Μια λανθασμένη διάγνωση οδήγησε στον θάνατο του Robin Williams

robin-williams
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΜΑΙΟΥ 2018

Ο κωμικός ηθοποιός τελικά έπασχε από την άνοια με σωμάτια Lewy, που θυμίζει τις νόσους Alzheimer και Parkinson.

Σύμφωνα με μια νέα βιογραφία, ο Robin Williams έπασχε από μια μορφή άνοιας που δεν είχε διαγνωστεί εγκαίρως, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα της ασθένειας να του προκαλέσουν πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Ο Williams αυτοκτόνησε τον Αύγουστο του 2014 στην ηλικία των 63 ετών.

Το νέο βιβλίο με τίτλο «Robin» του Dave Itzkoff καλύπτει τα τελευταία στάδια της ζωής του μεγάλου κωμικού ηθοποιού, καθώς και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Αρχικά, ο Williams είχε διαγνωστεί με την νόσο Parkinson, αλλά η περίεργη συμπεριφορά του δεν ήταν ενδεικτική της ασθένειας, η οποία αποδόθηκε στη χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ. Σύμφωνα με την διάγνωση, είχε ακόμα «δέκα καλά χρόνια» μπροστά του και έκανε εισαγωγή σε κέντρο αποτοξίνωσης.

Invision/AP / Charles Sykes

Όταν αργότερα όμως ο Williams αναζήτησε βοήθεια από ειδικό νευροπαθολόγο, έμαθε ότι πάσχει τελικά από άνοια με σωμάτια Lewy. Πρόκειται για τη δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική νόσο μετά τη νόσο Alzheimer, με κύρια συμπτώματα το τρέμουλο, την δυσκαμψία, την βραδύτητα και την αστάθεια, ενώ παράλληλα επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τα συναισθήματα του ασθενούς.

Όπως αναφέρει ο Itzkoff στο βιβλίο του, ο Williams συχνά ξεσπούσε σε λυγμούς, ξεχνούσε τα λόγια του και έσερνε τα πόδια του. Τα συμπτώματα ήταν ιδιαίτερα έντονα και επίπονα για τον ηθοποιό κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Μια νύχτα στο μουσείο: Το μυστικό του Φαραώ» το 2014. Η μακιγιέρ, Cheri Minns, αποκάλυψε πως ο ηθοποιός έκλαιγε στην αγκαλιά της στο τέλος κάθε μέρας, κάτι το οποίο ήταν «φρικτό». Όταν μάλιστα η Minns του πρότεινε να επιστρέψει στο stand-up για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη του, ο Williams απαντούσε πως δεν μπορούσε καθώς δεν ήξερε πώς να είναι αστείος πια.

Στο βιβλίο του ο Itzkoff εξηγεί πως η υγεία του Williams κλονίστηκε μετά την αποτυχία της τηλεοπτικής του εκπομπής, «The Crazy Ones», το 2013, όταν και έχασε βάρος, η φωνή του άρχισε να τρέμει και να καμπουριάζει. Η Paw Dawber – με την οποία είχε συμπρωταγωνιστήσει στο «Mork & Mindy» και εμφανίστηκε στο «The Crazy Ones» – είχε εκφράσει στον σύζυγό της τις ανησυχίες της για τον Williams, λέγοντας πως «έχασε τη σπίθα» που είχε μέσα  του.