14+1 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζατε για τον Daniel Day-Lewis

14kai1-pragmata-pou-isos-de-gnorizate-gia-ton-daniel-day-lewis

ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Οι «Τειρεσίες» των Όσκαρ μιλούν για μία ερμηνεία, που συγκλονίζει σε μία κινηματογραφική παραγωγή, που θα σαρώσει στην απονομή του 2013. Ο ίδιος ο πρωταγωνιστής είναι συνηθισμένος στις βραδιές βραβείων, να μην επιστρέφει σπίτι με…άδεια χέρια. Ο λόγος για τον εκπληκτικό Daniel Day-Lewis, που αναμένεται να επισκεφθεί τις ελληνικές αίθουσες ως άλλος «Lincoln».

Διανύει την έκτη δεκαετία της ζωής του και χωρίς να έχει απασχολήσει με «χολιγουντιανά ζητήματα», ο ιρλανδικής και εβραϊκής καταγωγής ηθοποιός, έχει κατακτήσει μία περίοπτη θέση ανάμεσα στους καλύτερους ηθοποιούς όλων των εποχών. Με… ευγενικές καταβολές και ρίζες στον κινηματογράφο, ο Daniel Day-Lewis …αποκαλύπτει 14+1 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζαμε γι αυτόν.

1. Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1957, στο Greenwich του Λονδίνου και ήταν το δεύτερο παιδί του «δαφνοστεφανομένου» ποιητή και μυθιστοριογράφου της Αγγλίας Cecil Day-Lewis, γνωστού ως Nicholas Blake και της δεύτερης συζύγου του, ηθοποιού, Jill Balcon. Ο παππούς του, ο Sir Michael Balcon, ήταν η …κεφαλή των διάσημων Ealing Studios.

2. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο γίνεται το 1971 στην ταινία «Sunday Bloody Sunday». Έπειτα αφιερώνεται στο θέατρο μέχρι το 1982, οπότε και εμφανίζεται στο «Ghandi».

3. Το πραγματικό του όνομα είναι Daniel Michael Blake Day-Lewis.

4. Όταν επέστρεψε στην επαρχία Wicklow, στην Ιρλανδία το 1993, πήρε και την ιρλανδική υπηκοότητα.

5. Από το 1989 ως το 1994 συζούσε με την ηθοποιό Isabelle Adjani, η οποία στις 9 Απριλίου του 1995, έφερε στον κόσμο τον πρώτο του γιο, επίσης ηθοποιό, Gabriel-Kane Day-Lewis.

6. Στις 13 Νοεμβρίου του 1996 παντρεύτηκε την κόρη του κορυφαίου αμερικανού θεατρικού συγγραφέα, Arthur Miller, Rebecca, με την οποία είναι ακόμα μαζί και έχουν αποκτήσει 2 γιους. Μάλιστα, συναντήθηκαν στο σπίτι του πατέρα της, όταν ο Daniel Day-Lewis είχε πάει εκεί προκειμένου να προετοιμαστούν για την κινηματογραφική εκδοχή του «The Crucible».

7. Του είχε προταθεί πάρα πολλές φορές από τον σκηνοθέτη Peter Jackson, να ενσαρκώσει τον Aragorn στην τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά αρνήθηκε.

8. Αλλά και για το ρόλο του «Bill the Butcher», στην ταινία «Gangs Of New York» ο Martin Scorcese και ο Leonardo Di Caprio χρειάστηκε να ταξιδέψουν μέχρι τη Φλωρεντία για να τον πείσουν να συμμετάσχει. Ο Day-Lewis είχε μετακομίσει εκεί για να δουλέψει ως…τσαγκάρης.

9. Στα γυρίσματα της συγκεκριμένης ταινίας αρρώστησε, αλλά αρνήθηκε να βγάλει το φθαρμένο παλτό, που απαιτούσε ο ρόλος και να φορέσει ένα πιο χοντρό, λέγοντας ότι τα πιο ζεστά παλτό δεν υπήρχαν το 19ο αιώνα. Στο τέλος βέβαια, οι γιατροί τον ανάγκασαν να πάρει αντιβιοτικά.

10. Για να ερμηνεύσει τον οργισμένο ρόλο του «Bill the Butcher» άκουγε… Eminem.

11. Το 1993, ο σκηνοθέτης του «Philadelphia», Jonathan Demme, τον ήθελε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον οποίο πήρε τελικά ο Tom Hanks, καθώς ο Day-Lewis αρνήθηκε για χάρη του επίσης πρωταγωνιστικού ρόλου στο «In the name of the Father», που γυρίστηκε την ίδια χρονιά. Τελικά και οι δύο ηθοποιοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με το Όσκαρ Α΄ανδρικού ρόλου, το οποίο κέρδισε ο Hanks.

12. O Daniel Day-Lewis είναι ο πρώτος μη Αμερικανός ηθοποιός, ο οποίος έχει κερδίσει δύο Όσκαρ Α΄ανδρικού ρόλου.

13. Για την ερμηνεία του στην ταινία «There will be blood», κέρδισε συνολικά 23 βραβεία, μεταξύ των οποίων και το δεύτερο Όσκαρ.

14. Είναι ένας από τους 8 ηθοποιούς, οι οποίοι έχουν κερδίσει για την ίδια ερμηνεία βραβείο Όσκαρ, BAFTA, Critics' Choice, Χρυσή Σφαίρα και SAG.

15. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Sir John Gielgul, έχει πει για τον Daniel Day-Lewis: «Έχει αυτό που θέλουν όλοι οι ηθοποιοί στο Hollywood: ταλέντο. Και αυτό που θέλουν όλοι ηθοποιοί στην Αγγλία: εμφάνιση».

Φωτογραφίες: www.imdb.com

ΣΟΦΗ ΖΙΩΓΟΥ