21+1 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζετε για τον Al Pacino

21kai1-pragmata-pou-isos-de-gnorizete-gia-ton-al-pacino

ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Είχε τον δικό του …τρόπο ως «Carlito» και όποιος τον αποκαλούσε «Σημαδεμένο» ήξερε πολύ καλά ότι δεν θα γλίτωνε από τον Tony Montana. Ο λόγος φυσικά για τον μοναδικό Al Pacino, ο οποίος συνεχίζει να αφήνει το δικό του …άρωμα στη μεγάλη οθόνη.

Είναι δύσκολο να μπορέσει κάποιος να μιλήσει για τον Al Pacino και να είναι αντικειμενικός σε πιθανές λάθος επιλογές που έχει κάνει στην καριέρα του. Με εξαιρετική υποκριτική δεινότητα, ο Pacino ίσως είναι ένας από τους λόγους που το Hollywood είχε, έχει και θα έχει λόγο ύπαρξης στα παγκόσμια κινηματογραφικά δρώμενα. Το click@Life βάζει τον αμερικανό ηθοποιό στο μικροσκόπιο και σας αποκαλύπτει τα 21+1 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζετε γι’ αυτόν.

1. Γέννημα θρέμμα του κακόφημου Bronx, ο Alfredo James Pacino, είδε το φως στις 25 Απρίλη του 1940. Πολύ σύντομα απέκτησε το παρατσούκλι Sonny και στα 26 του χρόνια αποφάσισε να φοιτήσει στο Actors Studio υπό τις οδηγίες του Lee Strasberg.

2. Η επιλογή αυτή θα τον δικαίωνε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο καθώς σήμερα στα 72 του χρόνια ο Al Pacino έχει προταθεί 8 φορές για Όσκαρ (Α και Β ανδρικού ρόλου) κατακτώντας το 1993 το χρυσό αγαλματίδιο ως καλύτερος ηθοποιός για τη συγκλονιστική του ερμηνεία ως Frank Slade στο «Άρωμα Γυναίκας». Συνολικά έχει κερδίσει 39 βραβεία στην καριέρα του και έχει προταθεί 46 φορές σε διάφορες διοργανώσεις.

3. Την ίδια χρονιά, το 1993, ήταν υποψήφιος και στην κατηγορία Β ανδρικού ρόλου για την ταινία του James Foley, Glengarry Glen Ross, αλλά το βραβείο τελικά το πήρε ο Gene Hackman με το «Unforgiven» σε σκηνοθεσία του μοναδικού Clint Eastwood.

4. Ωστόσο έπρεπε να περάσουν 21 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη του υποψηφιότητα για να μπορέσει τελικά να πάρει σπίτι του τον…θείο Όσκαρ.

5. H καριέρα του ξεκίνησε ως …stand- up κωμικός, αλλά όπως ισχυρίζεται και ο ίδιος ελάχιστοι το πιστεύουν αυτό.

6. Αν και αποτέλεσε την πρώτη του μεγάλη «κινηματογραφική έκρηξη», ο ρόλος του Michael Corleone στο «Νονό» του Coppola προοριζόταν για άλλους ηθοποιούς. Μεταξύ αυτών οι: Robert Redford, Warren Beatty, Jack Nicholson, Ryan O’ Neal και Robert De Niro. Ο λόγος ήταν ότι οι παραγωγοί της ταινίας ούτε ήθελαν, ούτε εκτιμούσαν και φυσικά ούτε πίστευαν στην υποκριτική του ερμηνεία. Ο Coppola όμως ήξερε καλά τι έκανε.

7. Τον Οκτώβριο του 1997 ψηφίστηκε από το περιοδικό Empire, στο νούμερο 4 της λίστας με τους «100 καλύτερους κινηματογραφικούς αστέρες όλων των εποχών».

8. Ο πατέρας του, Sal Pacino ήταν ατζέντης και είχε παντρευτεί 5 φορές. Η μητέρα του, Rose Gerard Pacino ήταν η πρώτη του γυναίκα. Ο Sal Pacino, μετά το χωρισμό τους απέκτησε άλλα 4 παιδιά.

9. Ο ίδιος έγινε πρώτη φορά πατέρας 6 μήνες πριν κλείσει τα 50, όταν στις 6 Οκτωβρίου του 1989 γεννήθηκε η κόρη του Julie Marie. Στα 61 ξαναέγινε πατέρας διδύμων αυτή τη φορά, του Anton και της Olivia, από την πρώην σύντροφό του επίσης ηθοποιό Beverly D’ Angelo.

10. Στα 17 του παράτησε το σχολείο.

11. Εκτός από το σχολείο έχει «παρατήσει» κατά καιρούς και ρόλους που …έφτιαξαν καριέρες. Μεταξύ αυτών ο ρόλος του Ted Kramer στο «Kramer vs Kramer», του Mr. Kovic στο «Γεννημένος την 4η Ιουλίου», ο ρόλος που δέχτηκε και έπαιξε έπειτα ο Marlon Brando στην ταινία «Αποκάλυψη τώρα» και ο ρόλος του ευγενικού υπαλλήλου του ξενοδοχείου που έμελε να κάνει την Julia Roberts, διάσημη Pretty Woman. Ο μόνος που μετάνιωσε ωστόσο, όπως δήλωσε αργότερα, ήταν αυτός του «Dave Kujan» στην ταινία «Συνήθεις ύποπτοι» του 1995.

12. Όταν του προτάθηκε να παίξει στο Νονό 3 το 1990, ζήτησε το ποσό των 7 εκατ. δολαρίων. Ο Coppola έγινε έξαλλος και απείλησε ότι θα έγραφε από την αρχή ένα καινούργιο σενάριο που θα άνοιγε με τη σκηνή της κηδείας του Michael Corleone, του ρόλου δηλαδή του Pacino. Τελικά η συμφωνία έκλεισε στα 5 εκατ. δολάρια.

13. Όταν o Coppola του πρότεινε να παίξει το ρόλο του Captain Willard στην ταινία «Αποκάλυψη τώρα» αρνήθηκε ευγενικά λέγοντας την …ιστορική πλέον φράση «Θα έκανα τα πάντα για σένα Francis, αλλά δεν θα πήγαινα στον πόλεμο μαζί σου».

14. Η καταγωγή της οικογένειάς του είναι από την περιοχή Corleone της Σικελίας.

15. Το 1994 σταμάτησε να καπνίζει 2 πακέτα τσιγάρα τη μέρα για να προστατεύσει τη φωνή του. Την περασμένη δεκαετία συνήθιζε να καπνίζει 4 πακέτα τη μέρα ενώ σήμερα καπνίζει μόνο περιστασιακά κάποιο τσιγάρο με άρωμα.

16. Όταν έκανε τα γυρίσματα της ταινίας Serpico το 1973, είχε μπει τόσο πολύ στο «πετσί» του ρόλου που σταμάτησε ένα φορτηγό και απείλησε να συλλάβει τον οδηγό του για ρύπανση.

17. Λατρεύει την όπερα και τον Shakespeare ενώ έχει εργαστεί και ως κλητήρας στο Carnegie Hall. Τον απέλυσαν επειδή περπατούσε στις σκάλες και …θαύμαζε τον εαυτό του στους καθρέφτες.

18. Είναι από τους λίγους αστέρες του Hollywood που δεν έχει παντρευτεί ποτέ.

19. Ο Al Pacino αποτέλεσε το θέμα της 65σέλιδης πτυχιακής εργασίας του Alec Baldwin για το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

20. Είναι ένας από τους 5 ηθοποιούς που έχει προταθεί δύο φορές για Όσκαρ παίζοντας τον ίδιο κινηματογραφικό χαρακτήρα σε διαφορετικές ταινίες.

21. Παλαιότερα υπέφερε από χρόνια αϋπνία.

22. Ένας από τους καλούς του φίλους εδώ και αρκετά χρόνια είναι ο πρίγκιπας Κάρολος της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος τον έχει φιλοξενήσει και στο διάσημο σπίτι του Highgrove.

φωτογραφίες: www.imdb.com

ΣΟΦΗ ΖΙΩΓΟΥ