Τεράστια η πτώση τηλεθέασης για τα φετινά βραβεία Όσκαρ

oscars-2018
ΤΡΙΤΗ, 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Ο «πολιτικοποιημένος» χαρακτήρας της τελετής και η στροφή σε άλλα μέσα φαίνεται πως οδήγησαν σε πτώση 19% της τηλεθέασης.

Όσο λαμπερή και να είναι κάθε χρόνο η τελετή απονομής των Όσκαρ, φαίνεται πως έχει αρχίσει να χάνει κάτι από την λάμψη της, καθώς φέτος σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ τηλεθέασης με μόλις 26,5 εκατομμύρια τηλεθεατές στις ΗΠΑ. Η μετάδοση της τελετής κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες – η μεγαλύτερη των τελευταίων δέκα ετών – κάτι που ενδεχομένως να κούρασε, αλλά δεν εξηγεί απόλυτα τις χαμηλές επιδόσεις.

Άρθρο του Hollywood Reporter σημειώνει πως η τηλεθέαση έκανε βουτιά της τάξης του 19%, αφού από 32,9 εκατομμύρια τηλεθεατές το 2017, φέτος μόλις 26,5 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την τελετή απονομής. Αξίζει να σημειωθεί πως η τελετή του 2008 είναι ο προκάτοχος του σχετικού «αρνητικού ρεκόρ», με 31,8 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Οι λόγοι για τη σημαντική πτώση στην τηλεθέαση ποικίλουν, με ορισμένους αναλυτές να θεωρούν πως η πολιτικοποίηση των φετινών βραβείων ενδέχεται να λειτούργησε αρνητικά. Τόσο το σκάνδαλο Weinstein όσο και πρόσφατες επιθέσεις ενόπλων έχουν αποτελέσει αφορμή για μια δημόσια συζήτηση πάνω στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, όσο και το ζήτημα της οπλοκατοχής.

Υπάρχει όμως και μια άλλη εξήγηση για τη σημαντική πτώση, η οποία αποδίδεται στην γενικότερη μείωση του αριθμού των τηλεθεατών, οι οποίοι επιλέγουν άλλα μέσα για να ενημερωθούν. Σημαντικές πτώσεις τηλεθέασης σημειώθηκαν σε άλλες αντίστοιχα μεγάλες διοργανώνσεις, όπως στα φετινά βραβεία Grammy (-24%), ενώ ακόμα και ο τελικός του Super Bowl είχε την χαμηλότερη τηλεθέαση των τελευταίων επτά ετών.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.