Πυρά κατά Joaquin Phoenix από ίδρυμα ατόμων με ειδικές ανάγκες

Joaquin-phoenix John Salangsang
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Θεωρούν πως θα μπορούσε να έχει επιλεγεί ηθοποιός με ειδικές ανάγκες στηνέα ταινία του Gus Van Sant.

Ένα ίδρυμα ατόμων με ειδικές ανάγκες άσκησε έντονη κριτική στην επιλογή του Joaquin Phoenix για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην βιογραφική ταινία «Don’t Worry, He Won’t Get Far On Foor». Στη νέα ταινία του Gus Van Sant, ο Phoenix ενσαρκώνει τον τετραπληγικό σκιτσογράφο John Callahan.

Σύμφωνα με τον Jay Ruderman, πρόεδρο του Ruderman Family Foundation, ο σκηνοθέτης και οι παραγωγοί της ταινίας θα μπορούσαν να έχουν προσλάβει έναν ηθοποιό με ειδικές ανάγκες για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αντί του Phoenix. «Καθώς μπαίνουμε στο 2018, η αμερικάνικη κοινωνία δεν αποδέχεται πια λευκούς ηθοποιούς να παίζουν μαύρους, Ασιάτες ή ισπανόφωνους χαρακτήρες. Είναι εξίσου απαράδεκτο και προσβλητικό, αρτιμελείς ηθοποιοί να επιλέγονται χωρίς νόημα για ρόλους χαρακτήρων με ειδικές ανάγκες» τόνισε ο Ruderman.

H νεά ταινία του Gus Van Sant θα κάνει την πρεμιέρα της στο φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου του Sundance.

Ο σύλλογος τονίζει πως μονάχα το 2% των ρόλων για χαρακτήρες με ειδικές ανάγκες έχει πάει σε ηθοποιούς με ειδικές ανάγκες, παρά το γεγονός ότι ένα 20% του πληθυσμού των ΗΠΑ αντιμετωπίζει κάποια μορφή αναπηρίας.

Η νέα ταινία του Van Sant είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφία του John Callahan, ο οποίος, έχοντας μπλέξει με ναρκωτικά και αλκοόλ, ενεπλάκη σε ένα τροχαίο δυστύχημα το οποίο τον άφησε τετραπληγικό στα 21 του. Έχοντας να αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες, αφοσιώθηκε στην τέχνη του, μέσα από τιην οποία έθιξε σοβαρά κοινωνικά θέματα όπως οι φυλετικές διακρίσεις και η αναπηρία. Στην ταινία εμφανίζονται επίσης η Rooney Mara, ο Jonah Hill και ο Jack Black.