Πέθανε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Στην φωλιά του κούκου», Milos Forman

milos-forman Arnd Wiegmann
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Ο εμβληματικός Τσέχος σκηνοθέτης των «Στην φωλιά του κούκου» και «Αμαντέους» πέθανε στην ηλικία των 86 ετών.

Ο Milos Forman γεννήθηκε στην πόλη Τσάσλαβ της σύγχρονης Τσεχία το 1932 και μεγάλωσε με θείους του, καθώς έμεινε ορφανός, όταν οι γονείς του οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σπούδασε στη σχολή κινηματογράφου της Πράγας και μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε ως σεναριογράφος ή βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές τοπικές παραγωγές.

Κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής εισβολής στην Πράγα το 1968, ο Forman βρισκόταν στο Παρίσι για τις διαπραγματεύσεις της πρώτης του αμερικάνικης παραγωγής. Αφού απολύθηκε από το τσέχικο στούντιο στο οποίο εργαζόταν τόσο καιρό, έφυγε για τις ΗΠΑ όπου και έγινε γνωστός για την New Wave αισθητική του. Η πρώτη του αμερικάνικη ταινία, «Η φυγή» του 1971, διακρίθηκε στο φεστιβάλ των Καννών όπου και τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής. Παράλληλα εργάστηκε ως καθηγητής στη σχολή κινηματογράφου του Columbia University και υπήρξε μέντορας του James Mangold.

Η πιο γνωστή του ταινία, το «Στην φωλιά του κούκου» με τον Jack Nicholson, δεν συγκίνησε τα μεγάλα στούντιο και δυσκολεύτηκε να βρεθεί διανομέας. Η ταινία του Forman τελικά απέσπασε πέντε Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, διασκευασμένου σεναρίου και ερμηνείας για τους πρωταγωνιστές Nicholson και Louise Fletcher. Η ταινία του Forman ήταν μόλις η δεύτερη στην ιστορία του θεσμού που κατάφερε να αποσπάσει τα βραβεία στις πέντε μεγάλες κατηγορίες.

Η επόμενη «μεγάλη» ταινία του Forman ήταν το ιστορικό δράμα «Αμαντέους» για τη ζωή του Wolfgang Amadeus Mozart το 1984, το οποίο του χάρισε το δεύτερο Όσκαρ σκηνοθεσίας (η ταινία κέρδισε συνολικά οχτώ βραβεία). Ακολούθησαν εξίσου σημαντικές βιογραφικές ταινίες όπως το «Υπόθεση Λάρι Φλιντ» (1996) για τη ζωή του εκδότη του περιοδικού Penthouse και το «Άνθρωπος στο Φεγγάρι» (1999) με τον Jim Carrey να ενσαρκώνει τον θρυλικό κωμικό Andy Kaufman. Αμφότερες σημείωσαν τεράστιες εμπορικές επιτυχίες και προτάθηκαν για πολλά βραβεία Όσκαρ.

Τελευταίες του ταινίες ήταν το ιστορικό δράμα «Τα φαντάσματα του Γκόγια» το 2006 με τον Javier Bardem και την Natalie Portman, καθώς και το μιούζικαλ «Dobre placená procházka» με τους Petr Stach και Dagmar Zázvurková το 2009. Παράλληλα με τον κινηματογράφο, ο Forman ασχολήθηκε με την ποίηση, ενώ το 1994 δημοσίευσε μια αυτοβιογραφία υπό τον τίτλο «Turnaround». Δύο χρόνια αργότερα, το 1996, αστροφυσικοί τίμησαν τον σκηνοθέτη δίνοντας το όνομα του στο αστεροειδή 11333 Forman.