Η Jennifer Lawrence είναι έτοιμη για την πιο προσωπική φάση της καριέρας της

red-sparrow
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Στο «Κόκκινο σπουργίτι» που κυκλοφορεί στις αίθουσες βλέπουμε επιτέλους την Jennifer Lawrence που θέλαμε εδώ και καιρό.

Μια από τις πιο επιφανείς κυκλοφορίες αυτής της κινηματογραφικής εβδομάδας είναι το «Κόκκινο σπουργίτι», μια ταινία που στηρίζει πολλά στην πρωταγωνίστριά της, Jennifer Lawrence. Στα 27 της η Αμερικανίδα ηθοποιός φαίνεται πως είναι έτοιμη για την πιο απελευθερωτική και προσωπική φάση της καριέρας της, μακριά από το αυστηρά οσκαρικό τριπάκι στο οποίο είχε περιέλθει τα προηγούμενα χρόνια, συμμετέχοντας σε ταινίες που αποκλειστικός σκοπός δημιουργίας τους ήταν να μπουν στην κούρσα των βραβείων.

Το «Κόκκινο σπουργίτι» είναι μια περιπέτεια που δεν ντρέπεται για αυτό που είναι και έχει φτιαχτεί για να προσφέρει μια γεμάτη αδρεναλίνη εμπειρία στη μεγάλη οθόνη. Η Jennifer Lawrence παραμένει ένα από τα σημαντικότερα και πιο λαμπρά ονόματα του σύγχρονου Χόλιγουντ, οπότε με δεδομένη την ευκαιρία που μας παρουσιάζεται, ας κάνουμε μια αναδρομή στις πέντε κορυφαίες στιγμές της καριέρας της ως αυτή τη στιγμή (hint: η ερμηνεία της στο «Κόκκινο σπουργίτι» χωράει στην πεντάδα).

5) «Οδηγός αισιοδοξίας» (2012)

Ποτέ επιτηδευμένη και πότε διασκεδαστική, ενώ παράλληλα σέβεται απόλυτα το θέμα της ταινίας και βρίσκει μια γεμάτη ζεστασιά χημεία με τον Bradley Cooper. Η Jennifer Lawrence εδώ παρέδωσε μια τρομερά γήινη ερμηνεία, ακριβώς ό,τι χρειαζόταν ώστε να εδραιώσει εκείνη τη στιγμή το οσκαρικό της στάτους και να εξελιχθεί σε κεντρικό πρόσωπο των βραβείων στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε.

4) «Οδηγός διαπλοκής» (2013)

Μπορεί να μιλάμε για μια ταινία η οποία ξεπατικώνει ανερυθρίαστα το σινεμά του Scorsese και προσπαθεί να επαναλάβει την οσκαρική επιτυχία του «Οδηγού αισιοδοξίας» χωρίς ο David O. Russell να παίρνει κάποια ανάσα, ωστόσο η Jennifer Lawrence είναι μια όαση μέσα στη γενικότερη μετριότητα του φιλμ, πετυχαίνοντας την πιο campy ερμηνεία της καριέρας της, η οποία ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν αυτή η ταινία. Αν όλοι οι υπόλοιποι είχαν ακολουθήσει το παράδειγμα της Lawrence ίσως το τελικό αποτέλεσμα να ήταν πιο διασκεδαστικό.

3) «Αγώνες πείνας» (2012)

Η Jennifer Lawrence είναι πραγματικά σπουδαία εδώ, ό,τι καλύτερο είχε σε σταρ το σινεμά το 2012-2013. Δεν είναι ότι απλά έκανε τη μετάβαση στον κόσμο των blockbuster τόσο γρήγορα. Πέτυχε αυτό το βήμα χωρίς να αλλάξει, φέρνοντας μαζί της μια γήινη αύρα, η οποία συνέβαλλε τα μέγιστα στην ταύτιση τόσων έφηβων κοριτσιών (και μη) με την Katniss. Δεν έχουν αρχίσει να γερνάνε ακριβώς όμορφα οι ταινίες των «Αγώνων πείνας», αλλά δε θα γίνονταν με τίποτα αυτό το μαζικό φαινόμενο της εποχής τους δίχως την παρουσία της Lawrence.

2) «Μητέρα!» (2017)

Μιας και το «mother!» αναδεικνύει και ισχυροποιεί με κάθε τρόπο το θηλυκό στοιχείο, δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην Jennifer Lawrence να βγει μπροστά και να ξεχωρίσει με την ερμηνεία της. Μπορεί να φλερτάρει συχνά με το στα όρια της υπερβολής παίξιμο και την «πολλή υποκριτική», αλλά είναι ακριβώς ό,τι χρειαζόταν η συγκεκριμένη ταινία και βασικά δεν μπορούμε να φανταστούμε καμία άλλη στο ρόλο της. Αφήνοντας στην άκρη την τοξικότητα στην οποία κατέληξε η σχέση της Lawrence με τον Aronofsky, το «mother!» είναι ένα κινηματογραφικό μνημείο φιλοδοξίας και δε θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την Lawrence στο επίκεντρο.

1) «Στην καρδιά του χειμώνα» (2010)

Η ερμηνεία της Jennifer Lawrence που την έκανε διάσημη, χαρίζοντάς της την πρώτη της οσκαρική υποψηφιότητα, παραμένει μέχρι και σήμερα η με διαφορά κορυφαία στιγμή της. Πέρα από την αναγνώριση που αξίζει η ταινία, η οποία αποτελεί ένα εξαιρετικό δράμα μυστηρίου στα βουνά του Μιζούρι, η Lawrence η οποία τότε δεν είχε κλείσει καν τα 20 μοιάζει πραγματικά αθώα, έχοντας διαρκώς μια αίσθηση ενθουσιασμού για το σινεμά στο πρόσωπό της, καταθέτοντας την ψυχή της για την μεγάλη οθόνη. Είναι μια σπουδαία φεμινιστική δουλειά που οκτώ χρόνια μετά δεν έχει χάσει τίποτα από τη μαγεία και το δυναμισμό της.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.