Natalie Portman: «Έχω βιώσει προκατάληψη ή παρενόχληση σχεδόν παντού»

natalie-portman-golden-globes Jordan Strauss
ΤΡΙΤΗ, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η ηθοποιός μίλησε ανοιχτά για τον σεξισμό και τις προκαταλήψεις που έχει αντιμετωπίσει σχεδόν σε όλες τις φάσεις της καριέρας της.

Η βραβευμένη με Όσκαρ Natalie Portman εμφανίστηκε στο Vulture Festival τους Λος Άντζελες την Κυριακή, όπου μίλησε ανοιχτά για τον σεξισμό και την κουλτούρα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στον χώρο του θεάματος, καθώς και για τις δικές της εμπειρίες.

«Όταν άκουσα όσα βγήκαν στη φόρα, σκέφτηκα πως είμαι τυχερή που δεν τα έχω πάθει. Μετά, αναλογίστηκα ότι ναι μεν δεν μου έχουν επιτεθεί ποτέ, αλλά έχω βιώσει προκατάληψη ή παρενόχληση σχεδόν παντού όπου εργάστηκα. Εκεί που νόμιζα ότι δεν έχω καμία ιστορία, ξαφνικά είχα 100» δήλωσε η Portman. Η ηθοποιός τότε αποκάλυψε δυο ενδεικτικές ιστορίες από το παρελθόν της.

Invision/AP / Joel Ryan

Στην πρώτη περίπτωση, ένας παραγωγός την προσκάλεσε να πάνε βόλτα με το ιδιωτικό αεροσκάφος του. «Όταν εμφανίστηκα, ήμασταν μόνο οι δυο μας και ένα στρωμένο κρεβάτι στο αεροπλάνο. Δεν έγινε τίποτα, δεν μου επιτέθηκε, αλλά δεν ήταν καθόλου σωστό» σχολίασε η Portman, για να συμπληρώσει πως ένιωσε εξαιρετικά φοβισμένη από το συμβάν.

Στο δεύτερο περιστατικό, ένας άνδρας σκηνοθέτης την κατηγόρησε ως «κουραστική» επειδή είχε «άποψη» για τη δουλειά της. Αντίθετα, ο ίδιος σκηνοθέτης φαίνεται πως είχε εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση με τους άνδρες συμπρωταγωνιστές. Μάλιστα, σε μια συνάντηση του σκηνοθέτη με το καστ, ένας από τους συμπρωταγωνιστές υπερασπίστηκε την Portman, λέγοντας ξεκάθαρα πως την αγνοεί για να ακούσει τον άνδρα συνάδερφό της, παρά το γεγονός ότι οι δύο ηθοποιοί λένε σχεδόν τα ίδια πράγματα.

Στη συνέχεια, η Portman έθιξε τη σεξουαλικοποίηση και την αντικειμενοποίηση των παιδιών στο Χόλυγουντ. Η ίδια απέφευγε να φιλάει ή να κάνει ερωτικές σκηνές για μια περίοδο, επειδή μετά τους πρώτους ρόλους της είχε χαρακτηριστεί «λολίτα», κάτι το οποίο την είχε τρομοκρατήσει. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις περιορισμένες ευκαιρίες που προσφέρονται σε γυναίκες στον χώρο του θεάματος, αλλά και ευρύτερα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, συχνά θα εμφανιστεί για γύρισμα και θα είναι η μόνη γυναίκα στο σετ, ενώ στις σπάνιες περιπτώσεις που υπάρχουν άλλες γυναίκες, εργάζονται σε «στερεοτυπικές» θέσεις ως μακιγιέρ ή στυλίστριες.

Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο έχει παρατηρήσει ότι γίνεται και σε άλλους επαγγελματικούς τομείς, από την νομική και τις επιχειρήσεις, μέχρι τη συγγραφή σεναρίων. Όπως σημειώνει η Portman, η απομόνωση των γυναικών στους χώρους εργασίας φαίνεται σχεδόν σαν «στρατηγική» επιλογή, αφού στις καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά, τα θύματα συχνά αναφέρουν την έλλειψη επαφής με άλλες γυναίκες. «Δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι με παρόμοιες ιστορίες» τονίζει η Portman, για να εξηγήσει στην συνέχεια ότι έτσι είναι πιο δύσκολα να δημιουργηθούν δεσμοί μεταξύ γυναικών.