Συνεχίζονται οι συνταρακτικές αποκαλύψεις στον απόηχο του σκανδάλου Weinstein

molly-ringwald-reese-witherspoon-Jennifer-lawrence
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Molly Ringwald, Reese Witherspoon και Jennifer Lawrence μίλησαν για τη σεξουαλική παρενόχληση και την κακοποίηση που έχουν υποστεί στο Χόλυγουντ.

Το πολύκροτο σκάνδαλο με τον παραγωγό Harvey Weinstein έχει αποτελέσει αφορμή για πολλά μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου να μιλήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση που έχουν υποστεί, δείχνοντας με κατηγορηματικό πλέον τρόπο πως οι σεξιστικές νοοτροπίες είναι ευρύτερο φαινόμενο στον χώρο του θεάματος.

«Όλοι φαίνεται πως έχουμε μια ιστορία τύπου Harvey, κάθε μια λίγο διαφορετική, αλλά ουσιαστικά με το ίδιο αρρωστημένο μοτίβο και θέμα. Γυναίκες εκφοβίζονται, χειραγωγούνται, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και στη συνέχεια τιμωρούνται» έγραψε στον New Yorker η Molly Ringwald.

Invision/AP / Charles Sykes

Η ηθοποιός αποκάλυψε πως υπήρξε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στα 13 της από ένα 50χρονο μέλος του συνεργείου στο σετ μιας ταινίας, ενώ στα 14 ένα «παντρεμένος σκηνοθέτης έβαλε τη γλώσσα του στο στόμα μου». Ακολούθησαν και άλλες περιπτώσεις στην καριέρα της, με την Ringwald να εξηγεί: «Ποτέ δε μίλησα για αυτά τα πράγματα δημόσια, γιατί ως γυναίκα, πάντα ένιωθα ότι θα ήταν σαν να μιλάω για τον καιρό. Ιστορίες σαν αυτές ποτέ δεν λαμβάνονται σοβαρά».

«Οι γυναίκες ντροπιάζονται, τους λένες πως είναι ανήσυχες, δυσάρεστες και πικρές, ότι δεν μπορούν να αποδεχτούν ένα αστείο και ότι είναι πολύ ευαίσθητες. Και οι άνδρες; Αν είναι τυχεροί μπορεί να εκλεγούν Πρόεδροι» τόνισε στη συνέχεια η ηθοποιός. Η ίδια είχε συνεργασία με τον Weinstein σε μια από τις πρώτες του ταινίες, το «Strike It Rich» του 1990, για τον οποίο την είχαν προϊδεάσει, αλλά, όπως γράφει, ποτέ δεν την παρενόχλησε. «Ήμουν τυχερή ή πιθανόν, εκείνη τη στιγμή, εγώ είχα περισσότερη δύναμη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Invision/AP / Evan Agostini

 Αντίστοιχες ήταν οι αποκαλύψεις της βραβευμένης με Όσκαρ Reese Witherspoon σε ομιλία της στην εκδήλωση «Women in Hollywood», το βράδυ της Δευτέρας. «Νιώθω πραγματική αηδία για τον σκηνοθέτη που μου επιτέθηκε όταν ήμουν 16 χρονών και οργή για τους μάνατζερ και τους παραγωγούς που με έκαναν να νιώσω πως η σιωπή μου ήταν προϋπόθεση της εργασίας μου. Μακάρι να μπορούσα να σας πως ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό στην καριέρα μου, αλλά δυστυχώς δεν ήταν. Έχω βιώσει παρενόχληση και σεξουαλικές επιθέσεις πολλές φορές, αλλά δεν μιλάω για αυτά συχνά» δήλωσε η Witherspoon.

Στη συνέχεια, η ηθοποιός σχολίασε πως οι τελευταίες αποκαλύψεις των θαρραλέων συναδέλφων της με αντίστοιχες εμπειρίες τής έδωσαν το κουράγιο να μιλήσει ανοιχτά. Στην ομιλία της, η Witherspoon πρότεινε ορισμένες αλλαγές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας για τις γυναίκες στο Χόλυγουντ. Ανάμεσα σε αυτές, η προώθηση γυναικών σε επιτελικές θέσεις, ώστε να επέλθει η πολυπόθητη αλλαγή σε νοοτροπίες και πρακτικές, τόσο στη βιομηχανία του θεάματος, όσο και στην κοινωνία.

– NEW | Jennifer at the Elle Women in Hollywood Awards in LA on October 17, 2017! | YES JEN, YES!!! #jenniferlawrence #jlaw

A post shared by Jennifer Lawrence Updates (@jenlawrnces) on

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και η Jennifer Lawrence, η οποία έχει αντιμετωπίσει τον σεξισμό και την παραβίαση της προσωπικής της ζωής στο παρελθόν. «Όταν ήμουν πολύ νεότερη και άρχιζα την καριέρα μου, ένα παραγωγός μιας ταινίας μου είπε να χάσω επτά κιλά σε δύο εβδομάδες. Αυτή την περίοδο, μια γυναίκα παραγωγός με έβαλε να φωτογραφηθώ γυμνή με άλλες περίπου πέντε γυναίκες οι οποίες ήταν πολύ πολύ πιο λεπτές από εμένα. Στεκόμασταν δίπλα-δίπλα, με μια ταινία μονάχα να καλύπτει τα γεννητικά μας όργανα» δήλωσε η Lawrence.

Σύμφωνα με την ηθοποιό, η παραγωγός τότε της συνέστησε να χρησιμοποιήσει τις γυμνές φωτογραφίες ως «πηγή έμπνευσης» για την δίαιτά της. Όταν στη συνέχεια ανέφερε το περιστατικό σε έναν άλλο παραγωγό, εκείνος απάντησε πως δεν καταλάβαινε γιατί όλοι θεωρούσαν πως ήταν χοντρή, συμπληρώνοντας με χυδαίο τρόπο πως την έβρισκε ελκυστική.

Η ίδια ένιωσε «παγιδευμένη» από την εμπειρία, καθώς πίστευε πως έπρεπε να ανεχτεί και να υποστεί αυτή τη συμπεριφορά για την καριέρα της. «Ακόμα μαθαίνω πως δεν πρέπει να χαμογελάω όταν ένας άνδρας με κάνει να νιώθω άβολα. Κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει τη δύναμη να του συμπεριφέρονται με σεβασμό, επειδή είναι άνθρωπος». Καταλήγοντας, η Lawrence σχολίασε πως κατά έναν παράξενο τρόπο, «όλη αυτή η θλίψη» είναι ενοποιητική, εκτιμώντας πως η κακοποίηση και η ντροπή είναι θεμελιώδεις πτυχές της γυναικείας εμπειρίας.