Ενέπνευσαν οι «Πόλεμοι των Άστρων» την τρομοκρατία;

star-wars-death-star-millenium-falcon
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Η συγγραφέας του «The Handmaid’s Tale» ρίχνει ευθύνες στον George Lucas για το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το μυθιστόρημα της Margaret Atwood «The Handmaid’s Tale», το οποίο διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου μια απολυταρχική χριστιανική αίρεση έχει καταλάβει την εξουσία στις ΗΠΑ, έχει μεταφερθεί με μεγάλη επιτυχία στην μικρή οθόνη μέσω Hulu, έχοντας κερδίσει βραβεία Emmy και Χρυσές Σφαίρες.

Δεδομένου του τεταμένου πολιτικού και κοινωνικού σκηνικού στην Αμερική, το έργο της Καναδής συγγραφέως είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και συχνά αποτελεί θέμα σύγκρισης σε συνεντεύξεις της. Η Margaret Atwood μίλησε πρόσφατα στο Variety για το «Handmaid’s Tale» στην εποχή του Donald Trump, όπου εξέφρασε την άποψη ότι οι τρομοκράτες πίσω από το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 είχαν εμπνευστεί από τις ταινίες «Star Wars».

AP / Sthanlee B. Mirador

Μιλώντας για μια οπερατική μεταφορά του έργου της στην Δανία το 2000, η Atwood εξήγησε πως στην έναρξη προβαλλόταν ένα μοντάζ από δημοφιλή κτήρια που ανατινάζονταν. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και οι Δίδυμοι Πύργοι της Νέα Υόρκης. Οι παραγωγοί αναγκάστηκαν αργότερα να αφαιρέσουν τους πύργους, καθώς δεν υπήρχαν στο μέλλον, στο οποίο διαδραματίζεται το μυθιστόρημα.

Η Atwood σχολίασε πως το συμβάν την έκανε να ανατριχιάσει και στην συνέχεια «καθησύχασε» στον δημοσιογράφο πως «δεν πήραν εκείνη την ιδέα από την όπερα μου», αλλά από την πρώτη ταινία της σειράς «Star Wars». Όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε έκπληκτος την συγγραφέα εάν όντως το πιστεύει, η οποία απάντησε θετικά.

«Θυμάσαι την πρώτη ταινία; Δύο τύποι πετάνε με ένα αεροπλάνο στη μέση από κάτι και το ανατινάζουν. Η μόνη διαφορά είναι πως στο “Star Wars” ξέφυγαν» δήλωσε η Atwood, συμπληρώνοντας πως «αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου, προσέλαβαν ένα σωρό σεναριογράφους του Χόλυγουντ για να τους πουν πως μπορεί να εξελιχθεί η ιστορία. Οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας είναι πολύ καλοί σε αυτά, στην πρόβλεψη μελλοντικών γεγονότων. Δεν συμβαίνουν όλα, αλλά υπάρχουν ενδιαφέροντα υποθετικά σενάρια».