Ο Roman Polanski χαρακτήρισε το κίνημα #MeToo «συλλογική υστερία»

roman-polanski Alastair Grant
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΜΑΙΟΥ 2018

Ο σκηνοθέτης παράλληλα θεωρεί άδικη την πρόσφατη διαγραφή του από την Ακαδημία και απειλεί με μηνύσεις.

Οι δραματικές αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του Harvey Weinstein αποτέλεσαν αφορμή για πολλές γυναίκες (αλλά και άνδρες) να μιλήσουν ανοιχτά για τις εμπειρίες τους με τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στον χώρο του θεάματος. Στον Twitter, το hashtag #MeToo μετεξελίχθηκε σε κίνημα, το οποίο έχει αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα λόγω των διαμαρτυριών, τόσο στους δρόμους όσο και σε επίσημες τελετές.

Παρά τα θετικά σχόλια και τις αλλαγές που έχει επιφέρει, το κίνημα έχει πολλούς επικριτές, όπως η Brigitte Bardot, η Catherine Deneuve και ο Woody Allen, οι οποίοι έχουν κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών» και «υποκρισία». Σε μια είδηση που πιθανότατα δεν θα εκπλήξει ιδιαίτερα, κατά του κινήματος τάσσεται και ο Roman Polanski, ο οποίος έκανε λόγο για «συλλογική υστερία».

AP / Damian Dovarganes

Μιλώντας στην πολωνική έκδοση του Newsweek, ο σκηνοθέτης σχολίασε πως οι περισσότεροι «συμμορφώνονται» με το κίνημα «κυρίως από φόβο» και το συνέκρινε με τις εκδηλώσεις πένθους στην Βόρεια Κορέα, όπου «δεν μπορείς παρά να γελάσεις» με τις υπερβολικές – κατά την άποψή του – εκδηλώσεις συναισθημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις του Polanski έγιναν πριν τη διαγραφή του από την Ακαδημία. Ο σκηνοθέτης έχει απειλήσει την Ακαδημία με μηνύσεις, καθώς θεωρεί πως έχει το δικαίωμα έφεσης. Σύμφωνα με πηγές του Hollywood Reporter, οι κανονισμοί της Ακαδημίας δεν δίνουν το σχετικό δικαίωμα στα διαγραφέντα μέλη εάν έχουν αποβληθεί λόγω παράβασης των κανόνων δεοντολογίας.