Το «Flix it στη Στέγη» αποθεώνει τη Λένα Πλάτωνος

lena-platonos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Με την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «λπ», live και after party, απόψε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Τον Δεκέμβριο, το «Flix it στη Στέγη» είναι αφιερωμένο σε μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, τη Λένα Πλάτωνος. Διασχίζοντας μαζί της τη μεγάλη διαδρομή από το Σαμποτάζ μέχρι την πρόσφατη ανακάλυψή της από μια νέα γενιά μουσικών εντός και εκτός συνόρων, η Στέγη λέει πως «λπ» σημαίνει μόνο Λένα Πλάτωνος

Έτσι, εξασφάλισε και παρουσιάζει στις 18 Δεκεμβρίου την πρεμιέρα του «λπ», του ντοκιμαντέρ του Χρήστου Πέτρου που καταγράφει τη ζωή, το έργο, την επίδραση και τη διαχρονικότητα της Λένας Πλάτωνος, μέσα από ένα αναπάντεχο, γεμάτο εκπλήξεις, συγκίνηση και πραγματική έμπνευση πορτρέτο μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας.

Μετά το τέλος της ταινίας, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση θα ανέβει η ίδια η Λένα Πλάτωνος για ένα ακουστικό live στο πιάνο, σε μια σύμπραξη με τον σπουδαίο turntablist Philip Jeck για ένα σόου ειδικά φτιαγμένο για το «Flix it στη Στέγη». Το πάρτι θα συνεχιστεί στο λόμπι της Στέγης, με μουσική που θα επιλέγει ο Josh Cheon της Dark Entries Records, ως επιστέγασμα της πιο πολυαναμενόμενης βραδιάς του Δεκεμβρίου.

Η ταινία
Η μουσική της Λένας Πλάτωνος, μιας σημαντικής προσωπικότητας της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής, με ριζοσπαστικές δουλειές που, όπως αποδείχθηκε, βρίσκονταν μπροστά από την εποχή τους, ακούγεται πλέον ολοένα περισσότερο διεθνώς, χάρη στην επανακυκλοφορία των δίσκων της και τα remix κομματιών της. Με τη βοήθεια συνεργατών, φίλων και σύγχρονων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, η ταινία λπ επιστρέφει στην εποχή της δημιουργίας αυτών των επαναστατικών δίσκων.

Στο ντοκιμαντέρ λπ συμμετέχουν οι: Σαβίνα Γιαννάτου, Πάνος Δράκος, Γιάννης Παλαμίδας, Θάνος Σταθόπουλος, Νίκος Αϊβαλής, Κλέων Αντωνίου, Josh Cheon, Red Axes, Coti K, Alexis Taylor, Natureboy Flako, Γιάννης Κύρης, Κώστας Χατζόπουλος, Nteibint, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Έλλη Πασπαλά, Lena Willikens, Στάθης Γουργουρής, Felizol, Γιώργος Χρονάς.

λπ info
μουσική Λένα Πλάτωνος | φωτογραφία Γιώργος Καρβέλας | ήχος Νίκος Κωνσταντίνου | μοντάζ Τόλης Αποστολίδης | colour grading Μάνος Χαμηλάκης | παραγωγοί Γιώργος Καρναβάς, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης | σενάριο, σκηνοθεσία Χρήστος Πέτρου | παραγωγή Heretic, ΕΡΤ, ΕΚΚ, με τη συνεργασία 2/35, Dark Entries, SAE

Το live
Η Λένα Πλάτωνος θα συνεχίσει την εμπειρία της ταινίας μ’ ένα ξεχωριστό live, όσο οι θεατές θα κάθονται στις θέσεις τους, στην Κεντρική Σκηνή. Θα παίξει ακουστικά, στο πιάνο, πιάνοντας το νήμα του λπ και μεταφέροντάς το, ζωντανά, στο κοινό τής αίθουσας, σε μια σύμπραξη με τον σπουδαίο Philip Jeck. O Jeck είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού: turntablist extraordinaire, χρησιμοποιεί βινύλια, τα οποία λουπάρει και «κακοποιεί» ζωντανά, πάνω σε χαλασμένα, και όχι μόνο, πικάπ και δημιουργεί μουσικά περιβάλλοντα που είναι δύσκολο να περιγραφούν με λέξεις. Οι συναυλίες του είναι μουσικά γεγονότα.

Στο live της Στέγης, η ιδέα είναι να παίξει, αποκλειστικά, χρησιμοποιώντας τα τρία βινύλια που είναι το θέμα της ταινίας «λπ» («Μάσκες Ηλίου», «Γκάλοπ», «Λεπιδόπτερα») σε μια «συνομιλία» με τον ήχο της Λένας Πλάτωνος που θα παίζει στο πιάνο. Μετά το live, στο λόμπι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, ο Josh Cheon της Dark Entries Records θα κάνει ένα dj-set με τη μουσική που τον κάνει περιζήτητο σ’ όλο τον πλανήτη σήμερα.

Επιμέλεια-Οργάνωση: Flix.gr & Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση