Οι υποψηφιότητες για τα «ευρωπαϊκά Όσκαρ»

oi-upopsifiotites-gia-ta-europaika-oskar

Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ σε σκηνή από την ταινία «Ο αόρατος συγγραφέας»

ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

«Ο αόρατος συγγραφέας» του Ρομάν Πολάνσκι συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να αναδειχτεί ως η Ευρωπαϊκή Ταινία της Χρονιάς. Τα ευρωπαϊκά «Όσκαρ» που είναι γνωστά ως «βραβεία Φελίξ» θα απονεμηθούν φέτος στις 4 Δεκεμβρίου στο Ταλίν της Εσθονίας.

«Ο αόρατος συγγραφέας» του Ρομάν Πολάνσκι συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να αναδειχτεί ως η Ευρωπαϊκή Ταινία της Χρονιάς. Τα ευρωπαϊκά «Όσκαρ» που είναι γνωστά ως «βραβεία Φελίξ» θα απονεμηθούν φέτος στις 4 Δεκεμβρίου στο Ταλίν της Εσθονίας. Ο Ρομάν Πολάνσκι θεωρείται φαβορί για τη βράβευση, καθώς το πολυσυζητημένο, πολιτικό θρίλερ του βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με επτά υποψηφιότητες σε διαφορετικές κατηγορίες.

Ακολουθούν ο «Λίβανος» του Σάμουελ Μαόζ με έξι υποψηφιότητες και το «Μέλι» του Σεμίχ Καπλάνογλου με τρεις (που έχει ήδη τιμηθεί με τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου). Το ρομαντικό νουάρ του Χουάν Χοσέ Καμπανέλα «Το μυστικό στα μάτια της» που είχε αποσπάσει το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, δεν μπορούσε να απουσιάζει. Η λίστα με τις τελικές έξι υποψηφιότητες συμπληρώνεται με τους Φατίχ Ακίν («Soul kitchen») και τον Χαβιέ Μποβουά («Ενώπιον θεού και ανθρώπων»). Η ταινία του τελευταίου θα προβληθεί στα τέλη Νοεμβρίου και στην Ελλάδα. Το βραβείο σκηνοθεσίας διεκδικούν οι Σεμίχ Καπλάνογλου, Ρομάν Πολάνσκι, Σάμουελ Μαόζ, Ολιβιέ Ασαγιάς (για το «Carlos»), Πάολο Βίρτζι (για το «La prima cosa bella»).

Οι γυναίκες υποψήφιες για το βραβείο ερμηνείας είναι η Ζρίνκα Σβίτεσιτς («Na putu»), η Σίμπελ Κεκίλ («Die fremde»), Λέσλι Μάνβιλ («Another year»), Σίλβι Τέστου («Lourdes»), και Λότε Βερμπίκ («Nothing personal»).

Οι άντρες υποψήφιοι για βραβεία ερμηνείας είναι οι Γιούαν ΜακΓκρέγκορ («Αόρατος συγγραφέας»), Τζέικομπ Σέντεργκρεν («Submarino»), Ελιο Τζερμάνο («La nostra vita»), Λουίς Τοσάρ («Κελί 211»), Τζορτζ Πιστεριάνου («Eu cand vreau sa fluier, fluier»).