Δημόσια έκκληση της Angelina Jolie στο ΝΑΤΟ για τα δικαιώματα των γυναικών

angelina-Jolie Michael Sohn
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

«Ο τερματισμός της βίας με βάση το φύλο είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη, την ασφάλεια και την κοινωνική δικαιοσύνη» τόνισε η ηθοποιός.

Η Angelina Jolie υπογράμμισε πως «συχνά είναι πιο επικίνδυνο να είναι κανείς γυναίκα στο πεδίο της μάχης σήμερα από ότι να είναι στρατιώτης», σε ένα άρθρο της που συνέταξε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg. Στο άρθρο, η χολιγουντιανή σταρ κάλεσε το ΝΑΤΟ να ηγηθεί της προσπάθειας για τερματιστεί η σεξουαλική βία στις εμπόλεμες ζώνες, που συχνά έχει στόχο τις γυναίκες.

«Παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται από διεθνείς νόμους, η σεξουαλική βία συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως τακτική πολέμου σε πολλές συρράξεις, από την Μυανμάρ μέχρι την Ουκρανία και από τη Συρία μέχρι τη Σομαλία» γράφει η Jolie. Ο βιασμός και η σεξουαλική δουλεία συχνά χρησιμοποιούνται ως μορφές βασανισμού, εθνοκάθαρσης και τρομοκρατίας, γεγονός που καθιστά τις γυναίκες ιδιαίτερα ευάλωτες σε εμπόλεμες ζώνες.

«Από τους διαφορετικούς μας ρόλους έχουμε δει πως οι συγκρούσεις όπου τα σώματα και τα δικαιώματα των γυναικών κακοποιούνται συστηματικά διαρκούν περισσότερο, δημιουργούν βαθύτερα τραύματα και είναι πιο δύσκολο να διευθετηθούν και να ξεπεραστούν. Ο τερματισμός της βίας με βάση το φύλο είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη και την ασφάλεια, καθώς και την κοινωνική δικαιοσύνη» υπογράμμισαν στην κοινή επιστολή τους η Jolie και ο Stoltenberg.

Η ηθοποιός κάλεσε το ΝΑΤΟ να προστατέψει τα δικαιώματα των γυναικών, αφού, όπως είχε σημειώσει για τον διεθνή οργανισμό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Harry Truman, αποστολή του είναι να αποτελέσει ασπίδα απέναντι στην επιθετικότητα και τους φόβους της επιθετικότητας».

Σύμφωνα με το σχέδιο που εκπόνησαν η Jolie και ο Stoltenberg στην κοινή επιστολή τους, το ΝΑΤΟ θα προωθήσει γυναίκες σε θέσεις εξουσίας μέσα στον οργανισμό, θα ενισχύσει στη σχετική στρατιωτική εκπαίδευση πάνω στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και θα συνεχίσει να βελτιώνει τις πρακτικές τους. Παράλληλα, ο οργανισμός θα αναπτύξει τη σχέση του με συμβούλους πάνω σε θέματα φύλου, καθώς και τοπικές κοινωνίες, ώστε να μπορέσει να εντοπίσει πιο άμεσα φαινόμενα σεξουαλικής βίας.

«Η μεγαλύτερη ντροπή της ανθρωπότητας είναι που η βία κατά των γυναικών, είτε σε ειρηνικές κοινωνίες, είτε σε περιόδους πολέμου, θεωρείται παγκοσμίως ελάσσονος σημασίας έγκλημα. Επιτέλους υπάρχει ελπίδα πως μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας – τόσο οι άνδρες όσο οι γυναίκες – και στις μελλοντικές γενιές» κατέληξε η κοινή επιστολή.