Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση κατά του Morgan Freeman

morgan-freeman
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΜΑΙΟΥ 2018

Ο πολυβραβευμένος ηθοποιός εξέδωσε απολογία για τη συμπεριφορά του απέναντι στις οχτώ γυναίκες.

Ο Morgan Freeman φέρεται να παρενόχλησε σεξουαλικά οχτώ γυναίκες, αναφέρει σε εκτενές άρθρο του το CNN για τη «συστηματική ανάρμοστη συμπεριφορά» του ηθοποιού στα σετ γυρισμάτων και την εταιρεία παραγωγής του Revelations Entertainment. Ανάμεσα στους κατηγόρους του Freeman συμπεριλαμβάνονται μια βοηθός παραγωγής στην ταινία «Εκδίκηση με Στυλ», ένα μέλος της ομάδας παραγωγής της ταινίας «Η συμμορία των μάγων», τρεις δημοσιογράφοι και πρώην εργαζόμενοι στην εταιρεία παραγωγής.

Ο 80χρονος ηθοποιός δεν άργησε να απαντήσει στις καταγγελίες, τις οποίες φέρεται να αποδέχεται εν μέρει, καθώς εξέδωσε μια δημόσια απολογία. «Όποιος με γνωρίζει ή έχει εργαστεί μαζί μου ξέρω πως δεν είμαι κάποιος που θα προσβάλει εσκεμμένα ή θα κάνει κάποιον να νιώσει άβολα εν γνώσει του. Ζητώ συγνώμη από όλους όσους έκανα να νιώσουν άβολα ή ότι δεν τον σεβόμουν – δεν ήταν ποτέ η πρόθεση μου» δήλωσε ο Freeman.

Οι καταγγελίες ήρθαν στο φως μετά από έρευνα που έκανε η δημοσιογράφος του CNN Chloe Melas, η οποία ισχυρίζεται πως ο Freeman έκανε ανάρμοστα σχόλια κατά την διάρκεια συνέντευξης για την κωμωδία «Εκδίκηση με Στυλ». Η Melas κατήγγειλε το περιστατικό τόσο στο CNN και την Warner Bros (η οποία είχε αναλάβει την παραγωγή και διανομή της ταινίας), χωρίς όμως να προκύψει τίποτα λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων.

Invision/AP / John Shearer

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Freeman εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση, ζητώντας συγνώμη για την συμπεριφορά του.

Στην συνέχεια η δημοσιογράφος ξεκίνησε μια έρευνα για να μάθει εάν άλλες γυναίκες είχαν αντιμετωπίσει αντίστοιχη συμπεριφορά από τον Freeman. Στην έρευνα της με τη An Phung, η Melas ήρθε σε επαφή με πολλές γυναίκες που μίλησαν για τις εμπειρίες τους και θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμες. Η βοηθός παραγωγής στο «Εκδίκηση με Στυλ» αποκάλυψε πως ο ηθοποιός προσπαθούσε να σηκώσει την φούστα της και την ρωτούσε εάν φορούσε εσώρουχα, ενώ άλλες γυναίκες έκαναν λόγο για ανεπιθύμητα αγγίγματα και ανάρμοστα σχόλια για την εμφάνιση και τα σώματα τους. Τέσσερις από τις γυναίκες τόνισαν πως η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά του Freeman τις έκανε να νιώθουν άβολα στον χώρο εργασίας τους.

Στα πλαίσια της έρευνας η Lori McCreary – μια εκ των ιδρυτών της Revelations Entertainment – δήλωσε πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε ένα από τα φερόμενα συμβάντα, ενώ αποκάλυψε πως είχε δεχτεί «υποτιμητικά σχόλια» από τον Freeman σε δημόσιο χώρο. Ορισμένοι εργαζόμενοι παρομοίωσαν τον ηθοποιό με «ανατριχιαστικό θείο» και δημιούργησαν ένα ειδικό γκρουπ για τα θύματα της συμπεριφοράς του Freeman, ελλείψει επίσημου τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού στην Revelations.