Η Ακαδημία διέγραψε τον Bill Cosby και τον Roman Polanski

bill-cosby-roman-polanski
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΜΑΙΟΥ 2018

Ο Harvey Weinstein διαγράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο λόγω του σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης.

Μέσω ανακοίνωσής της, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών γνωστοποίησε την απόφαση να αποβάλει από τις τάξεις του τον Bill Cosby και τον Roman Polanski ,«σύμφωνα με τα πρότυπα συμπεριφοράς του οργανισμού». Η απόφαση πάρθηκε σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την 1η Μαΐου, με την Ακαδημία να τονίζει πως τα μέλη της οφείλουν να δείχνουν «σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Η διαγραφή του Cosby ήρθε μετά την πρόσφατη καταδίκη του για σεξουαλική κακοποίηση, για την οποία αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 30 χρόνια. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο 80χρονος ηθοποιός εκμεταλλευόταν τη θέση του ως τηλεοπτικός αστέρας για να ασελγεί σε νεαρές κοπέλες, συχνά με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο Cosby δεν θεωρήθηκε ύποπτος φυγής και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μέχρι την ανακοίνωση της ποινής του τον Ιούνιο.

Ο Polanski αντίστοιχα καταδικάστηκε για τον βιασμό μιας 13χρονης κοπέλας το 1978, αλλά κατάφερε να διαφύγει στην Ευρώπη. Παρά τη δημόσια τοποθέτηση του θύματος και τις προσπάθειές του να βρει μια συμβιβαστική λύση (χωρίς όμως να εκτίσει ποινή φυλάκισης), ώστε να του επιτραπεί η επιστροφή στις ΗΠΑ, τα δικαστήρια της χώρας έχουν διαμηνύσει στον σκηνοθέτη πως δεν θα κάνουν εκπτώσεις. Η περίπτωση του Polanski πάντως συνεχίζει να διχάζει τον χώρο του θεάματος, αφού συνεχίζει να έχει τους υποστηρικτές του.

Invision/AP / Al Powers

Η διαγραφή των Cosby και Polanski ήρθε μετά τη διαγραφή του Harvey Weinstein τον περασμένο Οκτώβριο. Στη σχετική ανακοίνωσή της τότε η Ακαδημία υπογράμμισε πως απέβαλε τον πρώην ισχυρό παραγωγό από τις τάξεις της με τον εξής τίτλο: «Για να στείλουμε το μήνυμα πως η εποχή της εσκεμμένης άγνοιας και επαίσχυντης συνενοχής στην αρπακτική συμπεριφορά και τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας στη βιομηχανία μας έχει τελειώσει».