Γιατί ο Daniel Day-Lewis αποσύρεται από την ηθοποιία

daniel-day-lewis
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

«Όταν ξεκίνησα την ηθοποιία ήταν θέμα σωτηρίας, τώρα θέλω να εξερευνήσω τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο» δήλωσε ο πρώην ηθοποιός.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο βραβευμένος με τρία Όσκαρ Daniel Day-Lewis ανακοίνωσε πως θα αποσυρθεί από την ηθοποιία, με την τελευταία ερμηνεία του να είναι στην «Αόρατη κλωστή» του Paul Thomas Anderson. Η απόφασή του, όπως είναι λογικό, στενοχώρησε αλλά και γέννησε απορίες στους θαυμαστές του.

Σε συνέντευξή του στο W Magazine, ο ηθοποιός αποκάλυψε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο πήρε την απόφαση αυτή ήταν η μεγάλη κατάθλιψη που του δημιούργησε η τελευταία του ταινία. «Πριν ξεκινήσω να κάνω την “Αόρατη κλωστή” δεν ήξερα πως θα σταματούσα την ηθοποιία. Ξέρω ότι ο Paul και εγώ γελάγαμε αρκετά πριν. Και τότε σταματήσαμε να γελάμε γιατί και τους δυο μας κυρίευσε μια αίσθηση λύπης. Μας εξέπληξε, δεν είχαμε καταλάβει τι γεννήσαμε. Ήταν δύσκολο και ακόμα είναι» δήλωσε ο Day-Lewis.

Η τελευταία ταινία του Day-Lewis, η «Αόρατη κλωστή», κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες την 1η Φεβρουαρίου.

Παρά το γεγονός ότι είχε σκεφτεί να αποσυρθεί και πιο παλιά, η απόφασή του πλέον είναι οριστική και κάτι το οποίο έχει αποδεχτεί. «Το να μη θέλω να δω την “Αόρατη κλωστή” συνδέεται με την απόφαση που έχω πάρει να σταματήσω να εργάζομαι ως ηθοποιός» εξήγησε ο Day-Lewis.

«Φοβάμαι να χρησιμοποιήσω την υπερβολικά χρησιμοποιημένη λέξη “καλλιτέχνης”, αλλά υπάρχει κάτι σχετικό με την ευθύνη του καλλιτέχνη που με προβλημάτιζε. Πρέπει να πιστεύω στην αξία αυτού που κάνω. Η δουλειά μπορεί να φαντάζει ζωτική, ακόμα και ακαταμάχητη. Εάν το κοινό την πιστέψει, αυτό θα πρέπει να μου αρκεί, αλλά τελευταία δεν είναι έτσι» υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρώην, πια, ηθοποιός.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις στην γνωστοποίηση της απόσυρσής του, ο Day-Lewis παραδέχτηκε πως ήταν μεν ασυνήθιστο να βγάλει κανείς μια τέτοια ανακοίνωση, αλλά με αυτόν τον τρόπο ήθελε να βάλει ένα οριστικό τέλος, ώστε να μην παρασυρθεί και εμπλακεί σε ένα επόμενο project. «Όλη μου τη ζωή φώναζα πως πρέπει να σταματήσω την ηθοποιία και δεν ξέρω γιατί ήταν διαφορετικά αυτή τη φορά, αλλά η παρόρμηση να παραιτηθώ ρίζωσε μέσα μου και έγινε εξαναγκαστικά» τόνισε ο Day-Lewis, για να συμπληρώσει πως ήταν κάτι που έπρεπε να κάνει.

Μιλώντας για τη ζωή ως «συνταξιούχος» ηθοποιός, ο Day-Lewis ομολόγησε πως δεν νιώθει καλύτερα ακόμα, εξηγώντας: «Έχω μεγάλη θλίψη και αυτός είναι ο σωστός τρόπος που πρέπει να νιώθω», ενώ αναρωτήθηκε πόσο «περίεργο» θα ήταν εάν η απόφασή του αποτελούσε ένα «ευχάριστο βήμα» προς μια νέα ζωή. «Από όταν ήμουν 12 χρονών με ενδιέφερε η ηθοποιία. Όταν ξεκίνησα ήταν θέμα σωτηρίας. Τώρα θέλω να εξερευνήσω τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο» εξήγησε ο Day-Lewis.

Όταν ρωτήθηκε για τις φήμες που τον θέλουν να γίνεται σχεδιαστής μόδας, ο ίδιος απάντησε γελώντας πως κανείς δεν ξέρει ποτέ, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει. «Πάντως δεν θα παραμείνω αδρανής, δεν φοβάμαι την απόλυτη σιωπή».