Η Cate Blanchett επικεφαλής της κριτικής επιτροπής στις Κάννες

cate-blanchett Richard Shotwell
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

To 71ο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8 και 19 Μαΐου.

Η βραβευμένη με δύο Όσκαρ Cate Blanchett θα εκτελέσει χρέη προέδρου της κριτικής επιτροπής στο επόμενο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών. Η ανακοίνωση ήρθε από τους ίδιους τους διοργανωτές του φεστιβάλ την Πέμπτη, ενώ η ίδια η Blanchett σχολίασε πως ο ρόλος αυτός είναι ταυτόχρονα προνόμιο και ευθύνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Blanchett είναι μια από τις λίγες γυναίκες που έχουν αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο, ενδεικτικού του γενικότερου προβλήματος εκπροσώπησης στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Η Blanchett θα είναι η δωδέκατη γυναίκα πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, με την τελευταία να είναι η Jane Champion το 2014 και πριν από αυτήν η Isabella Huppert το 2009.

Invision/AP / Joel Ryan

Η Blanchett παρευρέθηκε στις Κάννες το 2015 με την Mara Rooney, συμπρωταγωνίστρια της στην δραματική ταινία «Carol».

Μόλις δυο γυναίκες έχουν αποσπάσει το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, στην ιστορία του φεστιβάλ: Η Yulya Solntseva το 1961 και η Sofia Coppola το 2017, ενώ η  Champion είναι η μόνη γυναίκα σκηνοθέτης που έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα, για την ταινία της «Μαθήματα πιάνου» το 1993.

Η Blanchett παράλληλα διαθέτει μια «ισχυρή φωνή» στο Χόλυγουντ, έχοντας εκφράσει τις σκέψεις της πάνω στις διακρίσεις και τον σεξισμό. Πρόσφατα η ηθοποιός πήρε θέση στο σκάνδαλο Weinstein στηρίζοντας δημόσια τις γυναίκες που μίλησαν ανοιχτά για την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση που έχουν υποστεί στον χώρο του θεάματος.