Κινηματογραφικό Trivia: τι δε γνωρίζετε για τις αγαπημένες σας ταινίες;

kinimatografiko-trivia-ti-de-gnorizete-gia-tis-agapimenes-sas-tainies

ΤΡΙΤΗ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Τις έχετε δει ξανά και ξανά, ξέρετε απ’ έξω τους διαλόγους και μπορείτε να περιγράψετε με ακρίβεια το κάθε καρέ τους… είστε όμως βέβαιοι ότι γνωρίζετε τα πάντα για τις αγαπημένες σας ταινίες; Το click@Life συγκέντρωσε 15 πληροφορίες, που ίσως αγνοείτε...

1. Δύο από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του 2007, «There Will Be Blood» του Paul Thomas Anderson και «No Country for Old Men»των αδερφών Coen, είχαν γυρίσματα σε κοινές τοποθεσίες την ίδια περίοδο. Το γεγονός αυτό δημιούργησε προβλήματα στη δεύτερη ταινία, όταν μια πυρκαγιά που προκάλεσε το συνεργείο του Paul Thomas Anderson, είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει η ατμόσφαιρα καπνό και έτσι οι αδερφοί Coen αναγκάστηκαν να αναβάλλουν τα γυρίσματα της δικής τους ταινίας μέχρι να εξαφανιστεί το «νέφος».

2. Για την προώθηση της ταινίας «Αφεντικά Για Σκότωμα», η Warner Bros. Pictures Canada έστησε στο Μόντρεαλ μια κούκλα βουντού ύψους τριάμισι μέτρων. Όσοι περαστικοί ήθελαν μπορούσαν να «εκδικηθούν» τα αφεντικά τους, καρφώνοντας μεγάλες βελόνες στην κούκλα, αλλά και να μοιραστούν ιστορίες σχετικές με τον εργοδότη τους, προκειμένου να κερδίσουν δωρεάν εισιτήρια για την ταινία.

3. Ο τηλεφωνικός αριθμός (800)-555-0199, έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές ταινίες, όπως το «American Beauty», το «The Insider» και το «Wag the Dog». Πρόκειται για τον «ψεύτικο» αριθμό που έχουν παραχωρήσει οι τηλεφωνικές εταιρείες για χρήση από τα μέσα.

4. Το μπλε Laser που χρησιμοποίησε ο Ridley Scott στο «Alien», για να φωτίσει την αίθουσα με τα εξωγήινα αυγά, είναι στην πραγματικότητα «δανεικό» από τους « The Who». Το συγκρότημα βρισκόταν σε διπλανό στούντιο και δοκίμαζε τα φώτα- laser για μια επικείμενη συναυλία τους.

5. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Μαύρος Κύκνος», η Natalie Portman τραυματίστηκε σοβαρά αλλά λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού της ταινίας, δεν υπήρχε γιατρός στο πλατό για τις πρώτες βοήθειες. Προκειμένου λοιπόν να προσληφθεί κάποιος, η ηθοποιός δέχτηκε να «θυσιάσει» το προσωπικό τροχόσπιτο, που της είχε παραχωρήσει η παραγωγή.

6. Μια από τις πιο γνωστές ατάκες του σινεμά, το περίφημο «You talkin' to me?» του De Niro από την ταινία «ο Ταξιτζής», είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού του ηθοποιού.

7. Η ταινία «Ψυχώ» είναι η πρώτη ταινία που δείχνει καζανάκι σε χρήση. Ο σεναριογράφος της ταινίας ήθελε απεγνωσμένα αυτή την πρωτιά. Ο Χίτσκοκ συμφώνησε, με μοναδική προϋπόθεση, να υπάρχει ουσιαστικό λόγος… κι έτσι «γεννήθηκε» η σκηνή που η πρωταγωνίστρια καταστρέφει στην τουαλέτα τα αποδεικτικά στοιχεία για την ληστεία, που έχει διαπράξει.

8. Στον «Τιτανικό» η φράση του Jack (Leonardo DiCaprio) στη Rose (Kate Winslet), καθώς ετοιμάζεται να τη ζωγραφίσει, «Ξάπλωσε στο κρεβάτι, εμ εννοώ στον καναπέ», είναι όντως λάθος του DiCaprio. Σύμφωνα με το σενάριο η ατάκα ήταν «Ξάπλωσε στον καναπέ», όμως το μπέρδεμα του ηθοποιού άρεσε στο σκηνοθέτη, που αποφάσισε να το κρατήσει.

9. Υπάρχει η αντίληψη ότι όλα τα ρολόγια στο Pulp Fiction δείχνουν 4:20. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ισχύει. Για παράδειγμα, στη σκηνή που ο Jimmy, o Vince και o Jules πίνουν καφέ, η ώρα είναι 8:15. Στην πραγματικότητα, στις 4:20 είναι ρυθμισμένα τα ρολόγια στο ενεχυροδανειστήριο! Επίσης στην ίδια ταινία, όλα τα τσιγάρα είναι μάρκας Red Apple.

10. Ο Steven Spielberg ονόμασε τον καρχαρία της ταινίας «Jaws», Bruce, προς τιμήν του δικηγόρου του. Σε μία επίσκεψη στο πλατό, ο George Lucas έβαλε για πλάκα το κεφάλι του στο στόμα του Bruce και ο Spielberg «έκλεισε» τα σαγόνια… ωστόσο η πλάκα πήρε αρνητική τροπή όταν ο μηχανισμός χάλασε, με αποτέλεσμα ο Lucas να «κολλήσει» για αρκετή ώρα.

11. Οι ταινίες «White Ribbon» και «The Artist» γυρίστηκαν κανονικά έγχρωμες και στην πορεία μετατράπηκαν σε ασπρόμαυρες, μετά από επεξεργασία.

12. Στην ταινία «The Artist» δεν υπάρχει καμία σκηνή με ζουμ καθώς οι συντελεστές ήθελαν να μείνουν πιστοί στην εποχή της ταινίας, οπότε και δεν είχε ανακαλυφθεί το ζουμ…

13. Η αρχική σκηνή του «Νονού» με τον Marlon Brando να κρατά μια γάτα, ήταν εκτός σεναρίου. Για την ακρίβεια πρόκειται για μία αδέσποτη γάτα, που βρήκε ο ηθοποιός στο παρκινγκ τoυ στούντιο. Ωστόσο η γάτα νιαούριζε πολύ δυνατά στο γύρισμα, καλύπτοντας τα λόγια του Brando, με αποτέλεσμα ο ηθοποιός να αναγκαστεί να ηχογραφήσει εκ νέου τις ατάκες του.

14. Στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για την ταινία Fight Club, οι Brad Pitt και Edward Norton, εκτός από πολεμικές τέχνες, έμαθαν να φτιάχνουν και σαπούνι.

15. Στην ίδια ταινία σύμφωνα με το σκηνοθέτη της, σε κάθε πλάνο, υπάρχει τουλάχιστον ένα ποτήρι της γνωστής αμερικανικής αλυσίδας «Starbucks». Αν και η ταινία χλευάζει έντονα τη συγκεκριμένη αλυσίδα καφέ, τα «Starbucks» δεν είχαν πρόβλημα με την αρνητική προβολή τους στην ταινία. Αντέδρασαν όμως στην σκηνή καταστροφής της καφετέριας… έτσι λοιπόν η καφετέρια που διαλύεται στην ταινία έχει το όνομα «Gratifico Coffee».

φωτογραφίες: www.imdb.com

ΝΑΝΤΙΑ ΚΑΚΛΗ