13+1 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζατε για τον Jean Reno

13kai1-pragmata-pou-isos-de-gnorizate-gia-ton-Jean-reno

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Με βλέμμα επιβλητικό και πολλά υποσχόμενο, ο Juan Moreno y Herrera Jiménez, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, έχει καταφέρει να γίνει ένας από τους πιο συμπαθείς…πληρωμένους δολοφόνους του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Είτε ως ψυχωτικός «Victor the Cleaner» στο «La Femme Nikita» το 1990, είτε ως ήρεμος εκτελεστής Léon στο «Léon: The professional» τέσσερα χρόνια αργότερα, ο κατά κόσμον Jean Reno έχει…επιβάλλει την ευρωπαϊκή κουλτούρα στο Χόλυγουντ.

Γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου του 1948 στην Καζαμπλάνκα και φορώντας τα κλασικά στρογγυλά γιαλάκια του, μπορεί με την ίδια ευκολία που ετοιμάζει τη Beretta 92FS του ως Léon, να εξιχνιάζει σκοτεινά εγκλήματα ως επιθεωρητής Pierre Niemans στο «Crimson Rivers» και να… σιγοντάρει κωμικά τον επιθεωρητή Jacques Clouseau, στον «Ροζ Πάνθηρα». Έπειτα από απαίτηση του κοινού λοιπόν, το click@Life σας παρουσιάζει τα 13+1 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζατε για τον μοναδικό Jean Reno.

1. Οι γονείς του ήταν από την Sanlucar de Barrameda, της επαρχίας Cadiz της Ανδαλουσίας αλλά μετακόμισαν στην Καζαμπλάνκα για να ξεφύγουν από τη δικτατορία του Φράνκο και να αναζητήσουν δουλειά στο Μαρόκο. Εκεί ήρθε στον κόσμο ο Jean Reno και η μικρότερη αδερφή του, María Teresa, (Maite).

2. Ο Reno μετακόμισε στη Γαλλία στην ηλικία των 12 ετών. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι μετακόμισε εκεί στα 17 του προκειμένου να σπουδάσει υποκριτική.

3. Η μητέρα του πέθανε όταν ο Jean ήταν ακόμα έφηβος.

4. Πριν γίνει ο ηθοποιός, που όλοι γνωρίζουμε, δούλευε ως οδηγός φορτηγού. Αργότερα εργάστηκε ως λογιστής και υπάλληλος φωτογραφείου.

5. Γνωρίζει άπταιστα Ισπανικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

6. Αν και σιχαίνεται το αμερικάνικο star system, ο Jean Reno, σήμερα έχει σπίτι στο Λος Άντζελες. Επίσης έχει άλλο ένα στο Παρίσι και ένα στη Μαλαισία.

7. Έχει παντρευτεί τρεις φορές και έχει πέντε παιδιά. Με την πρώτη του γυναίκα, την Genevieve Reno, έμειναν μαζί από το 1977 ως το 1995 και απέκτησαν 2 παιδιά (τη Sandra, η οποία γεννήθηκε το 1978 και τον Mickael το 1980). Το 1996 παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Nathalie Dyszkiewicz, με την οποία απέκτησαν άλλα δύο παιδιά (τον Tom, ο οποίος γεννήθηκε το 1996 και τη Serena το 1998). Ούτε αυτός ο γάμος του «ευδοκίμησε» και στις 29 Ιουλίου του 2006 παντρεύτηκε το μοντέλο Zofia Borucka, με την οποία έκαναν άλλο ένα παιδί (τον Cielo, ο οποίος γεννήθηκε το 2009). Μέχρι την ώρα που γράφτηκε αυτό το κείμενο, είναι ακόμα παντρεμένοι.

8. Μάλιστα τη δεύτερη σύζυγό του, τη συνάντησε ενώ περπατούσε στα Ηλύσια Πεδία.

9. Με τη νυν σύζυγό του, η οποία μάλιστα είναι 24 χρόνια μικρότερή του, παντρεύτηκαν στο δημαρχείο του Baux-de-Provence, στη Γαλλία και κουμπάρος τους ήταν ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και ο τραγουδιστής Johnny Hallyday.

10. Στο τραγούδι «Cosmopolis» του Vincent Delerm, αναφέρεται το όνομα του Jean Reno.

11. Απέρριψε το ρόλο του Agent Smith στο «Matrix» (1999) για να παίξει στο «Godzilla» (1998).

12. Η καριέρα του στο γαλλικό σινεμά ξεκίνησε στις ταινίες του Luc Besson, με τον οποίο συνεχίζει να συνεργάζεται στενά.

13. Η μεγάλη αναγνώριση βέβαια ήρθε με τη συγκλονιστική ταινία «Léon: The professional», σε σκηνοθεσία πάλι του Luc Besson, με τον Gary Oldman, να ερμηνεύει μοναδικά τον διεφθαρμένο αστυνομικό Norman Stansfield και την Natalie Portman, να κάνει το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο ως η μικρή Mathilda, που μαθαίνει από τον Jean Reno τα μυστικά του επαγγέλματος του «πληρωμένου δολοφόνου».

14. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη μάλιστα, το όνομα του Léon στο αρχικό σενάριο ήταν Leone Montana. Και αν και ο Luc Besson επιμένει ότι ο ρόλος «φτιάχτηκε» για τον Jean Reno, αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι τόσο ο Mel Gibson όσο και ο Keanu Reeves, είχαν δείξει …υπέρμετρο ενδιαφέρον για να υποδυθούν τον πληρωμένο δολοφόνο.

φωτογραφίες: www.imdb.com

ΣΟΦΗ ΖΙΩΓΟΥ