Διαδήλωση κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στο Χόλυγουντ

metoo-march-1 Damian Dovarganes
ΤΡΙΤΗ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης δεν λύνεται μονάχα με την αποκάλυψη των δραστών.

Εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά διαδήλωσαν με πορεία την περασμένη Κυριακή στο Χόλυγουντ το Λος Άντζελες, εκφράζοντας την εναντίωση τους στην κουλτούρα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που έχει έρθει στο προσκήνιο μέσω των πρόσφατων σκανδάλων τύπου Weinstein και Spacey.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με αφίσες, πλακάτ και ευφάνταστα συνθήματα στην είσοδο του Dolby Theater όπου πραγματοποιείται η τελετή απονομής των Όσκαρ κάθε χρόνο. Εκεί περπάτησαν χέρι-χέρι και άκουσαν λόγους που εκφώνησαν η Lauren Sivan – η οποία έχει κατηγορήσει τον Weinstein – και η βραβευμένη με Όσκαρ παραγωγός Cathy Schulman.

AP / Damian Dovarganes

Η συγκέντρωση είχε ειρηνικό τόνο, καθώς οι διαδηλωτές όλων των ηλικιών είχαν έρθει με τις οικογένειες και τους φίλους τους. «Βλέποντας το κίνημα #MeToo να μεγαλώνει και όλο αυτόν τον κόσμο να λέει τις ιστορίες του, έχω και εγώ να αφηγηθώ τις δικές μου ιστορίες. Θέλω να συμμετέχω σε αυτό και να μην παραμείνω σιωπηλή με όλα αυτά που συμβαίνουν» δήλωσε η 15χρονη Aislinn Russell.

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας εκτίμησαν πως συγκεντρώθηκαν περίπου 200 με 300 διαδηλωτές, αλλά σημείωσαν πως ήταν σχετικά δύσκολο να το πουν με σιγουριά, αφού η Hollywood Boulevard πάντα έχει κόσμο. Μπορεί να μην παρευρέθηκαν πολλές διασημότητες στη συγκέντρωση, αλλά πολλοί έστειλαν τις ευχές και την συμπαράστασή τους μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσα σε αυτές ήταν η Patricia Arquette και η Claire Forlani.

Η πορεία των διαδηλωτών κατέληξε έξω από τα κεντρικά γραφεία του CNN, όπου είχε στηθεί εξέδρα. Η Sivan πήρε πρώτη το μικρόφωνο και εξήγησε πως ήρθε η ώρα για μια ανακατανομή εξουσίας, τονίζοντας πως «θέλουμε οι κόρες και οι γιοι μας να μπορούν να πάνε σε έναν χώρο εργασίας και ποτέ να μην χρειαστεί να συναντήσουν έναν τύπο με ρόμπα».

AP / Damian Dovarganes

Από την πλευρά της, η Schulman εξήγησε πως το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης δεν λύνεται μονάχα με την αποκάλυψη των δραστών. Οι γυναίκες, σημείωσε η παραγωγός, πρέπει να προστατευτούν από την προκατάληψη και την κακοποίηση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, συμπλήρωσε, με την διαποίκιλση στον χώρο εργασίας και την ανασύνταξη των τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού.

AP / Damian Dovarganes

«Έχω βιώσει την διάκριση λόγω φύλου και ανισοτιμία μισθών. Μου έχουν φωνάξει και με έχουν συμπεριφερθεί με ασέβεια. Μου έχουν πάρει πιστώσεις και μου έχουν κλέψει λεφτά. Έχω χρεοκοπήσει δύο φορές και πολλά χειρότερα. Τα έχω δει όλα. Έχω δει κάθε είδους παρενόχληση και όλα αυτά τα σεξουαλικά εγκλήματα. Όμως είμαι παραγωγός σε 20 ταινίες, έχω επιβλέψει πάνω από 150 ταινίες και έχω κερδίσει ένα Όσκαρ. Έχω μεγαλώσει με 17χρονη κόρη. Μην τους αφήσετε να μας καταστρέψουν. Μπορούμε να νικήσουμε αυτόν το πόλεμο. Είναι παιχνίδι. Είναι ένα παιχνίδι εξουσίας το οποίο μπορούμε να κερδίσουμε» τόνισε η Schulman.