Ταινίες της εβδομάδας (1/2/2018)

phantom-thread
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Ο κινηματογραφικός Φεβρουάριος μας υποδέχεται με λίγες, αλλά καλές επιλογές για όλα τα γούστα.

«Αόρατη Κλωστή» (Phantom Thread)
Στο μεταπολεμικό Λονδίνο της δεκαετίας του 1950 ο σχεδιαστής ρούχων Ρέινολντς Γούντκοκ και η αδερφή του, Σίριλ κυριαρχούν στο χώρο της βρετανικής υψηλής ραπτικής, ντύνοντας μέλη βασιλικών οικογενειών, αστέρες του κινηματογράφου και εκπροσώπους της ανώτατης κοινωνικής τάξης. Η μόνη σταθερή γυναίκα στη ζωή του Ρέινολντς είναι η αδερφή του μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει, τυχαία, μια νεαρή γυναίκα, την Άλμα, η οποία γίνεται ερωμένη και μούσα του. Από τη στιγμή που ερωτεύεται και παραδίδεται στην Άλμα συνειδητοποιεί πως διασαλεύεται η απόλυτα ελεγχόμενη και προγραμματισμένη στην παραμικρή λεπτομέρεια ζωή του, και κάτι τέτοιο τον τρομοκρατεί. Η απρόσμενη αυτή ερωτική σχέση έρχεται να μεταμορφώσει και τους δύο, αλλά και την ίδια την ερωτική τους σχέση.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Paul Thomas Anderson, Ερμηνεύουν: Daniel Day-Lewis, Lesley Manville, Camilla Rutherford και Vicky Krieps.

«Ο άντρας που έριξε τον Λευκό Οίκο» (Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House)
Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του πιο άγνωστου άνδρα στην Αμερικανική ιστορία, του Μαρκ Φελτ, του δευτέρου σε ιεραρχία αξιωματικού του FBI, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως το «βαθύ Λαρύγγι» στο σκάνδαλο του Watergate. Η ταυτότητα του παρέμεινε για πάνω από 30 χρόνια πηγή συνεχούς δημόσιας περιέργειας και εικασιών μέχρι που το 2005 ο Φελτ αυτοαποκαλύφθηκε μέσω ενός άρθρου στο Vanity Fair. Ενώ το όνομα του έγινε δημοσίως γνωστό για πάνω από μία δεκαετία, λίγοι γνώριζαν την προσωπική και επαγγελματική ζωή του εξαιρετικά ιδιοφυούς και ασυμβίβαστου Φελτ ο οποίος ρίσκαρε και τελικά θυσίασε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων της οικογένειας, της καριέρας και τελικά της ελευθερίας του, για να φέρει στο φως αυτά που γνώριζε.
Σκηνοθεσία και σενάριο: Peter Landesman, Ερμηνεύουν: Liam Neeson, Diane Lane, Marton Csokas και Tony Goldwyn.

«Ο Άνθρωπος των Σπηλαίων» (Early Man)
Τοποθετημένο χρονικά στις απαρχές του κόσμου, όταν προϊστορικά πλάσματα και μαλλιαρά μαμούθ κατοικούσαν στη Γη, η ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο Άνθρωπος των Σπηλαίων» αφηγείται την ιστορία του Νταγκ, ενός πρωτόγονου ανθρώπου που ζει στην κοιλάδα, με τη φυλή του και λατρεύει το κυνήγι κουνελιών. Μια νύχτα, όμως, οι ισορροπίες της φυλής διαταράσσονται όταν ο ισχυρός Λόρδος Νουθ έρχεται στην κοιλάδα για να την κατακτήσει. Τότε ο Νταγκ καλείται να αντιμετωπίσει την εχθρική απειλή και να σώσει το σπίτι του. Με βοηθό τo πιστό κατοικίδιο του, τον Χόγκνομπ, αποφασίζει να επισκεφθεί την πόλη του Λόρδου για να βρει τη λύση και να καταφέρει να σώσει την κοιλάδα και τη φυλή του.
Σκηνοθεσία: Nick Park, Σενάριο: Mark Burton, James Higginson, John O'Farrell και Nick Park, Ερμηνεύουν: Νίκος Αξιώτης, Κώστας Δαρλάσης, Δημήτρης Μακαλιάς και Ηλίας Ζερβός.

«Dolphin Man»
Από την Κάρπαθο ως τις Μπαχάμες και από την Έλμπα της Ιταλίας ως την Ινδία και την Ιαπωνία, ο θεατής ανακαλύπτει τα μέρη που καθόρισαν τη ζωή του Jacques Mayol και σπάνια φιλμ γυρισμένα από του πρωτοπόρους φωτογράφους του υποθαλάσσιου κόσμου. Παράλληλα, συνεντεύξεις με την οικογένεια του, κοντινούς του φίλους, τους συντελεστές της ταινίας Απέραντο Γαλάζιο και με τους «κληρονόμους» του, όπως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές κατάδυσης William Trubridge και Umberto Pelizzari, η ταινία διερευνά το όραμα αυτού του πολυδιάστατου χαρακτήρα και την αναζήτηση μιας νέας συνείδησης για τη σχέση μας με την θάλασσα.
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος, Σενάριο: Λευτέρης Χαρίτος και Γιούρι Αβέρωφ, Αφήγηση: Jean-Marc Barr.