Σε μπελάδες ο Quentin Tarantino για τη στήριξη στον Roman Polanski

quentin-tarantino
ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Θεωρεί πως η συνεύρεσή του με το 13χρονο θύμα ήταν συναινετική, ενώ δεν υφίσταται «βιασμός» όταν δεν υπάρχει σωματική βία.

Στην πυρά βρέθηκε ο Quentin Tarantino λόγω δηλώσεών του σε σχέση με τον Roman Polanski σε συνέντευξη που είχε δώσει στον Howard Stern το 2003. Ο Tarantino τότε είχε εκτιμήσει πως δεν υφίσταται «βιασμός» στην περίπτωση του Polanski, λέγοντας παράλληλα πως το θύμα του «το ήθελε».

«Δεν βίασε ένα 13χρονο» τόνισε ο Αμερικανός σκηνοθέτης για τον αυτοεξόριστο συνάδελφό του, λέγοντας πως ο Polanski απλά είχε κάνει «σεξ με ανήλικη», αφού «βιασμός» υφίσταται όταν υπάρχει «βία». Ο Tarantino παραλλήλισε τον χαρακτηρισμό του βιασμό με την κατάχρηση της καταγγελίας για ρατσισμό.

Όταν ο Stern επενέβη για να σχολιάσει πως τα πράγματα δεν έγιναν όπως θεωρεί ο Tarantino, ο σκηνοθέτης ισχυρίστηκε πως η Samantha Geimer δεν είχε αντισταθεί στον Polanski και άρα ήθελε να συνευρεθεί μαζί του. Όπως είναι αναμενόμενο, οι δηλώσεις του Tarantino προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς θαυμαστές του να δηλώνουν απογοητευμένοι.

Ο Polanski βρίσκεται αυτοεξόριστος στην Γαλλία τα τελευταία 40 περίπου χρόνια, αποφεύγοντας έτσι την αμερικάνικη δικαιοσύνη. Το 1978 είχε έρθει σε συμφωνία με τις αρχές, σύμφωνα με την οποία θα εξέτιε μια μικρή ποινή φυλάκισης. Φοβούμενος όμως πως τα δικαστήρια δεν θα αναγνώριζαν τη σχετική συμφωνία, διέφυγε στην Ευρώπη. Τους τελευταίους μήνες έχουν έρθει στο φως αντίστοιχες καταγγελίες αποπλάνησης και βιασμού από άλλες γυναίκες.

Τα τελευταία χρόνια ο Polanski έχει κάνει ορισμένες προσπάθειες για να έρθει συμφωνία με τις αρχές των ΗΠΑ, για να μπορέσει να επιστρέψει στην χώρα, οι οποίες όμως έμειναν άκαρπες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δυο πλευρών, ο Polanski φέρεται να έχει ζητήσει εγγυήσεις πως δεν θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης, με τα δικαστήρια όμως να παραμένουν ανένδοτα, παρά τις εκκλήσεις του θύματος να τελειώνει η υπόθεση.