O Σοβιετικός Αμλετ

o-sobietikos-amlet

ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Μπορεί ο Λόρενς Ολίβιε να έμεινε στην Ιστορία του κινηματογράφου ως ένας από τους καλύτερους Άμλετ, όμως ο Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι, αποτελεί το αντίπαλο δέος από τη Σοβιετική Ρωσία.

«Άμλετ» (1964)

Την ξεχωριστή ερμηνεία του μεγάλου ρώσου ηθοποιού θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε στην κλασική αυτή ταινία που ξεχωρίζει ανάμεσα στις επανεκδόσεις του Δεκεμβρίου.

Η κινηματογραφική αυτή μεταφορά του σαιξπηρικού αριστουργήματος έχει την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του Γκριγκόρι Κόζιντσεφ ενώ στην παραγωγή της συμμετέχουν κορυφαίοι Ρώσοι καλλιτέχνες. Ο Μπορίς Παστερνάκ (o συγγραφέας του έργου Δρ. Ζιβάγκο) υπογράφει στα ρωσικά την μετάφραση του κειμένου και η υποβλητική μουσική του Σοστακόβιτς συνοδεύει τη δράση των ηρώων. Η ταινία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες του Σοβιετικού κινηματογράφου. Η πρωτοτυπία της έγκειται στο ότι η διάσημη φράση του Άμλετ «να ζει κανείς ή να μη ζει» δεν αντιμετωπίζεται απλώς ως ερώτημα αλλά αποκτά τις διαστάσεις ενός φιλοσοφικού γρίφου.

Ο κινηματογραφικός Άμλετ του Κόζιντσεφ ολοκληρώθηκε το 1963 και προβλήθηκε το 1964. Το σενάριο ήταν καρπός οκτάχρονης επεξεργασίας και τα γυρίσματα διήρκεσαν δύο χρόνια. Η σοβιετική εκδοχή του διάσημου σαιξπηρικού έργου αποτέλεσε την εθνική συμμετοχή της Σοβιετικής Ένωσης στον εορτασμό των 400 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα.

Η ταινία κέρδισε το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 1964 και το 1967 προτάθηκε για τη Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία της Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

Πρωταγωνιστούν οι : Innokenti Smoktunovsky, Mikhail Nazvanov, Elza Radzina, Yuri Tolubeyev, Anastasiya Vertinskaya. H ταινία προβάλλεται από τη New Star.