Στο φως οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον Steven Seagal

steven-seagal Alexander Zemlianichenko
ΤΡΙΤΗ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Ο 65χρονος ηθοποιός και παραγωγός ισχυρίζεται πως είναι αθώος και ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ τις κατηγόρους του.

Οι συνταρακτικές αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του Harvey Weinstein αποτέλεσαν αφορμή για πολλές γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για τις δικές τους εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης από παράγοντες του Χόλυγουντ. Ένας από τους ηθοποιούς για τους οποίους έχουν γίνει καταγγελίες για αντίστοιχη συμπεριφορά είναι ο Steven Seagal.

Τον περασμένο Νοέμβριο μάλιστα η Julianna Margolies μίλησε για το πώς γλύτωσε από τον 65χρονο ηθοποιό και παραγωγό στο ξεκίνημα της καριέρας της. Aκολούθησαν ακόμα περισσότερες καταγγελίες από άλλες γυναίκες, με τον Seagal να αρνείται τις κατηγορίες. Δύο από τις κατηγόρους του ηθοποιού – η Regina Simons και η Faviola Dadis – έδωσαν νέες λεπτομέρειες για τις εμπειρίες τους σε μια συνέντευξη Tύπου.

AP / Andrew Dalton

Οι Faviola Dadis, Lisa Bloom και Regina Simons έδωσαν συνέντευξη τύπου για τον Steven Seagal την περασμένη Δευτέρα.

Η Simons είχε εργαστεί ως κομπάρσος στην ταινία «Σε επικίνδυνο έδαφος» το 1994. O Seagal την κάλεσε στο σπίτι του για ένα πάρτι, για να γιορτάσουν την ολοκλήρωση των γυρισμάτων. Όταν η Simons έφτασε, ο Seagal την υποδέχτηκε φορώντας μια ρόμπα και την ενημέρωσε πως δεν θα υπήρχαν άλλοι καλεσμένοι. Αφού την οδήγησε σε ένα υπνοδωμάτιο και έκλεισε την πόρτα, η Simons ισχυρίζεται πως ο ηθοποιός την βίασε. «Δεν υπήρξε τίποτα τίποτα συναινετικό, δεν μπορούσα να κουνηθώ και ένιωθα σαν να έβλεπα το κορμί μου από ψηλά» τόνισε δακρυσμένη η Simons.

Στη συνέχεια μίλησε η Dadis, η οποία εξήγησε πως γνώρισε τον Seagal όταν μετακόμισε στο Λος Άντζελες. Αρχικά το νεαρό μοντέλο και ο ηθοποιός είχαν μια φαινομενικά αθώα φιλία, μέχρι που ο Seagal την κάλεσε σε μια «ιδιωτική οντισιόν» σε ξενοδοχεία. Η Dadis αποκάλυψε πως ο ηθοποιός της έδωσε εντολή να βγάλει τα ρούχα της και όταν έμεινε με το μπικίνι της επιτέθηκε, πιάνοντας το στήθος και τα γεννητικά της όργανα.

«Ο Steven καθόταν ατάραχος σαν να μην είχε συμβεί τίποτα ενώ ήμουν εμφανέστατα αναστατωμένη και τρομοκρατημένη από την εμπειρία» υπογράμμισε η Dadis, εξηγώντας πως έφυγε «νιώθοντας τρομοκρατημένη και παραβιασμένη». «Ένιωθα πως ήταν δικό μου σφάλμα που πήγα σε μια οντισιόν αργά το βράδι, αλλά μετά συνειδητοποίησαν πως δεν ήταν καθόλου σφάλμα μου. Με εκμεταλλεύτηκε κάποιος με πολλή δύναμη» δήλωσε σχολίασε η Dadis.

AP / Damian Dovarganes

Οι Faviola Dadis και Regina Simons τόνισαν πως το κίνημα #MeToo τους έδωσε το κουράγιο να μιλήσουν ανοιχτά για τις εμπειρίες τους.

Τα δύο φερόμενα θύματα του Seagal υπογράμμισαν πως δεν έχουν στόχο να αποκτήσουν χρήματα ή δημοσιότητα με τις αποκαλύψεις τους, εξηγώντας πως δεν μίλησαν όλα αυτά τα χρόνια από φόβο «αντιποίνων». Όπως εξήγησαν, το κίνημα #MeToo του έδωσε το κουράγιο και σθένος να μιλήσουν ανοιχτά, ενώ εξέφρασαν την ελπίδα πως ο Seagal θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του. Ο Seagal από την πλευρά του ισχυρίζεται πως είναι αθώος και ότι δεν τις είχε συναντήσει ποτέ.

Η δικηγόρος των γυναικών, Lisa Bloom, έχει αναλάβει πολλές αντίστοιχες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στο παρελθόν ενώ μέχρι πρότινος εργαζόταν ως σύμβουλος του Weinstein. Μετά τις αποκαλύψεις για τον παραγωγό όμως παραιτήθηκε από την θέση της. Σύμφωνα με άρθρο της USA Today, η αστυνομικές αρχές του Λος Άντζελες ξεκίνησαν έρευνα στις καταγγελίες των Simons και Dadis μετά την δημοσιοποίηση τους τον Ιανουάριο.