Οι Matt Damon και Ben Affleck εμπράκτως υπέρ της διαφορετικότητας στο Χόλυγουντ

ben-affleck-matt-damon
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Η εταιρεία παραγωγής των δυο ηθοποιών ανακοίνωσε πως θα ενσωματώσει «inclusion riders» σε όλα τα συμβόλαια της.

Η Pearl Street Films, η εταιρεία παραγωγής των Matt Damon και Ben Affleck, ανακοίνωσε πως θα συμπεριλάβει τα λεγόμενα «inclusion riders» σε όλα τα συμβόλαιά της. Πρόκειται για μια ρήτρα η οποία έχει στόχο να βελτιώσει την εκπροσώπηση γυναικών και ανθρώπων από διαφορετικές φυλές στο Χόλυγουντ, τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα.

Τα inclusion riders έγιναν ευρέως γνωστά στα πρόσφατα Όσκαρ, όταν η Frances McDormand έκανε δημόσια έκκληση για την χρήση τους. «Όλοι έχουμε ιστορίες να αφηγηθούμε και χρειαζόμαστε χρηματοδότηση. Μη μας μιλήσετε για αυτό στα πάρτι απόψε, καλέστε μας στο γραφείο σας μετά από λίγες μέρες – ή μπορείτε να έρθετε στο δικό μας, όπως βολεύει – και θα σας πούμε για αυτά. Κυρίες και κύριοι, σας αφήνω με δυο λέξεις απόψε: inclusion rider» δήλωσε η McDormand καθώς παραλάμβανε το Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου.

AP

Η Frances McDormand έκλεισε τον λόγο της στα Όσκαρ με μια έκκληση για inclusion riders.

Η ηθοποιός εξήγησε στη συνέχεια πως εφόσον συμπεριληφθεί η ρήτρα στο σχετικό συμβόλαιο, ο υπογραφόμενος μπορεί να ζητήσει από την παραγωγή την κάλυψη του 50% του καστ και του προσωπικού της παραγωγής από γυναίκες και ανθρώπους άλλων φυλών. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη υπάρχουν αντίστοιχες ρήτρες στα συμβόλαια των μεγάλων κινηματογραφικών αστέρων, οι οποίοι συχνά έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στην παραγωγή, όπως στο κάστινγκ, την τοποθεσία των γυρισμάτων και το τελικό μοντάζ.

Η ανακοίνωση για την ενσωμάτωση της ρήτρας στα συμβόλαια της Pearl Street Films ήρθε από την Fanshen Cox DiGiovanni, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας παραγωγής, η οποία πρωτοστάτησε στη δημιουργία των inclusion riders το 2016, μαζί με την καθηγήτρια επικοινωνίας Dr. Stacy Smith και τη δικηγόρο Kalpana Kotagal.

Παράλληλά με την ανακοίνωση για την Pearl Steet Films, η Cox DiGiovanni ευχαρίστησε τον Michael B. Jordan, πρωταγωνιστή του «Μαύρου Πάνθηρα» – για την απόφασή του να συμπεριλάβει την ρήτρα στα μελλοντικά του συμβόλαια. Ο Jordan, όπως και η πρωταγωνίστρια της «Captain Marvel», Brie Larson, ανακοίνωσε την πρόθεσή του μετά τον λόγο της McDormand στα Όσκαρ.