Eddie Murphy: ο πιο «υπερτιμημένος» σταρ του Χόλιγουντ σύμφωνα με το Forbes

eddie-murphy-o-pio-upertimimenos-star-tou-xoligount-sumfona-me-to-forbes-pio-upertimimenos-star-tou-xoligount-sumfona-me-to-forbes

Φωτογραφία:ΙΜDb. Ο ηθοποιός Εddie Murphy

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ο Eddie Murphy χάνει τον τίτλο του πιο εμπορικού σταρ και κερδίζει εκείνον του πιο υπερτιμημένου (overpaid) ηθοποιού, καθώς βρίσκεται πρώτος στην –διόλου κολακευτική-λίστα του περιοδικού Forbes με τους πιο υπερτιμημένους ηθοποιούς στον κόσμο για το 2012.

O Eddie Murphy για κάθε δολάριο που εισπράττει αποφέρει μόλις 2.30 δολάρια, σύμφωνα πάντα με τους υπεύθυνους του περιοδικού. Αυτά τα δυσάρεστα νέα έρχονται ως συνέχεια των προηγούμενων αποτυχημένων ταινιών στις οποίες συμμετείχε ο ηθοποιός, όπως για παράδειγμα τις κωμωδίες «Meet Dave» και «Imagine that».

Ακόμη και ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στην ταινία «Tower heist» την περασμένη χρονιά, μπορεί να αναγνωρίστηκε ως δυναμική επιστροφή από τους κριτικούς, ωστόσο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στο box office, αφού η πολυδάπανη αυτή παραγωγή (των 75 εκατομμυρίων δολαρίων) απέφερε «μόλις» 152 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο ο Eddie Murphy έχει και… εκλεκτή συντροφιά: στην περιβόητη λίστα του Forbes, η ανερχόμενη και πρωτοεμφανιζόμενη Katherine Heigl, για κάθε δολάριο που εισέπραξε, «επιστρέφει» 3.40 δολάρια. Μπορεί να γνώρισε μια πρόσκαιρη επιτυχία στην κωμωδία με ταινίες όπως το «Knocked up» το 2007, αλλά στη συνέχεια εμφανίστηκε σε αρκετές εμπορικές αποτυχίες όπως το «One for the money», με εισπράξεις μόνο 37 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η βραβευμένη με Όσκαρ Reese Witherspoon, κάνει την έκπληξη και βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας, αποφέροντας 3.90 δολάρια για κάθε ένα δολάριο που εισπράττει. Έχει στο ενεργητικό της ταινίες όπως το «How do you know» το 2010 (50 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις σε μια ακριβή παραγωγή που κόστισε 120 εκατομμύρια δολάρια), το ρομαντικό φιλμ «Water for elephants» το 2011 (έσοδα: 117 εκατομμύρια δολάρια σε μια παραγωγή 38 εκατομμυρίων δολαρίων) αλλά και τη ρομαντική κατασκοπική περιπέτεια «This means war» (στην οποία τα πήγε κάπως καλύτερα, αφού οι εισπράξεις άγγιξαν τα 156 εκατομμύρια δολάρια σε ένα budget 65 εκατομμυρίων δολαρίων).

Άλλη μια βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, η Sandra Bullock, βρίσκεται στην τέταρτη θέση επιστρέφοντας 5 ευρώ για κάθε ένα δολάριο πληρωμής. Ο Nicolas Cage κέρδισε επάξια την έκτη θέση (επιστρέφει έξι δολάρια για κάθε ένα δολάριο πληρωμής), ενώ τον ακολουθούν οι Adam Sandler και Denzel Washington (αποφέρουν 6.30 δολάρια για κάθε δολάριο πληρωμής). Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Ben Stiller (6.50 δολάρια για κάθε ένα δολάριο) και η Sarah Jessica Parker (επτά δολάρια για κάθε ένα δολάριο πληρωμής).

Πέρυσι στην κορυφή της λίστας βρισκόταν η Drew Barrymore, η οποία απέφερε 40 cents για κάθε ένα δολάριο πληρωμής. Φέτος δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, επειδή οι υπεύθυνοι του Forbes υποστήριξαν ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, αφού δεν εμφανίστηκε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε τουλάχιστον τρία φιλμ ευρείας διανομής, την τελευταία τριετία.