Ξανά σε λειτουργία οι κινηματογράφοι της Σαουδικής Αραβίας 35 χρόνια μετά

sinema-sti-stegi
ΤΡΙΤΗ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η σημαντική εξέλιξη σηματοδοτεί τις σταδιακές κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές στο αραβικό βασίλειο.

Μετά την πρόσφατη απόφαση που επιτρέπει πλέον στις γυναίκες να οδηγούν, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας αποφάσισαν να επιτρέψουν ξανά τηλειτουργία κινηματογράφων στην χώρα, μετά από 35 χρόνια. Όπως σημειώνουν οι New York Times, η πρωτοβουλία ανήκει στον πριγκηπικό διάδοχο Mohammed bin Salman και οι κινηματογράφοι θα επαναλειτουργήσουν το 2018.

Παρά το γεγονός ότι η δορυφορική τηλεόραση και οι on-demand επιλογές καθιστούν τους κινηματογράφους «ξεπερασμένους», οι Times σχολιάζουν πως η εξέλιξη είναι ενδεικτική της φθίνουσας επιρροής των συντηρητικών κληρικών του βασιλείου. Άλλωστε οι ανώτατες θρησκευτικές αρχές της χώρας έχουν αποκηρύξει τους κινηματογράφους ως πηγή «διαφθοράς» και για χρόνια επέβαλαν την απαγόρευση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας για την απόφαση, το υλικό των προβολών θα υπόκειται σε λογοκρισία με βάση την πολιτική των μέσων ενημέρωσης του βασιλείου». Παράλληλα, το υλικό των ταινιών θα πρέπει να είναι σύμφωνο και να μην αντιτίθεται με τις αξίες και αρχές του νόμου της Σαρίας και του βασιλείου.

Πέραν όμως των πολιτικών και κοινωνικών παραμέτρων της σημαντικής απόφασης, η κίνηση αυτή έχει και οικονομικές προεκτάσεις, ως τμήμα ενός γενικότερου πλάνου να απεξαρτηθεί η οικονομία της χώρας από το πετρέλαιο. Το άνοιγμα των κινηματογράφων θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα δώσει μια ώθηση στη βιομηχανία κινηματογράφου της χώρας.