Sam Mendes: θα σκηνοθετήσει μετά το «Skyfall» κι άλλη ταινία με τον 007;

sam-mendes-tha-skinothetisei-meta-to-skyfall-ki-alli-tainia-me-ton-007

ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Ο Sam Mendes, εξετάζει το ενδεχόμενο να γυρίσει άλλη μια περιπέτεια με τον James Bond, αν το κοινό αγαπήσει το «Skyfall» που θα βγει στις ελληνικές αίθουσες την 1η Νοεμβρίου.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ βρετανός σκηνοθέτης («American Beauty») σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Time Out, δηλώνει «ξεθεωμένος», μετά τα γυρίσματα του «Skyfall», της 23ης περιπέτειας James Bond, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει και πάλι πίσω από τις κάμερες για χάρη του 007. «Το διασκέδασα αρκετά για να το ξανακάνω. Νομίζω ότι η επιλογή βρίσκεται στα χέρια του κοινού. Αν ο κόσμος αγαπήσει την ταινία και θέλει να δει άλλη μια από τους ίδιους ανθρώπους που έφεραν το «Skyfall», τότε αυτό θα σήμαινε πολλά για μένα…Όμως αισθάνομαι σαν να έβαλα όλα όσα ήθελα να κάνω σε μια ταινία Bond. Θα πρέπει να νιώσω το ίδιο και πάλι για να γυρίσω άλλη μια περιπέτεια. Οπότε θα χρειαζόταν πολλή σκέψη και προσπάθεια ώστε να την κάνω τόσο ιδιαίτερη όσο το Skyfall. Eίμαι ξεθεωμένος αλλά αγαπώ την ταινία».

Στις πρώτες επίσημες προβολές του «Skyfall» η υποδοχή ήταν ενθουσιώδης. Η ταινία έγινε η αγαπημένη των κριτικών, όπως είχαν γίνει στο παρελθόν και οι πρώτες θρυλικές ταινίες του 007 με τον Sean Connery. Στη δημοφιλή ιστοσελίδα Rotten Tomatoes που ανεβαίνουν πολλές κριτικές για τον κινηματογράφο, το «Skyfall» αναδείχτηκε το blockbuster με τις καλύτερες κριτικές για το 2012. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η ταινία θα αποδειχτεί η δημοφιλέστερη στο box office στη σειρά των περιπετειών του 007. Πρόκειται για μια φιλόδοξη παραγωγή που συγκεντρώνει ένα λαμπερό πρωταγωνιστικό καστ με τους Daniel Craig, Judi Dench, Javier Bardem, Ralpha Fiennes, Albert Finney, Berenice Marlohe, Naomie Harris Ben Whishaw.

H κινηματογραφική κληρονομιά των ταινιών Bond συνήθως επηρεάζει τους σκηνοθέτες που καλούνται να ζωντανέψουν τις περιπέτειες του θρυλικού πράκτορα. Υπάρχει μια άκαμπτη φόρμα που συχνά κάνει τους σκηνοθέτες να αγωνίζονται προκειμένου να αφήσουν τη δική τους σφραγίδα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη με τον Sam Mendes, όπως τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί ο ίδιος: «νομίζω ότι δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο αποκρυσταλλωμένες ήταν οι απόψεις μου μέχρι που κάθισα κάτω και είπα, αυτή είναι η ταινία James Bond που θέλω να κάνω. Όταν πρωτοξεκίνησα να κάνω ταινίες, είχα σοκαριστεί από το πόσες πολλές απόψεις είχα για το πώς θα τις διαμορφώσω. Κάπως έτσι ένιωσα και με αυτή την ταινία. Αυτή είναι η ταινία James Bond που θέλω να δω. Όμως πιστεύω ότι είναι και η ταινία που θέλει να δει το κοινό και επιπλέον νομίζω ότι ακόμη και ο Ian Fleming αυτοπροσώπως μπορεί να την απολάμβανε…».