Κατά του κινήματος #MeToo η Catherine Deneuve

catherine-deneuve
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Σε ανοιχτή επιστολή καταγγέλλει τη νέα μορφή φεμινισμού που «ενστερνίζεται το μίσος για τους άνδρες και τη σεξουαλικότητα».

Η Catherine Deneuve είναι μια από τις 100 γυναίκες που έχουν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή, η οποία έρχεται σε κόντρα με το κίνημα #MeToo και ισχυρίζεται πως οι άνδρες πρέπει να είναι «ελεύθεροι να φλερτάρουν» με τις γυναίκες.

Σύμφωνα με την επιστολή, την οποία έχουν συνυπογράψει Γαλλίδες συγγραφείς, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί, μια νέα μορφή «πουριτανισμού» αναδύεται ως αποτέλεσμα των πρόσφατων σκανδάλων σεξουαλικής παρενόχλησης: «Ο βιασμός είναι έγκλημα. Αλλά το να γοητεύσεις κάποιον, είτε επίμονα ή αδέξια, δεν είναι – ούτε είναι σοβινιστική επίθεση όταν άνδρες συμπεριφέρονται ιπποτικά» τονίζει η επιστολή.

AP

Στη συνέχεια, οι υπογράφουσες εξηγούν πως, ενώ είναι σημαντικό να δημοσιοποιούνται οι καταχρήσεις εξουσίας από άνδρες, θεωρούν πως το κίνημα #MeToo έχει δημιουργήσει ένα άνισο περιβάλλον για τους άνδρες. «Άνδρες υφίστανται κυρώσεις στη δουλειά τους, ωθούνται στην παραίτηση κτλ όταν το μόνο λάθος τους ήταν να ακουμπήσουν ένα γόνατο, να κλέψουν ένα φιλί, να μιλήσουν για προσωπικά πράγματα κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού δείπνου, ή να στείλουν μηνύματα που είναι σεξουαλικά φορτισμένα σε μια γυναίκα που δεν τους βρήκε ελκυστικούς» σημειώνει η επιστολή.

Καταλήγοντας την επιστολή τους, οι υπογράφουσες αποκηρύττουν «αυτόν τον φεμινισμό, ο οποίος, πέραν από το να καταγγείλει την κατάχρηση εξουσίας, ενστερνίζεται ένα μίσος για τους άνδρες και τη σεξουαλικότητα». Αντίστοιχες σκέψεις, μεταξύ άλλων, έχει εκφράσει ο Woody Allen, ο οποίος είχε δηλώσει δημόσια τον φόβο του για ένα «κυνήγι μαγισσών» στον απόηχο των συνταρακτικών σκανδάλων.

Όπως είναι φυσικό, η επιστολή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσα στους επικριτές της επιστολής ήταν η Ιταλίδα ηθοποιός Asia Argento – η οποία έχει κατηγορήσει τον Harvey Weinstein για σεξουαλική κακοποίηση. «Η Deneuve και άλλες γυναίκες λένε στον κόσμο πως ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός τούς έχει λοβοτομήσει σε σημείο χωρίς επιστροφή» έγραψε καυστικά στο Twitter η Argento.

Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην γαλλική Le Monde την Τρίτη.