Πέθανε ο Lewis Gilbert, σκηνοθέτης των «Alfie» και «James Bond»

lewis-gilbert
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Ξεχωρίζουν οι συνεργασίες του με τον Michael Caine και ο καταλυτικός ρόλος του στην εξέλιξη του «007».

Ο Βρετανός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Lewis Gilbert πέθανε στην ηλικία των 97 ετών. Ο Gilbert ήταν γνωστός κυρίως για τη δραματική κωμωδία «Alfie», η οποία καθιέρωσε τον Michael Caine, καθώς και τρεις ταινίες Τζέιμς Μποντ.

Γεννηθείς το 1920 σε οικογένεια μουσικών, ο Gilbert ασχολήθηκε με την ηθοποιία από παιδική ηλικία, αλλά τελικά τον κέρδισε η σκηνοθεσία. Κατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ ο Gilbert εργάστηκε στο τμήμα κινηματογράφου της Royal Air Force και γύρισε πολλά ντοκιμαντέρ με τις εμπειρίες Βρετανών πιλότων.

O Caine έγινε παγκοσμίως γνωστός με τον ρόλο του στο «Alfie».

Μετά το τέλος του πολέμου γύρισε αρκετές ταινίες βασισμένες σε αληθινές ιστορίες, αλλά η μεγάλη του στιγμή ήρθε το 1966, με το «Alfie». Η ταινία προτάθηκε για πέντε βραβεία Όσκαρ και εκτόξευσε την καριέρα του ανερχόμενου τότε Michael Caine. Οι δυο συνεργάστηκαν ξανά το 1983 στην δραματική ταινία «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα», για την οποία ο Caine βρέθηκε ξανά υποψήφιος για Όσκαρ.

Η επιτυχία του «Alfie» άνοιξε πολλές πόρτες στον Gilbert, καθώς το 1967 συμφώνησε να σκηνοθετήσει την πέμπτη ταινία Τζέιμς Μποντ, το «Ζεις μονάχα δυο φορές» με τον Sean Connery στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μέχρι τότε ο Gilbert ήταν γνωστός κυρίως για πολεμικές ταινίες και δραματικές κωμωδίες, αλλά είχε καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του χαρακτήρα του «007».

Ο Roger Moore παρουσίασε μια πιο ανάλαφρη και κωμική εκδοχή του Τζέιμς Μποντ, έπειτα από παρότρυνση του Gilbert.

Περίπου δέκα χρόνια επέστρεψε στον Τζέιμς Μποντ, γυρνώντας τις ταινίες «Η κατάσκοπος που με αγάπησε» και «Επιχείρηση Μούνρεϊκερ» με πρωταγωνιστή πια τον Roger Moore. Όπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία του, ο Gilbert κατάλαβε πως ο Moore έπρεπε να υποδυθεί τον κατάσκοπο διαφορετικά, δίνοντας περισσότερη έμφαση στις κωμικές αρετές του ηθοποιού, αντί να προσπαθεί να αντιγράψει τον Connery.

Caine και Gilbert συνεργάστηκαν ξανά το 1983, στο «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα».

Τελευταία ταινία του Gilbert ήταν η δραματική κωμωδία «Before You Go» το 2002 με τους Julie Walters, John Hannah, Victoria Hamilton και Joanne Whalley. Παρά το γεγονός ότι είχε περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία του δουλειά, ο Gilbert επέμενε πως μπορούσε ακόμα να γυρίσει μια ταινία, τονίζοντας πως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εμπειρία.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.