Ταινίες της εβδομάδας (14/12/2017)

star-wars-episode-8-poster
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων πληθαίνουν οι επιλογές για μια έξοδο στον κινηματογράφο.

«Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι» (Star Wars: The Last Jedi)
Έχοντας κάνει τα πρώτα της βήματα σε ένα μεγαλύτερο κόσμο, αυτό της Δύναμης, η Rey συνεχίζει το επικό της ταξίδι με τους Finn, Poe και Luke Skywalker στο επόμενο κεφάλαιο της επικής ιστορίας. Παράλληλα όμως ο σκοτεινός Kylo Ren και ο Snoke με τα απομεινάρια της Αυτοκρατορίας καιροφυλακτούν και είναι έτοιμοι να αναζητήσουν εκδίκηση από τους Jedi.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Rian Johnson, Ερμηνεύουν: Daisy Ridley, Mark Hamill, Carrie Fisher και Adam Driver.

«The Limehouse Golem»
Μια σειρά φόνων αναστατώνει μια μικρή κοινότητα σε τέτοιο σημείο που οι κάτοικοι πιστεύουν ότι ένα θρυλικό πλάσμα που έρχεται από σκοτεινές εποχές -το μυθικό Γκόλεμ- πρέπει να ευθύνεται για τους φόνους αυτούς. Βασισμένο στο μυθιστόρημα τρόμου του Peter Ackroyd.
Σκηνοθέτης: Juan Carlos Medina, Σενάριο: Jane Goldman, Ερμηνεύουν: Douglas Booth, Olivia Cooke, Sam Reid και María Valverde.

«Coco: Το Γεύμα του Δάντη - Μία σύντομη ιστορία» (Coco)
Παρά τη μυστηριώδη οικογενειακή απαγόρευση της μουσικής -η οποία κρατάει ολόκληρες γενιές -, ο Miguel ονειρεύεται να γίνει ένας επιδέξιος μουσικός σαν το είδωλό του, τον Ernesto de la Cruz. Μετά από μερικά αλλόκοτα γεγονότα, και λαχταρώντας να αποδείξει το ταλέντο του, ο Miguel θα βρεθεί στην εκθαμβωτική και πολύχρωμη Χώρα τον Προγόνων. Στην πορεία θα συναντήσει τον Hector, έναν γοητευτικό απατεώνα, και μαζί θα κάνουν ένα απίθανο ταξίδι, προσπαθώντας να ανακαλύψουν την αλήθεια της οικογενειακής ιστορίας του Miguel.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Lee Unkrich και Adrian Molina, Ερμηνεύουν: Ιωάννης Παναγιώτης Χασιώτης, Χρήστος Θάνος, Γιώργος Ζαχαρόπουλος και Σία Κοσκινά.

«The Bookshop»
Το 1959, η Φλορίν Γκριν, μία τολμηρή χήρα, αποφασίζει να καταπολεμήσει τη θλίψη του χαμού του άντρα της ανοίγοντας ένα βιβλιοπωλείο σε ένα παλιό σπίτι, σε μια ξεχασμένη παραλιακή πόλη της Αγγλίας, το Χάρντμποροου. Στην αρχή τα πράγματα πηγαίνουν κατ' ευχή, μέχρι που κάποιοι κάτοικοι αρχίζουν να στρέφονται εναντίον της. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο, βραβευμένο με Μπούκερ, βιβλίο της Penelope Fitzgerald.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Isabel Coixet, Ερμηνεύουν: Emily Mortimer, Patricia Clarkson, Bill Nighy και Honor Kneafsey.

«Χριστούγεννα & ΣΙΑ» (Santa & Cie)
Η παραμονή Χριστουγέννων βρίσκεται προ των πυλών, όταν αρχίζει το χάος. Τα 92.000 ξωτικά του Άι Βασίλη ξαφνικά σωριάζονται στο έδαφος και αρρωσταίνουν. Όλα ταυτόχρονα! Το χτύπημα είναι μεγάλο. Τώρα ποιος θα φτιάξει τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά του κόσμου; Ο Άι Βασίλης δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να επισκεφτεί τη Γη μαζί με τους ταράνδους του, ώστε να ανακαλύψει μία λύση. Μόλις φτάνει εκεί, όμως, θα χρειαστεί βοήθεια για να σώσει τη μαγεία των Χριστουγέννων.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Alain Chabat, Ερμηνεύουν: Alain Chabat, Golshifteh Farahani, Pio Marmaï και Bruno Sanches.

«Η Ψυχή και το Σώμα» (A Teströl és lekröl)
Δύο εσωστρεφείς άνθρωποι ανακαλύπτουν κατά τύχη ότι μοιράζονται το ίδιο όνειρο κάθε βράδυ. Αισθάνονται αμήχανοι, δύσπιστοι και φοβισμένοι. Διστακτικά, θα δεχτούν αυτή την παράξενη σύμπτωση και θα επιδιώξουν να αναπαράγουν στο φως της ημέρας αυτά που συμβαίνουν στο όνειρό τους. Μια ταινία για τους φόβους και τις αναστολές του να «ανοίγεται» κανείς σε άλλους και για το πόσο συναρπαστικό μπορεί να είναι όταν τελικά συμβαίνει.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Ildikó Enyedi, Ερμηνεύουν: Morcsányi Géza, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider και Ervin Nagy.

«Πολυξένη: Μια ιστορία από την Πόλη» (Polyxeni)
Ένα ζευγάρι επιφανών Κωσταντινοπολιτών, υιοθετούν μια ορφανή ελληνοπούλα, απ’ τον «άγιο» τόπο της καταγωγής τους. Της προσφέρουν ένα ισχυρό όνομα και επιζητούν την αφοσίωσή της στα γερατειά τους. Έτσι, το 1957, η 12χρονη τότε Πολυξένη, αποχωρίζεται αναγκαστικά το μικρότερο αδερφό της στο ορφανοτροφείο και ξεκινά μια νέα ζωή με άριστες προδιαγραφές. Μορφώνεται, ονειρεύεται και διεκδικεί τη ζωή, χωρίς να μπορεί να υποψιαστεί και να διαχειριστεί το σχέδιο εξόντωσης που στήνεται πίσω απ’ την πλάτη της με στόχο την κληρονομιά της. Το κορίτσι «λεία», ζει για πάντα, με την αθωότητα της παιδικής της ηλικίας. Ερωτεύεται τον Κερέμ αναγνωρίζοντας σ’ αυτόν την κοινή μοίρα του ταπεινού, μοναχού ανθρώπου. Μια άνιση, απαγορευμένη και αδιέξοδη αγάπη, που γκρεμίζεται βίαια.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Δώρα Μασκλαβάνου, Ερμηνεύουν: Κάτια Γκουλιώνη, Ozgur Emre Yildirim, Λυδία Φωτοπούλου και Ακύλλας Καραζήσης.

«Δεν είμαι η Μαντάμ Μποβαρύ» (Wo bu shi Pan Jin Lian)
Για να αποκτήσουν ένα διαμέρισμα που παρέχει το κράτος σε νιόπαντρα ζευγάρια, η Λι και ο σύζυγος της παίρνουν ψεύτικο διαζύγιο. Όταν όμως το διαζύγιο βγαίνει, ο άντρας της μετακομίζει στο διαμέρισμα με μια άλλη γυναίκα. Εξαπατημένη από τον πρώην άντρα της, η Λι τα βάζει με το σύστημα δικαιοσύνης της Κίνας.
Σκηνοθεσία: Xiaogang Feng, Σενάριο: Zhenyun Liu, Ερμηνεύουν: Chengpeng Dong, Bingbing Fan, Wei Fan και Xiaogang Feng.