Who is who: Κέιτ Χάντσον

who-is-who-keit-xantson

Φωτογραφία:ΙΜDb

ΚΥΡΙΑΚΗ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Κάποτε έψαχνε τρόπους να… χωρίσει (κινηματογραφικά) σε 10 μέρες και παρά τα σκαμπανεβάσματα της καριέρας της, έχει βρεθεί υποψήφια και για Όσκαρ. Η Κέιτ Χάντσον βρίσκεται στο μικροσκόπιο του click@Life προκειμένου να ανακαλύψουμε την πορεία της στα κινηματογραφικά δρώμενα.

Το κορίτσι που έχει την καταπληκτική ιδιότητα να «φωτίζει το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται» όπως λένε οι συνεργάτες της σήμερα, γεννήθηκε πριν 33 χρόνια, στις 19 Απριλίου 1979, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Το πλήρες όνομά της είναι Κέιτ Γκάρι Χάντσον και είναι η κόρη της διάσημης ηθοποιού Γκόλντι Χον και του Μπιλ Χάντσον, επίσης ηθοποιού και μουσικού, κουβαλώντας μέσα της το καλλιτεχνικό γονίδιο από μικρή.

Οι γονείς της χώρισαν προτού η ίδια μεγαλώσει, ενόσω ήταν ακόμη 18 μηνών και η μικρή Κέιτ μεγάλωσε μαζί με τη μητέρα της, τον αδερφό της Όλιβερ (επίσης ηθοποιό) και τον επί σειρά ετών σύντροφο της μητέρας της, Κερτ Ράσελ, τον οποίο σήμερα η Χάντσον αισθάνεται περισσότερο σαν πατέρα της, σύμφωνα με τις δηλώσεις της. Από μικρό κορίτσι θαύμαζε τη μητέρα της, από την οποία δηλώνει ότι έχει μάθει τα περισσότερα, ενώ έχει άλλα 4 ετεροθαλή αδέλφια από τις διάφορες σχέσεις των γονιών της.

Η Κέιτ Χάντσον έχει ιταλικές, αγγλικές και ουγγρο-εβραϊκές ρίζες, ενώ είχε εβραϊκή ανατροφή. Τελείωσε το σχολείο στη Σάντα Μόνικα το 1997 και στη συνέχεια έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αντ’ αυτού, όμως, προτίμησε να κυνηγήσει αυτό που υπέβοσκε μέσα της: την υποκριτική.

Έχοντας ήδη εμφανιστεί σε δύο τηλεοπτικές σειρές το ’96 και ’97, μία εκ των οποίων και η γνωστή και στη χώρα μας «Μόνοι στο σπίτι» με τον Μάθιου Φοξ, το 1998 κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στη δραματική κομεντί «Desert blue» του Μόργκαν Τζ. Φρίμαν, όπου και βρίσκεται στο πρωταγωνιστικό καστ μαζί με τον Κέισι Άφλεκ, αδερφό του Μπεν Άφλεκ, λαμβάνοντας για αμοιβή 8 χιλιάδες ευρώ. Το 1999 συναντά και πάλι τον Κέισι Άφλεκ, αλλά και τον Μπεν Άφλεκ στο καστ της δραματικής κομεντί «200 cigarettes» με θέμα τις ζωές και τις σχέσεις των εικοσάρηδων και το 2000, περνώντας από τις ταινίες «About Adam» του Τζέραρντ Στέμπριτζ και «Gossip» του Ντέιβις Γκούγκενχαϊμ, κάνει το μεγάλο… «μπαμ» στην καριέρα της.

Από… «Σχεδόν διάσημη» σε διάσημη

Τη χρονιά αυτή, λοιπόν, η Χάντσον πρωταγωνιστεί στη βιογραφική μουσική ταινία «Σχεδόν διάσημοι» του Κάμερον Κρόου, με θέμα την ιστορία ενός 15χρονου, ο οποίος ακολουθεί το 1973 την περιοδεία του ροκ συγκροτήματος Stillwater για λογαριασμό του περιοδικού «Rolling Stone». H Χάντσον υποδύεται μια γκρούπι του συγκροτήματος και παρά το γεγονός ότι η ταινία δεν πηγαίνει καλά εμπορικά, οι κριτικοί τη σχολιάζουν θετικά και η Χάντσον βρίσκεται υποψήφια για Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου από τόσο νωρίς, ενώ κερδίζει Χρυσή Σφαίρα, μεταξύ άλλων βραβείων και η καριέρα της παίρνει την ανιούσα.

Επόμενή της ταινία είναι η κομεντί «Dr. T and the women» του Ρόμπερτ Άλτμαν, όπου συναντά τον Ρίτσαρντ Γκιρ, την Έλεν Χαντ, τη Φάρα Φόσετ, τη Σέλεϊ Λονγκ κ.ά., ενώ στο μεταξύ παντρεύεται σε ηλικία μόλις 21 ετών τον τραγουδιστή Κρις Ρόμπινσον, τραγουδιστή της μπάντας The Black Crowes, με τον οποίο κάνει ένα γιο το 2004. Ο γάμος τους, όμως, δυστυχώς λήγει λίγα χρόνια αργότερα, το 2007.

Μετά την επιτυχία και την υποψηφιότητα για Όσκαρ πρωταγωνιστεί στο ριμέικ της ιστορικής αισθηματικής ταινίας «Τα τέσσερα φτερά» μαζί με τον Χιθ Λέτζερ, χωρίς, όμως, να σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία και το 2003 πρωταγωνιστεί μαζί με τον Μάθιου Μακ Κόναχι στη μεγάλη εμπορική επιτυχία «Πώς να χωρίσετε σε 10 ημέρες». Στην ταινία, η Χάντσον κάνει τα πάντα για να τη χωρίσει ο κινηματογραφικός της φίλος Μακ Κόναχι, χάριν του άρθρου που γράφει για γυναικείο περιοδικό, αλλά φαίνεται να μην τα καταφέρνει, καθώς ο Μακ Κόναχι έχει βάλει στοίχημα ότι θα μπορέσει να την κάνει να τον ερωτευτεί. Η ταινία σημειώνει 177 εκατομμύρια σε εισπράξεις και η Χάντσον βρίσκεται υποψήφια για βραβείο Mtv καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, με τις απόψεις των κριτικών να διχάζονται.

Συνεχίζει με διάφορες κομεντί, όπως το «Alex & Emma» (2003) του Ρομπ Ράινερ, το «Le divorce» του Τζέιμς Άιβορι όπου συμπρωταγωνιστεί με τη Ναόμι Γουότς υποδυόμενη την αδερφή της, το «Raising Helen» του Γκάρι Μάρσαλ, το οποίο δεν πηγαίνει εμπορικά καλά κι έπειτα αλλάζει μοτίβο και πρωταγωνιστεί στο θρίλερ «The skeleton key», μαζί με την Τζίνα Ρόουλαντς και τον Πίτερ Σάρσγκααρντ. Εκεί υποδύεται την αποκλειστική νοσοκόμα που φροντίζει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι σε ένα στοιχειωμένο σπίτι, με τις κριτικές να είναι ανάμεικτες, αλλά τις εισπράξεις σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τα 91 εκατομμύρια δολάρια.

Επιστροφή στην κομεντί κάνει το 2006 με το «Στους δύο τρίτος δεν χωρεί» των Άντονι και Τζο Ρούσο, μαζί με τον Ματ Ντίλον και τον Όουεν Γουίλσον, ο οποίος σε ρόλο κουμπάρου ενοχλεί τους νεόνυμφους. Η ταινία συγκεντρώνει 130 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις, στους κριτικούς, όμως, δεν αφήνει θετικές εντυπώσεις. Παρ’ όλ’ αυτά η Χάντσον βρίσκεται σε καλή φάση της καριέρας της και φιγουράρει μάλιστα σε διάφορες λίστες ανδρικών περιοδικών, όπως του Maxim και του FHM, ανάμεσα στις 100 πιο σέξι γυναίκες.

Το 2007 περνάει για λίγο πίσω από τις κάμερες και κάθεται στη θέση του σκηνοθέτη, ενώ βάζει και την υπογραφή της στο σενάριο της μικρού μήκους ταινίας «Cutlass», με την Ντακότα Φάνινγκ, την Κρίστεν Στιούαρτ και τον Κερτ Ράσελ, η οποία έχει θέμα τις εφηβικές επιθυμίες. Λίγο αργότερα, ξεκινά μια νέα δραστηριότητα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, λανσάροντας μια νέα σειρά οικολογικών προϊόντων για τα μαλλιά.

Η υποκριτική, όμως, είναι η μεγάλη της αγάπη κι επιστρέφει σε αυτήν το 2008 με την κωμωδία «Προσεχώς ζάμπλουτοι», όπου βρίσκεται ξανά με τον Μάθιου Μακ Κόναχι στα κινηματογραφικά πλατό. Η Χάντσον για τον ρόλο της έκανε μαθήματα scuba-diving, η ερμηνεία της, όμως, στο ρόλο της περιπετειώδους συζύγου, της χαρίζει μια υποψηφιότητα για Χρυσό Βατόμουρο, παρ’ όλο που η ταινία πηγαίνει καλά εμπορικά. Την ίδια χρονιά (2008), πρωταγωνιστεί σε άλλη μια αισθηματική κομεντί με τίτλο «Το κορίτσι του καλύτερού μου φίλου» και πάλι, όμως, την… περιτριγυρίζουν Χρυσά Βατόμουρα, με άλλη μια υποψηφιότητα.

Οι τελευταίες της δουλειές

Σε διαμάχη με την καλύτερή της φίλη βρίσκεται το 2009 στην κωμωδία «Νύφες σε πόλεμο» του Γκάρι Γουίνικ, όπου συμπρωταγωνιστεί με την Αν Χάθαγουεϊ. Οι δυο τους, υποδύονται τις καρδιακές φίλες, οι οποίες κανονίζουν να παντρευτούν την ίδια μέρα στο ίδιο ξενοδοχείο, αλλά από λάθος, οι ημέρες και οι ώρες συμπίπτουν και δεν υποχωρεί καμία τους. Οι κριτικοί δεν εντυπωσιάζονται καθόλου, όμως, από την ταινία, βγάζοντας τον κακό τους εαυτό, παρ’ όλο που οι εισπράξεις είναι υψηλές, με την αμοιβή της διάσημης ηθοποιού να φτάνει τα 7 εκατομμύρια δολάρια. Η Χάντσον παραλίγο να βρεθεί υποψήφια για Χρυσό Βατόμουρο, το όνομά της, όμως, τελικά βγήκε από τις υποψηφιότητες και η ίδια συνεχίζει ακάθεκτη με το μιούζικαλ του Ρομπ Μάρσαλ «Nine» (2009), το οποίο της χαρίζει βραβείο Satellite μαζί με το υπόλοιπο καστ, αλλά και υποψηφιότητα για βραβείο Screen Actors Guild και βραβεύσεις από τους κριτικούς της Ουάσινγκτον κ.ά. Στο καστ συναντά λαμπερά ονόματα, όπως τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις, τη Νικόλ Κίντμαν, την Πενέλοπε Κρουζ, τη Μαριόν Κοτιγιάρ κ.ά. Το διάστημα αυτό, η Χάντσον απασχολεί τα κουτσομπολίστικα περιοδικά λόγω της σχέσης της με τον Άλεξ Ροντρίγκεζ των New York Yankees, περνώντας πολύ χρόνο στα γήπεδα. Η σχέση τους, όμως θα λήξει πριν φύγει η χρονιά.

Το 2010 συναντά ξανά τον Κέισι Άφλεκ, αλλά και την Τζέσικα Άλμπα στο θρίλερ «The killer inside me», όπου υποδύεται την κοπέλα ενός ψυχασθενούς σερίφη, χωρίς εμπορική επιτυχία και το 2011 συμπρωταγωνιστεί με τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, σε ρόλο… ετοιμοθάνατης που ερωτεύεται το γιατρό της, στην κομεντί «Ένας μικρός παράδεισος» της Νικόλ Κασέλ. Η τελευταία της ταινία είναι η δραματική κομεντί «Φιλίες και έρωτες» του Λουκ Γκρίνφιλντ, η οποία προβλήθηκε και στη χώρα μας.

Σήμερα, η Κέιτ Χάντσον είναι αρραβωνιασμένη με τον τραγουδιστή του βρετανικού συγκροτήματος Muse, Μάθιου Μπέλαμι και βρίσκεται ανάμεσα σε Αγγλία και Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ μαζί του απέκτησε το καλοκαίρι του 2011 το δεύτερό της παιδί. Δύο μήνες μετά τη γέννηση του γιου της επέστρεψε στη δουλειά για τα γυρίσματα του θρίλερ «The reluctant fundamentalist» που προβλήθηκε ως ταινίας έναρξης στο φεστιβάλ Βενετίας, ενώ ακόμη και σήμερα, η όμορφη ηθοποιός δηλώνει ότι δεν της αρέσει να βλέπει τον εαυτό της στην οθόνη…

Ενδεικτική φιλμογραφία: «Desert blue» (1998), «200 cigarettes» (1999), «About Adam» (2000), «Gossip» (2000), «Almost famous» (2000), «Dr. T and the women» (2000), «Ricochet river» (2001), «The four feathers» (2002), «How to lose a guy in 10 days» (2003), «Alex & Emma» (2003), «Le divorce» (2003), «Raising Helen» (2004), «The skeleton key» (2005), «You, me and Dupree» (2006), «Fool’s gold» (2008), «My best friend’s girl» (2008), «Bride wars» (2009), «Nine» (2009), «The killer inside me» (2010), «A little bit of heaven» (2011), «Something borrowed» (2011), «The reluctant fundamentalist» (2012).