Francis Ford Coppola: «Ο “Νονός 3” έγινε για τα λεφτά»

godfather-3-al-pacino
ΤΡΙΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Ο σκηνοθέτης αποκάλυψε έναν από τους λόγους για τους οποίους η τρίτη ταινία της σειράς δεν ήταν εξίσου πετυχημένη.

Οι ταινίες του «Νονού» αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές σειρές στον σύγχρονο κινηματογράφο, τόσο από τεχνικής όσο και από αφηγηματικής άποψης. Χάρη στις συγκλονιστικές ερμηνείες των Robert De Niro, Al Pacino, Marlon Brando, Diane Keaton, James Caan και Robert Duvall, η ιστορία των Corleone αποτελεί ορόσημο στον αμερικάνικο κινηματογράφο.

Η αλήθεια είναι όμως πως μετά τις δύο πρώτες ταινίες της σειράς, η τρίτη που κυκλοφόρησε το 1990 απογοήτευσε πολλούς θαυμαστές του Francis Ford Coppola και απέσπασε μέτριες κριτικές. Για πολλά χρόνια κυκλοφορούσαν φήμες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γυρίστηκε, αλλά ο ίδιος ο σκηνοθέτης έδωσε τηδική του ερμηνεία για τη σχετική αποτυχία στον επίλογο της τριλογίας του το 2001: έγινε για τα λεφτά.

AP

Ο σκηνοθέτης εξήγησε πως οι οικονομικές ανησυχίες του τον οδήγησαν στην δημιουργία της τρίτης ταινίας.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε στο James Lipton το 2001 για το «Inside the Actors Studio», ο σκηνοθέτης παραδέχτηκε πως η ταινία έγινε περισσότερο για να εξασφαλίσει οικονομικά την οικογένεια, παρά από καλλιτεχνική έμπνευση, όπως συνέβη με τις δύο πρώτες ταινίες της σειράς. Όπως σημειώνει ο ίδιος, όταν κυκλοφόρησε η τρίτη ταινία δεν ήταν ο καταξιωμένος σκηνοθέτης που θεωρείται πλέον, αφού οι δύο πρώτοι «Νονοί» και το «Αποκάλυψη Τώρα» αλλά δεν είχαν αποκτήσει ακόμα την αξία τους ως κλασσικά αριστουργήματα.