Who is who: Χριστόφορος Παπακαλιάτης

who-is-who-xristoforos-papakaliatis

Σκηνές από την ταινία «Αν»

ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Σεναριογράφος, σκηνοθέτης, ηθοποιός, αντικείμενο πόθου για τις γυναίκες και φθόνου για τους άντρες, ο ταλαντούχος Χριστόφορος Παπακαλιάτης κάνει δυναμικό comeback, με μια ιδιαίτερη κινηματογραφική ταινία, το «Αν».

Γεννημένος στις 23 Δεκεμβρίου του 1975, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης έδειξε από πολύ μικρός την αγάπη και την κλίση του στα καλλιτεχνικά. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, η επαφή του με το θέατρο έγινε σε ηλικία τριάμισι ετών στο παιδικό της Ξένιας Καλογεροπούλου. Η μητέρα του ήταν αυτή που τον ώθησε στη μαγεία του θεάτρου, κι ο Χριστόφορος κάθε φορά δε μιλούσε, δεν κουνιόταν, αλλά καθόταν «εμβρόντητος». Κατά την παιδική του ηλικία λάτρεψε και το σινεμά, με την «Φαντασία» του Ντίσνεϋ και τον Ε.Τ, τον εξωγήινο, να είναι οι πρώτες του κινηματογραφικές αναμνήσεις.

Τα χρόνια περνούν και ο νεαρός Χριστόφορος αποφασίζει ότι η αγάπη του για το θέατρο δεν μπορεί να περιοριστεί στο ρόλο του θεατή. Θέλει να ασχοληθεί πιο ενεργά με το χώρο. Είναι 16 ετών, μαθητής ακόμα όταν διαβάζει σε μία αγγελία ότι το στούντιο ΑΤΑ ψάχνει νέα ταλέντα. Το σκάει από το σχολείο, δοκιμάζει τις δυνάμεις του και δικαιώνεται αφού κερδίζει τον ρόλο στο σίριαλ «Οι φρουροί της Αχαΐας» και παίζει δίπλα στη Μιμή Ντενίση. Την ίδια σεζόν (1991- 1992), κάνει και μία έκτακτη εμφάνιση στο σίριαλ «οι απαράδεκτοι» στο πλευρό των Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιάννη Μπέζου, Σπύρου Παπαδόπουλου και του αείμνηστου Βλάσση Μπονάτσου. Με τον τρόπο αυτό ο Χριστόφορος βάζει τα θεμέλια μιας λαμπρής καριέρας και εγκαινιάζει την μακροχρόνια συνεργασία του με το Μεγάλο Κανάλι.

Η αρχή

Η επιτυχία φαινόταν σίγουρη για το Χριστόφορο, αφού το δυνατό ξεκίνημά του, ακολούθησε η συμμετοχή του στους «10 Μικρούς Μήτσους» του Λάκη Λαζόπουλου. Ο Λάκης του εμπιστεύεται το ρόλο του κολλητού του Τζίμη, Χριστόφορου, κι έτσι ξεκινά μια άρτια συνεργασία και μια δυνατή φιλία ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές. «Νιώθω ότι έχουμε μια σχέση σεβασμού, εκτίμησης και πολύ βαθιάς αγάπης, σχεδόν συγγενικής, με τον Λάκη Λαζόπουλο», δηλώνει ο ηθοποιός που έχει παραδεχτεί ότι ο Λαζόπουλος του βοήθησε με τις συμβουλές του στα πρώτα του βήματα. Η σχέση αυτή φαίνεται να «κρατά» ακόμα, μιας και ο Χριστόφορος επισκέφτηκε το «Αλ Τσαντίρι νιουζ» του Λαζόπουλου 15 χρόνια μετά, το 2010 για μία γκεστ εμφάνιση.

Η πορεία του Παπακαλιάτη στην μικρή οθόνη συνεχίζεται με σταθερά βήματα. Συνεργάζεται με τους Πάνο Κοκκινόπουλο (Ανατομία ενός εγκλήματος) και Μιρέλλα Παπαοικονόμου στην άκρως επιτυχημένη σειρά της εποχής «Αναστασία». Το 1996 εμφανίζεται στην πολύ δημοφιλή σειρά «Dolce Vita» στο πλευρό της Άννας Παναγιωτόπουλου. Για τα επόμενα τρία χρόνια ο Χριστόφορος φεύγει από την οικογένεια του Mega και συμμετέχει σε δύο σειρές του, αντίπαλου δέους, Ant1. Βαμμένος Ήλιος, της Ρ. Εσκενάζυ και Άγγιγμα ψυχής, του Μ. Μανουσάκη.

Παπακαλιάτης: πρωταγωνιστής και σεναριογράφος

Νέες προοπτικές ανοίγονται για τον Χριστόφορο Παπακαλίατη στην εκπνοή της δεκαετίας του ‘90, αφού η επιστροφή του στο Mega, συνοδεύεται από την απόφασή του να δοκιμάσει τον εαυτό του στο γράψιμο, τη μουσική επιμέλεια, και ενίοτε τη σκηνοθεσία.

Η περιπλάνηση στην εξ ‘ολοκλήρου δημιουργία μιας σειράς ξεκινά με το «Η ζωή μας μια βόλτα» και το «Να με προσέχεις». Η νέα χιλιετία μπαίνει με το δεξί για το νεαρό δημιουργό, του οποίου τα σίριαλ σημειώνουν επιτυχία. Σιγά σιγά γίνεται όλο και γνωστότερος, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι θαυμάστριες του είναι πλέον πολλές και πιστές, παρακολουθώντας ότι έχει το όνομα Παπακαλιάτης στους τίτλους. Παράλληλα, οι αρνητικές κριτικές αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Εκείνος δεν πτοείται, γνωρίζει ότι η επιτυχία, προκαλεί φθόνο και κακεντρεχείς αντιδράσεις. Επικεντρώνεται στη τέχνη και στις ιστορίες του, τα παραμύθια του όπως τα χαρακτηρίζει. Όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει, φτιάχνει σενάρια που θα τον ικανοποιούν πρώτα ως θεατή. Ως θεατής ξεκίνησε τη σχέση του με το θέατρο, ως θεατής το αγάπησε κι υπό αυτό το πρίσμα θέλει να το δημιουργεί. Άλλωστε το ρεύμα του στο νεανικό, κι όχι μόνο, γυναικείο κοινό δεν του αφήνει περιθώρια για ανασφάλειες. Η ολοένα κι αυξανόμενη φήμη πάει πακέτο με την ερώτηση για το μυστικό της επιτυχίας… ο ίδιος είναι απόλυτος «δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι υπάρχουν συνταγές, αλλιώς θα τις ακολουθούσαν όλοι. Το θέμα είναι να μην κοροϊδεύεις το κοινό. Να μην το υποτιμάς». Και η χαρισματική προσωπικότητα, ας συμπληρώσουμε εμείς!

Το 2002, αρχίζει το φλερτ του με την κινηματογραφική αφήγηση, μέσω της τηλεταινίας «τρεις ευχές». Πρόκειται για την ιστορία τριών αχώριστων φίλων που στη διάρκεια μίας άδειας από την στρατιωτική τους θητεία διαπράττουν κατά λάθος ένα φόνο. Τρομοκρατημένοι, αποφασίζουν να ξεφορτωθούν το πτώμα στη διπλανή λίμνη, κρατώντας για πάντα το μυστικό. Η ζωή τους συνεχίζεται στην Αθήνα όπου ζουν κανονικά και συνδέονται συναισθηματικά ο καθένας με μια κοπέλα, την ίδια κοπέλα, για την οποία ανακαλύπτουν ότι σχετίζεται με το φόνο.

Την συγκεκριμένη τηλεταινία ακολούθησαν οι δουλειές του Παπακαλιάτη που τον κατέταξαν στο πάνθεον των ζεν πρεμιέ.

Κλείσε τα μάτια, το 2003, με την Πέμυ Ζούνη και την Ιωάννα Παππά που πραγματεύεται ένα ερωτικό, ενδοοικογενειακό τρίγωνο, ένα γαϊτανάκι αντιδράσεων και εξελίξεων από αυτά που ο Παπακαλιάτης ξέρει να υφαίνει όπως κανένας άλλος. Τραγούδι τίτλων το πασίγνωστο «Τράβα τη σκανδάλη» της Πρωτοψάλτη, που σίγουρα συνέβαλε στην αναγνωρισιμότητα της σειράς. Μάνα εναντίον κόρης για τα μάτια του όμορφου Χριστόφορου, σε μια σειρά που χάρισε στην ελληνική τηλεόραση το πιο πολυσυζητημένο κι αμφιλεγόμενο φινάλε της δεκαετίας.

Δύο χρόνια αργότερα, έχοντας ξεκουραστεί, επιστρέφει με νέα σειρά, την οποία σκηνοθετεί κιόλας. «Δυο μέρες μόνο», είναι το όνομα της νέας τηλεοπτικής απόπειρας του ταλαντούχου Παπακαλιάτη η οποία, αν και πετυχημένη, δεν σημειώνει τα νούμερα του «Κλείσε τα μάτια». Το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη, και σημειώνει τεράστια επιτυχία.

Η πορεία στο θέατρο

Η συνεργασία του με την Πέμυ Ζούνη μεταφέρεται και στο θεατρικό σανίδι το 2007 με το έργο του Ζαν Κοκτώ «Ανθρώπινες φωνές» που ανέβηκε στο θέατρο «Χορν» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Δεν είναι όμως η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ο Χριστόφορος δοκιμάζεται στο θέατρο. Έχει ήδη παίξει στις παραστάσεις «Επιτέλους Μόνοι», «Τρομεροί Γονείς», «Τι είδε το χρυσόψαρο» και «Μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων». Ενώ λίγα χρόνια αργότερα κερδίζει τις εντυπώσεις στην παράσταση «Αμαντέους», στο πλευρό του Δημήτρη Λιγνάδη, στο θέατρο Βρετάνια.

Τέσσερα

Η τηλεοπτική σεζόν 2009- 2010 επιφυλάσσει μεγάλη επιτυχία στον Παπακαλιάτη. Δημιουργεί τη σειρά 4, που διηγείται την ιστορία τεσσάρων αδερφών, του Άλκη, του Πέτρου, του Βασίλη και του Άρη. 4 αδέλφια, ή αλλιώς 4 εποχές, όπως έλεγε η μητέρα τους όταν ήταν παιδιά μιας κι ο καθένας τους αντιπροσωπεύει μία. 4 διαφορετικοί τύποι αντρών με διαφορετικές ζωές, με διαφορετικά θέλω και πρέπει. Αυτό που τους ενώνει και παράλληλα τους χωρίζει είναι η οικογένειά τους. Όταν θα κληθούν να έρθουν αντιμέτωποι με την αληθινή ζωή όλα θα αλλάξουν. Ο δημοφιλής ηθοποιός, που γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί τη σειρά, συνεργάζεται με σημαντικούς ηθοποιούς της γενιάς του, τους Νίκο Κουρή, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Πάνο Μουζουράκη αλλά και την εξαιρετική Νένα Μεντή. Ο ίδιος ο Παπακαλιάτης, που στην πραγματικότητα έχει 3 αδέρφια, είχε δηλώσει ότι όλοι οι χαρακτήρες της σειράς έχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία του, γεγονός που την κάνει αρκετά προσωπική κι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα για τις θαυμάστριές του. Η σειρά «σπάει» τα μηχανάκια της AGB, και τερματίζει πρώτη στον αγώνα την τηλεθέασης με διαφορά. Τα λεγόμενα «πηγαδάκια» της τηλεόρασης, τη θέλουν να συνεχίζει και δεύτερη σεζόν, ωστόσο η κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά τα κανάλια και το mega μειώνει αισθητά τον προϋπολογισμό της σειράς. Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης όμως δεν θα δεχτεί να ρίξει τα στάνταρ του, και δίνει οριστικό τέλος τους «4».

Ο Χριστόφορος και το ΕΣΡ, μια ιστορία αγάπης

Κατά καιρούς πολλά έχουν ειπωθεί για τον Έλληνα πρωταγωνιστή και σεναριογράφο, άλλα καλά, άλλα όχι και τόσο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Παπακαλιάτης έχει τολμήσει και έχει «πληρώσει». Το φιλί μεταξύ ανδρών στη σειρά «Κλείσε τα μάτια» κόστισε στο Mega 100.000 ευρώ. Η σειρά «4» στοίχισε ακόμα πιο ακριβά…. με πρόστιμα για βωμολοχίες και ερωτικές σκηνές.

Το κεφάλαιο κινηματογράφος

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης πήρε το βάφτισμα του πυρός και στη μεγάλη οθόνη! Η πρώτη του κινηματογραφική απόπειρα με τίτλο "Αν", αναμένεται στις σκοτεινές αίθουσες αυτήν την Πέμπτη. Είναι μια ερωτική ιστορία, που παίζει με τα διαφορετικά αποτελέσματα μιας μοιραίας και παράλληλα απλής απόφασης. Τι θα είχε γίνει αν ο Δημήτρης είχε βγάλει βόλτα το σκύλο του και γνώριζε τη Χριστίνα και τι αν ο Δημήτρης αποφάσιζε να κάτσει στο σπίτι του. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο μικρές ταινίες, ενσωματωμένες σε μία μεγάλη.

Ο ίδιος ο Παπακαλιάτης στην ερώτηση γιατί στράφηκε στο σινεμά απάντησε: «Το «Αν» προέκυψε από μια εσωτερική μου ανάγκη. Τελειώνοντας το «4» ήξερα ότι το επόμενο μου βήμα μου θα ήταν στον κινηματογράφο. Δεν είχε να κάνει με κανενός είδους στρατηγική, αλλά με το ότι ήθελα να κάνω σινεμά, ότι είχα φτάσει σε μια ηλικία που ήθελα να πάω ένα βήμα παρακάτω, με την αγάπη μου για τον κινηματογράφο. Και ναι η εποχή είναι δύσκολη για το σινεμά, αλλά μερικές φορές η αγάπη μας λειτουργεί σαν υπαρξιακό σωσίβιο σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας». Τονίζει το πόσο κουραστικό είναι να παίζει, να γράφει και να σκηνοθετεί μια δουλειά αλλά η αγάπη του για αυτό που κάνει είναι τόσο μεγάλη που δεν σκέφτεται να κάνει «εκπτώσεις» στο καλλιτεχνικό του όραμα. Επισημαίνει βέβαια ότι αν έπρεπε να κάνει επιλογή, θα θυσίαζε το ρόλο του ηθοποιού και θα κρατούσε την ιδιότητα του σεναριογράφου και του σκηνοθέτη, αφού πρώτα σκέφτεται τη δουλειά και μετά την εικόνα του.

Ο ηθοποιός φαίνεται ενθουσιασμένος με τη νέα του ταινία. Σαφώς κι έχει εντοπίσει μικρά λαθάκια που αν είχε χρόνο θα διόρθωνε, αλλά έτσι είναι ο Παπακαλιάτης, ακούραστος και τελειομανής. Ιδιαίτερα ευτυχής φαίνεται να είναι με τη συνεργασία του με τη Μάρω Κοντού και το Γιώργο Κωνσταντίνου, στο «Αν». θεωρεί τιμή του που συμμετέχουν στην ταινία του, και είναι λίγο διστακτικός με τον ακριβή ρόλο που διαδραματίζουν. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για το γνωστό ζευγάρι Αντωνάκης και Ελενίτσα της ελληνικής ταινίας Η Δε Γυνή να Φοβήται τον Άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα, κι εκτελούν χρέη αφηγητών.

Το «Αν» κυκλοφορεί στους κινηματογράφους την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου από τη Village Films. Μαζί με το Χριστόφορο Παπακαλιάτη πρωταγωνιστούν οι Μαρίνα Καλογήρου, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Σολωμού, Φάνης Μουρατίδης.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «Οι Απαράδεκτοι», «Δέκα Μικροί Μήτσοι», «Οι φρουροί της Αχαΐας», «Κωστής Παλαμάς», «Εσύ Αποφασίζεις», «Ντόλτσε Βίτα», «Βαμμένος Ήλιος», «Άγγιγμα ψυχής», «Η ζωή μας μια βόλτα», «Να με προσέχεις», «Οι τρεις ευχές», «Κλείσε τα μάτια», «Δυο μέρες μόνο», «4», «Αν».

Νάντια Κακλή