Κριτική ταινίας:«Η ζωή του Πι»

kritiki-tainiasi-zoi-tou-pi

ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σκηνοθέτη, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερων Οπτικών Εφέ και Καλύτερης Μουσικής έλαβε η νέα ταινία του Ανγκ Λι «Η Ζωή του Πι» κατά την 16η τελετή της «Las Vegas Film Critics Society Awards». Μια περιπέτεια αναπαρίσταται κινηματογραφικά μέσα από μια ιστορία που κινείται στα όρια μεταξύ θρύλου και φιλοσοφικού παραμυθιού.

«Η ζωή του Πι»

Ο Πι Πατέλ περνά τα παιδικά του χρόνια στο Ποντίτσερι της Ινδίας. Περίεργος να μαθαίνει και δεκτικός σε οτιδήποτε καινούριο και διαφορετικό, «ρουφά σαν σφουγγάρι» όσα βλέπει και ακούει, ικανοποιώντας εν μέρει τις πνευματικής φύσεως ανησυχίες του. Φθάνει στο σημείο, μάλιστα, να ασπαστεί τρεις διαφορετικές θρησκείες. Στα δεκαεπτά του, μπαίνει με την οικογένειά του σε ένα καράβι με προορισμό τον Καναδά.

Το καράβι βουλιάζει και ο Πι Πατέλ βρίσκεται ξαφνικά πάνω σε μια σωσίβια λέμβο να παλεύει με τα κύματα, με τους δαίμονές του και..με μία τίγρη. Το αρχέγονο ένστικτο της επιβίωσης θα έλθει στη επιφάνεια και θα ωθήσει τους δύο ναυαγούς να περάσουν μια φοβερή «οδύσσεια» μέσα στη θάλασσα. Ο Πι, μπροστά στην ανάγκη να σώσει τη ζωή του, ανακαλύπτει ότι διαθέτει δυνάμεις που ποτέ δεν θα υποψιαζόταν ότι είχε. Με όπλο αυτές και τον τρομερό του σύντροφο, το Ρίτσαρντ Πάρκερ (το όνομα της τίγρης) θα περάσει μία περιπέτεια καθοριστική για το υπόλοιπο της ζωής του...

Η ιστορία του Γιαν Μαρτέλ από το μπεστ-σέλερ «Η Ζωή του Πι» (2001) βρίσκει το δρόμο της για τη μεγάλη οθόνη όταν αναλαμβάνει να τη σκηνοθετήσει ο Ανγκ Λι (σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων, και του φιλμ «Το Μυστικό του Μπρόουκμπακ Μάουντεν»). Πριν από αυτόν, ο M. Night Shyamalan, ο Alfonso Cuaron και ο Jean-Pierre Jeunet είχαν επιδιώξει να αποδώσουν κινηματογραφικά αυτό το φανταστικό μύθο. Μάταια, όμως, καθότι το πρότζεκτ ναυαγούσε στην πορεία λόγω της ακαθόριστης φύσης και του αινίγματός του. Ο σκηνοθέτης από την Ταϊβάν, Ανγκ Λι, φαίνεται να έλυσε το γρίφο.

Οι θεατές του φιλμ «Η Ζωή του Πι» θα περάσουν αξέχαστες στιγμές μπροστά σε ένα υπερθέαμα μαγικών εικόνων και παραμυθένιας περιπέτειας. Σε αυτό συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό η ψηφιακή τεχνολογία, το 3d και τα ειδικά εφέ που έρχονται να τονίσουν ανάγλυφα το μυθιστορηματικό χαρακτήρα του φαντασιακού κόσμου του Γιαν Μαρτέλ.

Κατά την κινηματογραφική προσαρμογή του βιβλίου, ο Ανγκ Λι καταφέρνει να αποδώσει με παραστατικότητα το ατρόμητο θάρρος και την ευφυΐα του νεαρού Πι. Ο κεντρικός χαρακτήρας του μύθου καλείται «να τα βάλει» με διάφορα αχαλίνωτα στοιχεία της φύσης˙ είτε αυτά ενσαρκώνονται στις άγριες καταιγίδες εν μέσω του ωκεανού είτε στην άγρια όψη της τίγρης που κοιτάζει απειλητικά τον απέναντί της (αντίπαλό της;). Κατά το σκηνοθέτη, η πιο σημαντική πτυχή της ταινίας εμπεριέχεται μέσα στα ίδια τα πρόσωπα, στην εξέλιξή τους και στον τρόπο κατά τον οποίο αναπτύσσονται οι σχέσεις τους με τους άλλους. Έχοντας αυτή τη ντιρεκτίβα, ο Ανγκ Λι ανέπτυξε με τους συνεργάτες του το σενάριο.

Το αποτέλεσμα είναι να μας παραδώσει ένα έργο που αιχμαλωτίζει το βλέμμα από την πρώτη στιγμή και παρασύρει το κοινό σε ένα σουρεαλιστικό ταξίδι γεμάτο μυστικισμό και μαγεία. Μέσα σε ένα σύμπαν φυσικής ομορφιάς, μια φιλμική μεταφορά για τη δύναμη της πίστης λαμβάνει χώρα και παραδίδεται στο θεατή, προκαλώντας του ποικίλους συλλογισμούς πάνω στην ανθρώπινη φύση και τα μυστικά της.

Ο Suraj Sharma κάνει τα πρώτα του βήματα στο σινεμά ενσαρκώνοντας το πρόσωπο του Πι. Το βλέμμα του ήρωα αντανακλά όλη το συναισθηματισμό, τον εσωτερικό του κόσμο και το μεγαλείο που θέλει να αποδώσει ο σκηνοθέτης με τη δική του οπτική γωνία προσέγγισης του θέματος. Βέβαια, κάποια λάθη αφηγηματικού χαρακτήρα είναι ορατά, ωστόσο όλο το εγχείρημα τα καλύπτει και κερδίζει τις εντυπώσεις.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε αυτήν την παραγωγή δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της αισθητικής έκφρασης. Ο Ανγκ Λι και η ομάδα των βοηθών του με εκθαμβωτικές εικόνες μας μεταφέρει στα πλάτη και τα βάθη του ωκεανού όπου χιλιάδες μέδουσες φωτίζονται με ένα πράσσινο-τυρκουάζ χρώμα όταν πέφτει το σκοτάδι. Τη μέρα, διάφορα άλλα θηρία της θάλασσας κάνουν την εμφάνισή τους προσκαλώντας μας να συμπάσχουμε με τον ήρωα.

Σαν ένας μεγάλος παραμυθάς και με έναν αέρα παιδικής αφέλειας, ο Ανγκ Λι μας διηγείται παράδοξες ιστορίες από μέρη εξωτικά κατασκευάζοντας έξυπνες παραβολές για τη ζωή και την ανθρώπινη φύση.

Παίζουν: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Adil Hussain, Tabu, Rafe Spall, Gérard Depardieu. H ταινία προβάλλεται από την Οdeon

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ