Who is who: Martin Freeman

who-is-who-martin-freeman

Φωτογραφία:ΙΜDb. Ο ηθοποιός Martin Freeman

ΚΥΡΙΑΚΗ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

H ταινία «Χόμπιτ-ένα αναπάντεχο ταξίδι», το νέο έπος φαντασίας του Peter Jackson, έρχεται στις σκοτεινές αίθουσες την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου. Πριν λοιπόν απολαύσετε την ταινία, το click@Life σας συστήνει τον πρωταγωνιστή της, Martin Freeman.

Γεννημένος στις 8 Σεπτεμβρίου του 1971, ο Martin Freeman, είναι το νεότερο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας της Φιλομένης και του Τζέφρυ Φρίμαν. Αν και φοίτησε σε αυστηρό καθολικό σχολείο έδειξε γρήγορα την κλίση του στα καλλιτεχνικά κι έτσι μόλις στα 15 του, γράφτηκε σε μία νεανική θεατρική ομάδα. Χρειάστηκε όμως δύο χρόνια προκειμένου να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση ώστε να κυνηγήσει μια καριέρα στην υποκριτική.

Το 1997 κάνει την ντεμπούτο του στην τηλεόραση με ένα μικρό ρόλο στη σειρά «The bill», μια πετυχημένη σειρά με αυτοτελή επεισόδια για ένα αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου.

Το 2002, έχοντας συμμετάσχει σε αρκετές τηλεοπτικές παραγωγές, άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο δημοφιλείς, κάνει τα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο. Παίζει στην ταινία του Sacha Baron Coen «Ali G», ενώ το 2003, με καταξιωμένους και διάσημους ηθοποιούς στο πλευρό του, όπως ο Colin Firth, ο Liam Neeson, η Emma Tompson και η Keira Knightley , παίζει στην ταινία «αγάπη είναι…» (Love Actually). H ταινία γίνεται μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά παγκόσμια, ωστόσο ο Freeman δεν την «εξαργυρώνει» σε δημοσιότητα.

Παρά την κωμική του φλέβα, την ίδια χρονιά δοκιμάζεται σε δραματικό ρόλο στη τηλεοπτική σειρά «Charles II: The Power and the Passion» στο ρόλο του Λόρδου Shaftesbury, και κερδίζει τις εντυπώσεις. Το δράμα όμως είναι μια μικρή παρένθεση για τον ηθοποιό, αφού γρήγορα επιστρέφει στους κωμικούς ρόλους, που φαίνεται να προτιμά.

Ο Martin Freeman καθιερώθηκε ως κωμικός στη συνείδηση του κοινού χάρη στη συμμετοχή του στη σειρά «The Office» . Μια σειρά για τη ζωή των υπαλλήλων σε ένα γραφείο, σε μορφή ψευδο-ντοκιμαντέρ, γραμμένη από τον ιδιοφυή Ricky Gervais. Η επιτυχία του και η θέση του στην ποπ κουλτούρα επισφραγίστηκε με τις μικρές εμφανίσεις στις cult ταινίες Shaun of the Dead (2004) και Hot Fuzz (2007).

Το 2010 ο Freeman αναλαμβάνει το ρόλο του Dr.Watson, του πιστού βοηθού του Sherlock Holmes, στην σύγχρονη τηλεοπτική μεταφορά των ιστοριών του γνωστού ντετέκτιβ. Η ερμηνεία του στη σειρά του χαρίζει ένα βραβείο BAFTA για β’ ανδρικό ρόλο. Ο 41χρονος βρετανός όμως δεν φαίνεται να συγκινείται από τη διασημότητα. Όπως είχε δηλώσει «δεν με ενδιαφέρει να χτίσω μια καριέρα λόγω της αναγνωρισιμότητας. Όταν πηγαίνω σε ένα πάρτι της showbiz, θεωρώ ότι χάνω τέσσερις ώρες από τη ζωή μου». Και πράγματι, είναι πολύ απλός. Κρατάει την προσωπική του ζωή μακριά από τα σκανδαλοθηρικά έντυπα, δεν προκαλεί και η πολυτέλεια που επιτρέπει στον εαυτό του είναι η μεγάλη συλλογή του από δίσκους βινυλίου. Μάλιστα ούτε καν οδηγεί «δεν έχω κάνει ούτε ένα μάθημα», δηλώνει, «υπάρχουν καλύτερα πράγματα για να διαθέσω τα χρήματά μου».

Φέτος , ο Martin Freeman, πρωταγωνιστεί σε μία από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς. Το «Χόμπιτ: ένα αναπάντεχο ταξίδι», στο ρόλο φυσικά του Bilbo Baggins. Σε σκηνοθεσία Peter Jackson, με ένα πραγματικά ζηλευτό cast, το prequel του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, θα είναι αναμφίβολα η ταινία του χειμώνα.

Ο Freeman πάντως δεν είναι αγχωμένος «δεν νιώθω ιδιαίτερη πίεση. Είναι το ταξίδι του Bilbo, αλλά εγώ δεν το έγραψα, ούτε το σκηνοθέτησα. Η ταινία δεν είναι δική μου, είναι του Peter (Jackson)». Σε αντίθεση με αρκετούς κινηματογραφικούς αστέρες, ο Martin Freeman, βλέπει τις ταινίες ως μια συλλογική δουλειά και δεν επιθυμεί να παίρνει τα εύσημα για κάτι το οποίο δεν είναι πραγματικά δικό του.

Η ταινία «Χόμπιτ-ένα αναπάντεχο ταξίδι» θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 13/12 και η σειρά Sherlock αναμένεται μέσα στο 2013.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «The bill» (1997), «Ali G Indahouse» (2002), «Αγάπη είναι…» (2003), «Charles II: The Power & the Passion» (2003), «The Office» (2001), «Shaun of the Dead» (2004), «Hardware» (2004), «The Hitchhiker's Guide to the Galaxy» (2005), «The Robinsons» (2005), «Hot Fuzz» (2007), «Wild Target» (2009), «Sherlock» (2010), «Hobbit: ένα αναπάντεχο ταξίδι» (2012).

ΝΑΝΤΙΑ ΚΑΚΛΗ