Αποδομούμε τη διασημότερη κινηματογραφική κραυγή από το «Ψυχώ» του Hitchcock στο Exile Room

alfred-hitchock-and-Janet-leigh
ΤΡΙΤΗ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Για μια ακόμα φορά, το Exile Room εξερευνά μια από τις αγαπημένες του θεματικές, μέσα από δύο συναρπαστικά ντοκιμαντέρ που βουτούν στην πλούσια κινηματογραφική ιστορία για να αναδείξουν γνωστές και άγνωστες πτυχές της 7ης Τέχνης.

78/52
Μία από τις πιο εμβληματικές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου, η διάσημη σεκάνς της δολοφονίας στο ντους από το «Ψυχώ» του Alfred Hitchcock άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε σινεμά μέσα σε δύο λεπτά και 52 cuts, έδωσε νέο νόημα στην έννοια του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ μας έκανε να κοιτάμε για πάντα με καχυποψία πίσω από την κουρτίνα του μπάνιου μας. Σε ένα από τα πιο απολαυστικά ντοκιμαντέρ που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πάνω στην ίδια την 7η Τέχνη, ο Alexandre O. Philippe αποδομεί την ιλιγγιωδώς χορογραφημένη αυτή σκηνή πλάνο προς πλάνο, αποκαλύπτοντας τις συνθήκες δημιουργίας της μπροστά και πίσω από τις κάμερες, τη μνημειώδη επίδραση που άσκησε σε μετέπειτα δημιουργούς, αλλά κι ένα συναρπαστικό πορτρέτο του ίδιου του μετρ του σασπένς. Στο ακαταμάχητο αυτό κινηματογραφοφιλικό ταξίδι, επιστρατεύει τη βοήθεια ειδικών, μανιωδών σινεφίλ και έμπειρων κινηματογραφιστών, όπως ο Guillermo del Toro, ο Bret Easton Ellis, ο Eli Roth και ο Peter Bogdanovich.

Info
Προβολή την Πέμπτη 12/04 στις 21:00
Στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους και ελεύθερη είσοδο

Harold and Lillian: A Hollywood Love Story
Μία ιστορία αγάπης που μοιάζει και η ίδια βγαλμένη από κάποιο κλασικό σινε-ρομάντζο, το «Harold and Lillian» ξετυλίγει τη ρομαντική και καλλιτεχνική πορεία του δημιουργού storyboards Harold Michelson και της συζύγου του, της κινηματογραφικής ερευνήτριας Lillian Michelson: ένα ταλαντούχο ζευγάρι που διόλου τυχαία κέρδισε κάποτε τον τίτλο «η καρδιά του Χόλιγουντ»! Μαζί δούλεψαν σε εκατοντάδες εμβληματικά φιλμ της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ, ανάμεσά τους και μερικές από τις σημαντικότερες δημιουργίες των Billy Wilder, Alfred Hitchcock, Mike Nichols, Roman Polanski, Brian De Palma και Stanley Kubrick. Μολονότι σημάδεψαν με το έργο τους έξι δεκαετίες κινηματογραφικής ιστορίας, η πολύτιμη συνεισφορά τους υπήρξε και παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Μια εγκληματική παράλειψη που το συγκινητικό ντοκιμαντέρ του Daniel Raim αναλαμβάνει να επανορθώσει επιστρατεύοντας συναρπαστικό αρχειακό υλικό, την τρυφερή αλληλογραφία του ζευγαριού και συνεντεύξεις με τους ίδιους και προσωπικότητες του σινεμά, χαρίζοντας επιτέλους στη δουλειά και στη σχέση τους τον φόρο τιμής που πάντα άξιζαν.

Info
Πέμπτη 26/04 στις 21:00
Στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους και ελεύθερη είσοδο