Η «Αγάπη» του Χάνεκε βραβεύτηκε ως η καλύτερη ταινία της χρονιάς

i-agapi-tou-xaneke-brabeutike-os-i-kaluteri-tainia-tis-xronias-kaluteri-tainia-tis-xronias

O αυστριακός σκηνοθέτης Μίκαελ Χάνεκε (αριστερά), με τους πρωταγωνιστές της ταινίας, Ζαν - Λουί Τρεντινιάν και Εμανουέλ Ριβά.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ένα ακόμα βραβείο απέσπασε η Γαλλική ταινία «Αγάπη» («Amour») του Αυστριακού σκηνοθέτη Μίκαελ Χάνεκε.

Το φιλμ που πριν από μερικούς μήνες κέρδισε το «χρυσό Φοίνικα» στις Κάννες και αποσπά ακόμα βραβεία σε διεθνή Φεστιβάλ, αναδείχθηκε πρόσφατα ως η καλύτερη ταινία της χρονιάς από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου του Λος Αντζελες.

Στην υπόθεση της ταινίας, ο Ζορζ (Ζαν - Λουί Τρεντινιάν) και η Αν (Εμανουέλ Ριβά) είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που έχει περάσει τα ογδόντα. Είναι καθηγητές μουσικής που έχουν πια αποσυρθεί. Η κόρη τους (Ιζαμπέλ Ιπέρ), η οποία είναι επίσης μουσικός, μένει με την οικογένειά της στο εξωτερικό. Μια μέρα η Αν θα βιώσει ένα δυσάρεστο γεγονός, το οποίο θα θέσει σε δοκιμασία την αγάπη που ενώνει το ζευγάρι.

Η ίδια επιτροπή βράβευσε ως καλύτερο ηθοποιό για το 2012 τον Χουακίν Φοίνιξ για τον ρόλο του στην ταινία «The Master». Ένα μόνο βραβείο (αυτό του καλύτερου μοντάζ) κέρδισε η ταινία «Zero Dark Thirty». Ο λόγος για το θρίλερ που βασίζεται στη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Σημαντική είδηση στο χώρο του κινηματογράφου είναι και η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα βραβεία «Χρυσής Σφαίρας» από την επόμενη εβδομάδα. Τα συγκεκριμένα βραβεία θεωρείται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην «προαναγγελία» των πολυαναμενόμενων Όσκαρ, που θα απονεμηθούν το Φεβρουάριο του 2013.