Σοκαριστικές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από τον James Toback

James-toback Maria Laura Antonelli
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Σχεδόν 40 γυναίκες μίλησαν για τις εμπειρίες τους με τον σκηνοθέτη, μεταξύ των οποίων η Selma Blair και η Rachel McAdams.

Η περίπτωση του Harvey Weinstein φαίνεται πως είναι η κορυφή του παγόβουνου, αφού μετά στον απόηχο των συγκεκριμένων αποκαλύψεων, πολλά μεγάλα ονόματα του Χόλυγουντ έχουν μιλήσει για αντίστοιχα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης.

Ο σκηνοθέτης James Toback, ο οποίος ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για το σενάριο της βιογραφικής ταινίας «Bugsy» το 1991, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός άρθρου των Los Angeles Times. Σύμφωνα με το άρθρο, η δράση του Toback ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, οπότε και άρχισε να χρησιμοποιεί τις διασυνδέσεις του για να προσελκύει νεαρές ηθοποιούς σε προσωπικές συνεντεύξεις και δοκιμαστικά.

Reuters

Ο σκηνοθέτης έχει αρνηθεί τις καταγγελίες στο άρθρο των L.A Times

Εκεί η ατμόσφαιρα γρήγορα άλλαξε, καθώς ο σκηνοθέτης φέρεται να έκανε εξευτελιστικές ερωτήσεις για την προσωπική ζωή των ηθοποιών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τριβόταν πάνω τους ή και αυνανιζόταν μπροστά τους προτού αποχωρήσει. Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος πως δεν συνάντησε τις συγκεκριμένες γυναίκες και ότι τα προβλήματα υγείας από τον σακχαρώδη διαβήτη που αντιμετωπίζει δεν του επιτρέπουν να κάνει ό,τι του προσάπτουν.

Ανάμεσα στις γυναίκες που κατηγόρησαν τον Toback είναι η Selma Blair, η οποία αρχικά είχε μιλήσει ανώνυμα στους L.A. Times και άλλαξε γνώμη όταν άκουσε τις διαψεύσεις του σκηνοθέτη. Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, η Blair συνάντησε τον Toback στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του και την πίεσε να ερμηνεύσει έναν μονόλογο γυμνή. Όταν δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της, ο σκηνοθέτης της ζήτησε να κάνουν σεξ και εκείνη του αρνήθηκε.

AP

H Selma Blair απέσυρε την ανωνυμία της όταν άκουσε τις διαψεύσεις του σκηνοθέτη.

Ο Toback τότε μπλόκαρε την πόρτα και άφησε υπόνοιες ότι στο παρελθόν είχε διατάξει την απαγωγή και δολοφονία μιας άλλης κοπέλας η οποία είχε σκοπό «να μιλήσει για κάτι που αυτός είχε κάνει». Θέλοντας να φύγει χωρίς να πέσει θύμα βιασμού, η ηθοποιός ενέδωσε σε μια από τις απαιτήσεις του. Η Blair απέρριψε την επόμενη πρόσκληση του Toback, ενώ παράλληλα ζήτησε από τον μάνατζέρ της «να μην του ξαναστείλει γυναίκα».

Αντίστοιχη ήταν η περίπτωση της Rachel McAdams, η οποία γνώρισε τον Toback όταν ήταν 21 ετών και έκανε δοκιμαστικό για μια ταινία του. Ο σκηνοθέτης της ζήτησε επίμονα να τον επισκεφτεί στο δωμάτιό του και όταν έφτασε, φέρεται να της αποκάλυψε ότι είχε «αυνανιστεί άπειρες φορές» με αυτήν στη σκέψη του. Στη συνέχεια, η McAdams ισχυρίζεται πως την ρώτησε «πόσο μακριά θα πήγαινε» για την καριέρα της, αφήνοντας υπονοούμενα.

Κατά τη διάρκεια του δοκιμαστικού, ο σκηνοθέτης ζήτησε από την McAdams να διαβάσει δυνατά αποσπάσματα από κριτικές για τις ταινίες και το έργο του. Αφού ο Toback πήγε στην τουαλέτα και ανακοίνωσε ότι αυνανίστηκε ξανά, συνέχισε να κάνει ερωτήσεις προσωπικής φύσεως, μέχρι που η ηθοποιός σηκώθηκε και έφυγε.

Την επόμενη μέρα η McAdams ενημέρωσε την εκπρόσωπό της για το συμβάν, η οποία εξέφρασε την οργή και την λύπη της, ενώ συμπλήρωσε πως ο Toback φέρεται να είχε κάνει τα ίδια και με μια άλλη πελάτισσα της. Το γεγονός αυτό είναι που παρακίνησε την McAdams να μιλήσει δημόσια για της εμπειρίες «ώστε να μπορέσουν να καταλάβουμε πραγματικά πόσο διάχυτη είναι η σεξουαλική παρενόχληση».