Ταινίες της εβδομάδας (7/12/2017)

wonder-wheel-2
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ο Δεκέμβριος μας υποδέχεται με αρκετές δόσεις γέλιο, περιπέτειας και δράματος.

«Wonder Wheel»
Στη νέα του ταινία, ο Woody Allen μας ταξιδεύει στη δεκαετία του 1950, στο Κόνι Άιλαντ. Εκεί, η σύζυγος ενός μεσήλικα χειριστή καρουζέλ στην παραλιακή Προμενάντ, ερωτεύεται παράφορα έναν ναυαγοσώστη, τον οποίο φλερτάρει παράλληλα και η κόρης της από άλλο γάμο.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Woody Allen, Ερμηνεύουν: Jim Belushi, Juno Temple, Justin Timberlake και Kate Winslet. 

«Το Τετράγωνο» (The Square)
Ο ευφυής και ωραίος Christian είναι καταξιωμένος επιμελητής σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης. Διαζευγμένος και αφοσιωμένος πατέρας δύο παιδιών, οδηγεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο και υποστηρίζει κοινωφελείς οργανισμούς. Η επόμενη έκθεση που επιμελείται είναι μια εγκατάσταση που προσκαλεί τους περαστικούς στον αλτρουισμό, υπενθυμίζοντας την ευθύνη απέναντι στον συνάνθρωπο. Αλλά καμιά φορά είναι δύσκολο να ανταποκριθείς στα ίδια σου τα ιδεώδη. Ο ίδιος ο Christian αντιδρά αλλόκοτα στην κλοπή του κινητού του και μπλέκεται σε ντροπιαστικές καταστάσεις. Σε παράλληλη δράση, η ομάδα δημοσίων σχέσεων του μουσείου έχει δημιουργήσει μια αναπάντεχη καμπάνια για την έκθεση. Η ανταπόκριση είναι υπερβολική και ο Christian, αλλά και το ίδιο το μουσείο, οδηγούνται σε υπαρξιακή κρίση.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Ruben Östlund, Ερμηνεύουν: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West και Terry Notary.

«Μαμάδες με Κακή Διαγωγή: Χριστούγεννα εκτός Ελέγχου» (A Bad Moms Christmas)
Για ακόμη μια φορά, οι τρεις λατρεμένες γυναίκες/ μαμάδες πρωταγωνίστριες, σπάνε το κατεστημένο και επαναστατούν ενάντια στις προκλήσεις της πιο απαιτητικής εποχής όλου του χρόνου, των Χριστουγέννων. Με τη δημιουργία των τέλειων γιορτών για τις οικογένειές τους να είναι ήδη μια δύσκολη και κουραστική δουλειά, οι μαμάδες καλούνται να κάνουν όλες τις προβλεπόμενες χριστουγεννιάτικες διαδικασίες, υπό την παρουσία των δικών τους μαμάδων.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Jon Lucas και Scott Moore, Ερμηνεύουν: Mila Kunis, Kristen Bell, Kathryn Hahn και Cheryl Hines.

«O Θησαυρός»
Μια - προσφάτως - χήρα μένει στον χρεοκοπημένο ξενώνα της στην Κρήτη και προσπαθεί να ανταπεξέλθει στα χρέη, που της άφησε ο μακαρίτης. Τα δωμάτια όμως δεν ενοικιάζονται ιδιαίτερα εύκολα. Έτσι, μαζί με την ανιψιά της, σκαρφίζονται ένα τέχνασμα, και διαδίδουν πως στην πανσιόν ο μακαρίτης έχει κρύψει ένα θησαυρό. Πολύ γρήγορα η πανσιόν γεμίζει από θησαυροθήρες που με διάφορες δικαιολογίες ζητούν να νοικιάσουν ένα δωμάτιο. Όλη η περιοχή είναι υπό τον έλεγχο του ενός τοκογλύφου και μαφιόζου, που θέλει να «βάλει χέρι» στον ξενώνα, όμως υπολογίζει χωρίς την ξενοδόχο.
Σκηνοθεσία: Στράτος Μαρκίδης, Σενάριο: Δημήτρη Αποστόλου, Ερμηνεύουν: Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Παύλος Χαϊκάλης, Σωτήρης Καλιβάτσης και Σπύρος Φωκάς.

«Η Ζούγκλα» (Jungle)
Μία αληθινή τρομακτική ιστορία επιβίωσης, βασισμένη στο διεθνές best-seller του Yossi Ghinsberg. Τέσσερις ταξιδιώτες ξεκινούν ένα ταξίδι στη καρδιά του δάσους του Αμαζονίου, αναζητώντας ένα χωριό στην Βολιβία, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Όμως αυτό που ξεκινάει σαν μια ονειρεμένη περιπέτεια εξελίσσεται σε απόλυτο εφιάλτη και οι τέσσερις ταξιδιώτες γρήγορα αντιλαμβάνονται ότι η ζούγκλα δεν χαρίζεται.
Σκηνοθεσία: Greg McLean, Σενάριο: Justin Monjo, Ερμηνεύουν: Daniel Radcliffe, Alex Russell, Thomas Kretschmann και Lily Sullivan.

«Εγώ, ο Κολοκυθάκης» (Ma vie de Courgette)
«Κολοκυθάκης» είναι το πολύ ιδιαίτερο παρατσούκλι αυτού του εννιάχρονου αγοριού. Η ιστορία του είναι μοναδική, αλλά τα συναισθήματα που προκαλεί μας αγγίζουν όλους. Ο Κολοκυθάκης μεταφέρεται σε ορφανοτροφείο από τον ευγενικό αστυνομικό, Ρέιμοντ. Παλεύει να βρει τη θέση του σε αυτό το παράξενο και συχνά εχθρικό περιβάλλον. Με τη βοήθεια του Ρέιμοντ και των νέων του φίλων όμως, ο Κολοκυθάκης θα μάθει να εμπιστεύεται, θα βρει την αγάπη και μια νέα οικογένεια, όλη δική του.
Σκηνοθεσία: Claude Barras, Σενάριο: Céline Sciamma, Germano Zullo, Claude Barras και Morgan Navarro, Ερμηνεύουν: Εβελίνα Αραπίδη, Κωνσταντίνος Κακανάς, Σοφία Καψαμπέλη και Ελευθερία Μεταξά.

«Νήμα» (Thread)
Το νήμα που συνδέει τους κόσμους των δύο πρωταγωνιστών, Νίκη και Λευτέρη, είναι η μνήμη, η βία και μία μάχιμη ελπίδα. Η αφοσίωση της Νίκης στην αντίσταση προδίδει την αδυναμία της να ανταποκριθεί ως μητέρα. Ο Λευτέρης, γιος της Νίκης, κληρονομεί ένα παρελθόν που ο ίδιος πότε του δεν ονειρεύτηκε. Μέχρι που μια μέρα, το νήμα που τους συνδέει, ένας αόρατος ψυχολογικός ομφάλιος λώρος, κόβεται. Ο αγώνας της Μητέρας για τα πολιτικά της πιστεύω, μεταμορφώνεται σε ψυχολογικές αλυσίδες που φυλακίζουν τον Γιο, ο οποίος πρέπει στο τέλος να αγωνιστεί για τη δικιά του ελευθερία και να αναζητήσει τη δικιά του λύτρωση.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Αλέξανδρος Βούλγαρης, Ερμηνεύουν: Σοφία Κόκκαλη, Βαγγέλης Λουκίσας, Δάφνη Πατακιά και Γιώργος Καρπαθάκης.

«Royal Opera House: Alice's Adventures In Wonderland»
Σε ένα πάρτυ στον κήπο, ένα ηλιόλουστο απόγευμα, η Αλίκη ξαφνιάζεται όταν βλέπει έναν φίλο των γονιών της να μεταμορφώνεται σε έναν άσπρο λαγό. Η περιέργεια της όμως μεγαλώνει καθώς αποφασίζει να τον ακολουθήσει… Καθώς η Αλίκη ταξιδεύει μέσα στη Χώρα Των Θαυμάτων, θα συναντήσει αμέτρητα περίεργα πλάσματα και θα ζήσει μία παραμυθένια εμπειρία. Ξαφνικά η Αλίκη ξυπνάει, ήταν τελικά όλα αυτά ένα όνειρο;
Μουσική διεύθυνση: Christopher Austin και Joby Talbot, Ερμηνεύουν: Lauren Cuthbertson και Federico Bonelli.

«Μήδεια» (Medea)
Ο Ιάσωνας επιστρέφει από την αργοναυτική εκστρατεία, έχοντας το Χρυσόμαλλο Δέρας κι είναι έτοιμος να παντρευτεί την Γλαύκη, κόρη του Κρέοντα. Κάνοντας, όμως αυτό, εγκαταλείπει την σύζυγό του που υποφέρει, τη Μήδεια, που είναι επίσης και η μητέρα των δύο παιδιών του. Όταν ο βασιλιάς εξορίζει τη Μήδεια, εκείνη καταστρώνει ένα δόλιο σχέδιο εκδίκησης. Ο Παζολίνι μένοντας πιστός στον μύθο γυρίζει το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας στην Καππαδοκία, ενώ την πλαισιώνει μουσικά με ακούσματα κλασικής ιρανικής μουσικής, παραδοσιακής ιαπωνικής μουσικής και άλλα έθνικ παραδοσιακά κομμάτια τονίζοντας έτσι την πρωτόγονη φύση των ανθρώπων της Μήδειας μέσα από ιεροτελεστίες και ανθρωποθυσίες.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Pier Paolo Pasolini, Ερμηνεύουν: Maria Callas, Massimo Girotti, Laurent Terzieff και Giuseppe Gentile.