Διχάζει τη Ρωσία «Ο Θάνατος του Στάλιν»

the-death-of-stalin-poster
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε μήνυση κατά κινηματογράφου για την προβολή της σατιρικής κωμωδίας.

Τον περασμένο Ιανουάριο ένας κινηματογράφος στη Ρωσία έπαιξε τη σατιρική ταινία «Ο Θάνατος του Στάλιν» του Armando Iannucci, παρά τη σχετική απαγόρευση του ρωσικού υπουργείου Πολιτισμού. Οι αστυνομικές αρχές παρουσιάστηκαν στον κινηματογράφο κατά τη διάρκεια προβολής της ταινίας, αλλά δεν έγιναν συλλήψεις, ούτε επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Η υπόθεση όμως έρχεται ξανά στην επικαιρότητα, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να καταθέσει μήνυση κατά του κινηματογράφου Pioner, επειδή αψήφησε τη σχετική απαγόρευση και πρόβαλε την ταινία πέντε φορές. Σύμφωνα με άρθρο του Hollywood Reporter, η ρωσική κυβέρνηση θεωρεί πως ο κινηματογράφος ενήργησε συνειδητά, ενώ η πλευρά του κινηματογράφου ισχυρίζεται πως αγνοούσε την απαγόρευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία του Iannucci είχε λάβει τη σχετική άδεια διανομής και κατηγοριοποίηση για προβολή στους κινηματογράφους της χώρας. Αργότερα όμως το υπουργείο Πολιτισμού απαγόρεψε την ταινία, με τις προβολές στο Pioner να πραγματοποιούνται δύο μέρες αργότερα.

Η σατιρική κωμωδία του Iannucci αφηγείται το χάος που δημιουργήθηκε στη Σοβιετική Ένωση μετά τον ξαφνικό θάνατο του Joseph Stalin το 1953, με τους διαδόχους να συγκρούονται για την εξουσία αλλά και τις ζωές τους. Η ταινία είναι βασισμένη στo ομώνυμo graphic novel των Fabien Nury και Thierry Robin, ενώ το σενάριο της γράφτηκε από τον Iannucci, τον David Schneider και τον Ian Martin.

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Jeffrey Tambor, ενώ το all-star καστ της ταινίας περιλαμβάνει τους Adrian McLoughlin, Steve Buscemi, Olga Kurylenko, Michael Palin, Simon Russell Beale, Paddy Considine, Andrea Riseborough, Rupert Friend, Jason Isaacs, Paul Whitehouse και Justin Edwards.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.