Αντιμέτωπος με καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης ο πρόεδρος των Όσκαρ

John-bailey John Salangsang
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Εφόσον η εσωτερική έρευνα της Ακαδημίας δείξει ότι οι ισχυρισμοί ευσταθούν, θα οδηγηθεί σε καθαίρεση.

Ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών John Bailey βρίσκεται αντιμέτωπος με τρεις κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης. Σύμφωνα με το Variety, η Ακαδημία έχει ήδη ξεκινήσει εσωτερική έρευνα στην υπόθεση του Bailey, ο οποίος μπορεί να καθαιρεθεί.

Reuters / Andrew Kelly

Το σκάνδαλο Weinstein αποτέλεσε αφορμή για μεγάλες αλλαγές στην Ακαδημία.

Η θητεία του πρώην κινηματογραφιστή, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος τον περασμένο Αύγουστο, έχει σημαδευτεί από σημαντικές αλλαγές στην Ακαδημία, λόγω του σκανδάλου Harvey Weinstein. Ο Bailey υπέγραψε τη διαγραφή του παραγωγού τον Οκτώβριο, και τον Δεκέμβριο πρωτοστάτησε στην εισαγωγή ενός κώδικα συμπεριφοράς, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται μια αυστηρή διαδικασία για την εξέταση ισχυρισμών κατά μελών της Ακαδημίας. Παράλληλα, η Ακαδημία αντικατέστησε τον Casey Affleck ως παρουσιαστή του βραβείο καλύτερου α' γυναικείου ρόλου στα φετινά Όσκαρ, λόγω των δυο υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης που έλυσε εξωδικαστικά το 2010.

Invision/AP / Jordan Strauss

Ο Casey Affleck δεν εμφανίστηκε στα Όσκαρ λόγω του παρελθόντος του.

Σύμφωνα με τον κώδικα, εφόσον οι κατηγορίες κατά του Bailey θεωρηθούν εύλογες από την επιτροπή μελών και διοίκησης της Ακαδημίας, τότε ο πρόεδρος θα παραπεμφθεί στο διοικητικό συμβούλιο για πειθαρχικά μέτρα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για τις τρεις καταγγελίες που αντιμετωπίζει ο Bailey, αφού τόσο ο ίδιος όσο και η Ακαδημία αρνήθηκαν να σχολιάσουν την εξέλιξη. Στην περίπτωση που το συμβούλιο αποφασίσει να καθαιρέσει τον Bailey, η αντιπρόεδρος Lois Burwell θα οριστεί πρόεδρος μέχρι τις εκλογές της Ακαδημίας τον Ιούλιο.