To Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου έρχεται στην Αθήνα
Οι βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου, «ταξιδεύουν» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 11 έως τις 21 Νοεμβρίου.
Το νέο αυτό αφιέρωμα μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε ένα δυναμικό φεστιβάλ που προβάλλει στο εξωτερικό την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή αλλά και ταινίες που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον.
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου έχει συμπληρώσει ήδη πέντε χρόνια δημιουργικής πορείας και αποτελεί πλέον σημείο συνάντησης Ελλήνων και ξένων δημιουργών. «Ψυχή» και εμπνευστής του φεστιβάλ είναι ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και καλλιτέχνης νέων μέσων, Χρήστος Προσύλης.
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου με έναν εβδομαδιαίο κύκλο προβολών, στοχεύοντας στην ανάδειξη των καλύτερων στιγμών ενός δυναμικού θεσμού που δίνει βήμα στο πιο δημιουργικό και ταλαντούχο κομμάτι της σύγχρονης Ελλάδας.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ
Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής: το φεστιβάλ ανοίγει την αυλαία του, την Κυριακή, με τρία βραβευμένα ντοκιμαντέρ και μία ταινία μυθοπλασίας: το «This is London. 1939-2005. The Begging and the End», του Άρη Φατούρου, το «Συζητήσεις με την Κική Δημουλά», της Κατερίνας Πατρώνη, και το «Η Σιωπηλή Σχολή», των Ειρήνης Σαρίογλου και Μαρίνας Λεοντάρη, στις 18:00 , ενώ στη βραδινή προβολή (20:45) θα προβληθεί το «η Υπογραφή», του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, η ταινία που χάρισε στο Γιώργο Χωραφά βραβείο Πρώτου Αντρικoύ Ρόλου.
«Οι επιζώντες» της Μαρία Γιαννούλη, «Η αρκούδα» της Βικτώριας Βελλοπούλου και «Στο βάθος κήπος» του Κλεάνθη Δανόπουλου είναι οι βραβευμένες ταινίες που εξασφάλισε το ΙΜΚ για τη Δευτέρα 12/11, στις 20:30.
Την επόμενη (13/11), το πρόγραμμα περιλαμβάνει το καλύτερο ντοκιμαντέρ του 2011 , «Σαν τον αέρα που αναπνέω… Μουσικοί του κόσμου στην Κρήτη» του Γιώργου Ζέρβα και το «Άμα δε σε θέλει...», του Βασίλη Νεμέα, ο οποίος βραβεύτηκε φέτος για το σενάριό του.
Την Τετάρτη, το κινηματογραφόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα «Γράμματα χωρίς παραλήπτη», του Ηλία Δημητρίου, «SpinaLonga», του Κώστα Αθουσάκη (βραβείο κοινού), «Και μη ερεύνα», του Νίκου Γιαννίκα (βραβείο κοινού), «Vibes», του Δημήτρη Κόλλια και «Guilt», του Βασίλη Μαζωμένου. (14/11)
Το «Πρώτη Ύλη» του Χρήστου Καρακέπελη και το «Ο τελευταίος γυρισμός», της Κορίνας Αβραμίδου, προβάλλονται το απόγευμα (18:30) της Πέμπτης στο ΙΜΚ, ενώ το βράδυ (21:30), οι θεατές θα παρακολουθήσουν την κινηματογραφική μεταφορά του δημοφιλέστατου θεατρικού «Το Γάλα». (15/11)
Το πρόγραμμα της Παρασκευής είναι ιδιαιτέρως πλούσιο, με τις προβολές να ξεκινούν από τις 16:00. «Τύχη», του Νίκου Σκουλά και «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη», του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, είναι οι πρώτες ταινίες της μέρας. Στις 18:30, τη σκυτάλη παίρνουν ελληνοκυπριακές παραγωγές, «Λεηλατώντας μια ματωμένη χώρα», του Τάκη Παπαγιαννίδη και «Οδηγίες χρήσεως», του Κώστα Γιαλουρίδη. Στις 20:30 θα προβληθούν τα «Ο διαχειριστής», του Περικλή Χούρσογλου και «Fish N’ Chips» , του Ηλία Δημητρίου, επίσης ελληνοκυπριακά. (16/11)
Το Σαββατοκύριακο παρουσιάζει εξαιρετικό κινηματογραφικό ενδιαφέρον, με τις ταινίες μικρού μήκους να κυριαρχούν. Το Σάββατο (17/11) οι προβολές αρχίζουν στις 16:00 με το «45 τετραγωνικά», του Ηλία Δημητρίου, βραβευμένο για το σενάριό του, το «Ζαφείρης», της Έλενας Δημητρακοπούλου και το «Λόγος και αντίσταση», του Τίμωνα Κουλμάση. Στις 19:30, το ντοκιμαντέρ «Η περίπτωση Ευρυδίκη», του Φρέντυ Βιανέλη και το πολυβραβευμένο «Οι ιππείς της Πύλου», του Νίκου Καλογερόπουλου είναι οι μόνες μεγάλου μήκους ταινίες της συγκεκριμένης ώρας, αφού οι υπόλοιπες: «West of Eden», του Ζαφείρη Χαϊτίδη, «Little King», του Σωκράτη Αλαφούζου, «Stella and I», της Αμέρισσας Μπάστα και «Κινητά στοιχεία», του Νίκου Καλογερόπουλου, δεν ξεπερνούν τα 20 λεπτά, η καθεμία.
Στο ίδιο κλίμα κυμαίνεται και η Κυριακή, η μοναδική μέρα του φεστιβάλ που είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στο Animation, το Video Art και τον Πειραματικό (Experimental) Κινηματογράφο. Στις 16:30 οι ταινίες είναι αποκλειστικά μικρού μήκους: «Εμπειρικά Δεδομένα» του Γιώργου Δρίβα, «Sagittarius» της GM Touliatou, «Το ποντικάκι που ήθελε ν’ αγγίξει ένα αστεράκι» των Παναγιώτη Ράππα και Άγγελου Ρουβά, «Syeahskate 4: αρρώστια» του Νίκου Κούρου, «Το χωριό» του Στέλιου Πολυχρονάκη «Καθρέφτες», της Δήμητρας Εγγλέζου, «Υπνοβάτης» του Jim Zoga, «Σκέψου, διέγραψε, κινήσου», της Μαρίας Κατσιπατάκη, «Ενοράσεις» της Ζακλίν Λέντζου και «2755 μίλια» της Τζάνις Ραφαηλίδου. Αντίθετα στις 19:30, προβάλλονται κανονικού μήκους ταινίες. «Τρεις μέρες ευτυχίας», του Δημήτρη Αθανίτη, « 4ever», του Γιώργου Πυρπασόπουλου και το «Fred & Vinnie», του Steve Skrovan.
Η δεύτερη εβδομάδα του Φεστιβάλ, ξεκινά στις 20:30, με την πολύ γνωστή ελληνική ταινία «Tο φιλί της ζωής», του Νίκου Ζαπατίνα καθώς και με τα «The exiled», της Καλλιόπης Λεγάκη και «Friendshop», της Μάγδας Γκούμα. (19/11).
«Καπετάν Κεμάλ: Ο Σύντροφος», του Φώτου Λαμπρινού και «Άπνοια», του Άρη Μπαφαλούκα, μας επιφυλάσσει το πρόγραμμα της Τρίτης 20/1, στις 20:30.
Την τελευταία μέρα του, Τετάρτη 21/11, το φεστιβάλ, θα προβάλλει την ταινία « Οι Κολοσσοί του Έρωτα», του Νίκου Μιστριώτη στις 20:30, ενώ στις 21:40 θα γίνει η απονομή των βραβείων «Οδυσσέας».
Πληροφορίες: ΙΜΚ, τηλ: 210 3418 550. Κυριακή 11 έως Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012. Προβολές: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, στις 20:30 και Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 18:00. Τιμές: 3 ευρώ. Αίθουσα: Κινηματογράφος. Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος). Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση. Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 14:00. Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα Public εκτός από εκείνα στις περιοχές: Αιγάλεω, Ν. Ερυθραία, Αγία Παρασκευή.







