Έμπνευση για κοινωνικό σκοπό το «Οι τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι»

three-billboards-outside-ebbing-missouri
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Τρεις κόκκινες πινακίδες καταγγέλλουν την ολιγωρία των αρχών και απαιτούν δικαιοσύνη για τους 71 νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς.

Τον περασμένο Ιούνιο ξέσπασε μια φονική πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ του ανατολικού Λονδίνου, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 71 άνθρωποι. Οι έρευνες στη συνέχεια ανέδειξαν τόσο την ολιγωρία των αρχών να επέμβουν, όσο και την αναποτελεσματικότητα των κανόνων πυρασφάλειας στη Μεγάλη Βρετανία.

Μια ομάδα ακτιβιστών, η Justice4Grenfell, εμπνεύστηκε από την υποψήφια για Όσκαρ ταινία «Οι τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι», για να καταγγείλουν την έλλειψη προόδου στην υπόθεση. Έτσι λοιπόν μίσθωσαν τρία φορτηγά με διαφημιστικές πινακίδες, οι οποίος κυκλοφόρησαν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας, υπενθυμίζοντας τον τραγικό απολογισμό της πυρκαγιάς.

Τα φορτηγά μετάφεραν τις τρεις κόκκινες πινακίδες που έγραφαν «71 νεκροί», «Ακόμα δεν έχουν γίνει συλλήψεις» και «Πώς έτσι;», αντίστοιχες με αυτές που ανάρτησε ο χαρακτήρας της Francis McDormand στην ταινία του Martin McDonagh, με στόχο να πιέσει τις αστυνομικές αρχές να διαλευκάνουν τον φόνο της κόρης της. Σε αντίθεση όμως με την ταινία, οι πινακίδες των ακτιβιστών του Λονδίνου δεν απευθύνονται σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο (όπως τον αρχηγό της αστυνομίας του Έμπινγκ).

Η πρωτότυπη κίνηση της συγκεκριμένης ομάδας ακτιβιστών συνέπεσε με μια διαδήλωση εκατοντάδων ανθρώπων με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα της πυρκαγιάς, όσο και τη στήριξη των επιζώντων, πολλοί εκ των οποίων έχουν μείνει άστεγοι. Μένει να φανεί λοιπόν εάν η υποψήφια για Όσκαρ ταινία θα «βοηθήσει» στην απονομή δικαιοσύνης στην υπόθεση.