Turkish Airlines Euroleague Final 4: Το Vodafone TV σου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ήξερες για τους φετινούς μονομάχους

img-vodafone-tv-sports-basket
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΜΑΙΟΥ 2018
VodafoneTV

Απόλαυσε όλα τα παιχνίδια του φετινού Final 4 της Euroleague ζωντανά στο Vodafone TV, μέσα από τα κανάλια Novasports.

Το Final 4 της Εuroleague έχει και φέτος, αν και εξ αγχιστείας, έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Στο τερέν της αμφίρροπης μάχης, η καρδιά χτυπάει…ελληνικά και η ματιά μας  στρέφεται αρχικά στην περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, Φενέρμπαχτσε, για δυο λόγους. Ο ένας ακούει στο όνομα του Κώστα Σλούκα που αγωνίζεται με τα χρώματα της Τουρκίας από το καλοκαίρι του 2015. Ο δεύτερος αφορά τον προπονητή Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τον άνθρωπο που οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε 23 τίτλους, 11 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα και 5 ευρωπαϊκά, με ρεκόρ 358 νικών σε 418 αγώνες στο ελληνικό πρωτάθλημα και την καλύτερη επίδοση προπονητή.

Το ελληνικό ενδιαφέρον παραμένει έντονο και στην πάντα αξιόμαχη ΤΣΣΚΑ Μόσχας αφού προπονητής είναι ο δικός μας Δημήτρης Ιτούδης, ο άνθρωπος που από τη Βέροια βρέθηκε να κατακτά τον χαρακτηρισμό του προπονητή της χρόνιας στη διοργάνωση της Ευρωλίγκα για το 2016.

Αλλά και η παρουσία του Γιασικεβίτσιους Σαρούνας, προπονητή της Ζαλγκίρις Κάουνας, ενισχύει το ελληνικό ενδιαφέρον για τη φετινή διοργάνωση. Δεν ξεχνάμε το σίριαλ της μεταγραφής του Λιθουανού και τη διπλή διεκδίκηση από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, για να καταλήξει τελικά στην ομάδα του πρώτου ως ο πιο ακριβοπληρωμένος παίχτης της Ευρώπης για το 2007.

Τα ζευγάρια

ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης, Φενέρμπαχτσε και Ζαλγκίρις Κάουνας θα κονταροχτυπηθούν στο Βελιγράδι για τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας στην Ευρώπη και η αγωνία κορυφώνεται όσο πλησιάζουν οι μέρες. Οι αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά στο Vodafone TV μέσα από τα κανάλια Novasports. Οι ημιτελικοί ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ρεάλ Μαδρίτης και Φενέρμπαχτσε - Ζαλγκίρις Κάουνας θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 18 Μαΐου, ενώ ο μικρός και ο μεγάλος τελικός το βράδυ της Κυριακής 20 Μαΐου.

Το Vodafone TV σου αποκαλύπτει ό,τι χρειάζεται να ξέρεις…

Η «Ομάδα του Στρατού» από τη Ρωσία, με τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο να ηγείται, θέλει να ράψει ένα ακόμη αστέρι στη φανέλα της. Τελευταίος ευρωπαϊκός τίτλος για την ΤΣΣΚΑ ήταν το 2016 στο Βερολίνο. Λένε πως ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει. Έτσι, η ΤΣΣΚΑ έχει διατηρήσει εννέα παίκτες στο ρόστερ της από την ομάδα που το σήκωσε τότε: Ντε Κολό, Φριντζόν, Κουρμπάνοφ, Χριάπα, Χάινς, Κορόμπκοφ, Βοροντσέβιτς, Χίγκινς και Κουλάγκιν είναι έτοιμοι να επαναλάβουν την ίδια επιτυχία.

Για να φτάσει όμως στον τελικό θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ρεάλ. Πρόκειται για ένα από τα πιο αμφίρροπα ζευγάρια του Final 4, αφού στα φετινά μεταξύ τους παιχνίδια στη φάση της regular season μοιράστηκαν τις νίκες. Έτσι, οι δύο ομάδες θα λύσουν τις διαφορές τους στο Βελιγράδι, με τους Μαδριλένους να αναζητούν εκδίκηση από τους Μοσχοβίτες για την ήττα στον περσινό ημιτελικό. Φερνάντεθ, Γιούλ, Ρέγες, Καμπάτσο, Αγιόν και Κάρολ είναι έτοιμοι να πάρουν το αίμα τους πίσω! Μην ξεχνάμε πως τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον 19χρονο Λούκα Ντόντσιτς, το next big thing του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που έχει αναδειχθεί δυο φορές πολυτιμότερος παίχτης της Euroleague και έχει το δεύτερο μεγαλύτερο δείκτη Index Rating εντός Ρεάλ.

Στο δεύτερο ζευγάρι των ημιτελικών θα αναμετρηθούν η περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, Φενέρμπαχτσε, με ηγέτη τον Κώστα Σλούκα υπό την καθοδήγηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με αντίπαλο την έκπληξη της χρονιάς, Ζαλγκίρις, του ανερχόμενου Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Το ζευγάρι αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού Ομπράντοβιτς και Γιασικεβίτσιους (ως παίχτης) συνεργάστηκαν με μεγάλη επιτυχία στον Παναθηναϊκό και κατέκτησαν την Euroleague το 2009.

Αφού κέρδισε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο για την τούρκικη ομάδα, ο Ομπράντοβιτς θα επιχειρήσει να κάνει το back-to-back και να προσθέσει το δέκατο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην προσωπική του συλλογή. Δεν ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει αποδείξει το πείσμα και την επιμονή του. Από διεθνής παίχτης με τεράστιες συγκινήσεις στο βιογραφικό του (Ευρωμπάσκετ το 1989, Μουντομπάσκετ το 1990 και ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Σεούλ με την ομάδα της Γιουγκοσλαβίας), βρέθηκε στη φυλακή μετά από εμπλοκή σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Το γεγονός έριξε απότομα τίτλους τέλους για την καριέρα του ως παίχτη, όμως ο Ομπράντοβιτς επανάκαμψε από τη θέση του προπονητή διαγράφοντας μια κορυφαία διαδρομή που συνεχίζεται.

Θα καταφέρουν λοιπόν οι Λιθουανοί να ξεπεράσουν την ομάδα φόβητρο και να προκριθούν στον τελικό; Υποψιαζόμαστε ότι και ο Κώστας Σλούκας θα έχει διαφορετική άποψη καθώς δεν έχει χάσει ποτέ στους πέντε ημιτελικούς του Final 4 όπου έχει συμμετάσχει και η τούρκικη ομάδα έχει στόχο να ξεκινήσει τη δική της δυναστεία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ κάνοντας ήδη το πρώτο μεγάλο βήμα.

Η λιθουανική Ζαλγκίρις, από την άλλη, επιστρέφει στην τελική φάση της Euroleague μετά από 17 χρόνια και ευελπιστεί να σηκώσει την κούπα για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Κάτι που σίγουρα θα θέλει να πετύχει ο Γκίτις Ματσιούλις, γιός του Τόμας που υπήρξε μέλος τις ιστορικής ομάδας του 1999! Οι ως επί το πλείστον Λιθουανοί παίχτες έρχονται δυναμικά με την ορμή και την αισιοδοξία από τις τελευταίες τους κατακτήσεις (ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους οδήγησε φέτος τη Ζαλγκίρις στην κατάκτηση του Κυπέλλου Λιθουανίας, ενώ το περασμένο καλοκαίρι οι «πράσινοι» στέφθηκαν και πρωταθλητές στη χώρα τους, στην τελευταία σεζόν στην καριέρα του Λιθουανού διεθνή σέντερ και πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Ρομπέρτας Γιαβτόκας). Η ιστορία που κουβαλάει η ομάδα είναι μεγάλη, τα χρόνια μακριά από την κορυφή της Ευρώπης πολλά, συνδυασμός που σίγουρα οπλίζει τους παίχτες με πείσμα και πάθος!

Μικρά στατιστικά για τους μεγάλους μονομάχους

ΤΣΣΚΑ

  • Η ΤΣΣΚΑ έχει τις περισσότερες συμμετοχές με 17 συνολικά και ακολουθεί η Μπαρτσελόνα με 14.
  • Ο Βίκτορ Χριάπα θα βρεθεί στο 12o Final 4 της καριέρας του, αλλά έχει κερδίσει μόλις δύο τίτλους (το 2008 και το 2016).
  • Ο Δημήτρης Ιτούδης είναι ο δεύτερος Έλληνας προπονητής που σηκώνει το ευρωπαϊκό τρόπαιο το 2016 (είχε προηγηθεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας το 2013).

Ρεάλ

  • H Ρεάλ είναι η πραγματική βασίλισσα της Ευρώπης με εννέα τίτλους Euroleague συνολικά. Αν και έχει κατακτήσει μόλις δύο από αυτούς τα τελευταία 35 χρόνια (1995 και 2015) αποτελεί μια από τις παραδοσιακές ομάδες «φόβητρο» του θεσμού.
  • Ο προπονητής της Ρεάλ, Πάμπλο Λάσο, κατέκτησε την Euroleague ως παίκτης της Real το 1995, με προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς της Φενέρμπαχτσε.
  • Ο κορυφαίος ριμπάουντερ της Euroleague, Φελίπε Ρέγες, είναι και ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίχτης του θεσμού, έχοντας κλείσει τα 38 τον περασμένο Μάρτιο.

Φενέρμπαχτσε

  • Η Φενέρμπαχτσε είναι η μόνη ομάδα της Τουρκίας που έχει φτάσει σε τέσσερα Final 4 και μάλιστα σε συνεχόμενες χρονιές.
  • O Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει χαρίσει σε πέντε διαφορετικές ομάδας από τέσσερις διαφορετικές χώρες τη νίκη στη διοργάνωση της Euroleague. 
  • Η Φενέρμπαχτσε έχει διατηρήσει δέκα παίχτες από το περσινό ρόστερ της που κατέκτησε την Ευρωλίγκα και με το «νέο αίμα» θα επιχειρήσει να διατηρήσει τα κεκτημένα.

Ζαλγκίρις

  • Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχει την ευκαιρία να γίνει ο τέταρτος στην ιστορία του θεσμού που έχει κατακτήσει την Euroleague τόσο ως παίχτης, όσο και ως προπονητής. Παράλληλα είναι ο μόνος ο μόνος που έχει κερδίσει την Euroleague με τρεις διαφορετικές ομάδες.
  • Ο Παούλιους Γιανκούνας χρειάστηκε 295 παιχνίδια στην Euroleague μέχρι να φτάσει στο Final 4 – τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο παίχτη στην ιστορία της διοργάνωσης.
  • Ο Ντάριους Μασκολιούνας ήταν ένα από γρανάζια της χρυσής ομάδας του 1999 και πλέον θέλει να επαναλάβει τον άθλο του από τη θέση του βοηθού προπονητή.

Όλοι οι παραπάνω έρχονται πανέτοιμοι για το μεγάλο αθλητικό γεγονός στο Vodafone TV. Πάρε θέση και ετοιμάσου για μεγάλες συγκινήσεις!