Σκληραίνει η κόντρα του Netflix με το Φεστιβάλ των Καννών

kritikes-sinema
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Η πλατφόρμα streaming απειλεί να αποσύρει τις πέντε ταινίες του από το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου.

Το Netflix φέρεται να έχει απειλήσει τους διοργανωτές του φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών πως θα αποσύρει τις πέντε ταινίες του, καθώς η κόντρα τους εντείνεται. Αφορμή για την απειλή ήταν η απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ, Thierry Fremaux, να αποκλείσει από τον διαγωνισμό για τον Χρυσό Φοίνικα ταινίες που δεν έχουν προβληθεί σε γαλλικούς κινηματογράφους.

Απατώντας στον νέο κανονισμό, ο διευθύνων σύμβουλος του Netflix Reed Hastings σχολίασε μέσω Facebook πως «το κατεστημένο» έχει βάλει την πλατφόρμα streaming στο στόχαστρο της. Μετά αυτήν την εξέλιξη, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για ένα γενικότερο μποϋκοτάζ του φεστιβάλ από πλευράς Netflix.

Το Netflix σκέφτεται σοβαρά να μποϋκοτάρει το Φεστιβάλ των Καννών, λόγω της απόφασης του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Σύμφωνα με το Vanity Fair, υπάρχουν σκέψεις για να αποσυρθούν οι πέντε ταινίες που θα προβάλονταν: το βιογραφικό δράμα «Norway» του Paul Greengrass για την ζωή του Νορβηγού ακροδεξιού τρομοκράτη Anders Behring Breivik, το θρίλερ «Hold the Dark» με τον Alexander Skarsgård, το «Roma» του Alfonso Cuaron, το ντοκιμαντέρ για τον Orson Welles «They’ll Love Me When I’m Dead» καθώς και μια αποκαταστημένη εκδοχή της ταινίας «The Other Side of the Wind» που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ο Welles.

Ο Fremaux δήλωσε πως οι δυο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις, αλλά ο σκηνοθέτης του «Hold The Dark» Jeremy Saulnier εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την έκβαση των συνομιλιών. «Είναι κρίμα, νομίζω πως θα είχε ταράξει τα νερά» σχολίασε ο Saulnier στο IndieWire, εκτιμώντας πως οι ταινίες του Netflix δεν θα προβληθούν τελικά στις Κάννες.

«Εν τέλει, θα είναι καλύτερο για την ταινία να παρουσιαστεί σε φεστιβάλ αργότερα μέσα στη χρονιά, πιο κοντά στην κυκλοφορία. Ποιος θέλει να τον γιουχάρουν στην πρώτη επίσημη παρουσίαση της ταινίας του, ειδικά όταν δυσφημεί την οντότητα που έκανε την ταινία εφικτή εξαρχής; Για αυτό είμαι τεράστιος υποστηρικτής του Netflix» κατέληξε ο Saulnier.

REX/Shutterstock

O Steven Spielberg θεωρεί τις ταινίες του Netflix «τηλεταινίες».

Το ζήτημα της διανομής ταινιών αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου είχε απασχολήσει και πέρσι τους διοργανωτές του φεστιβάλ, οι οποίοι τελικά επέτρεψαν να διαγωνιστούν δύο ταινίες του Netflix, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν προβληθεί σε κινηματογράφους. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις – κυρίως – από την παραδοσιακή βιομηχανία κινηματογράφου και αφορμή για μια γενικότερη συζήτηση πάνω στα κριτήρια συμμετοχής σε διαγωνισμούς, όπως τα Όσκαρ.