Ταινίες για το τέλος του (μάταιου) αυτού κόσμου...

tainies-gia-to-telos-tou-mataiou-autou-kosmou

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Με αφορμή το ημερολόγιο των Μάγιας που θέλει τον κόσμο να τελειώνει στις 21 Δεκεμβρίου, το click@Life σας παρουσιάζει τις δημοφιλέστερες ταινίες που πραγματεύονται την καταστροφή της ανθρωπότητας. Είτε από ρομπότ και ζόμπι, είτε από εξωγήινους και φυσικά φαινόμενα, η ουσία είναι ότι κινηματογραφικά τουλάχιστον, τις περισσότερες φορές, τη «γλιτώσαμε»…

Μετά την επόμενη μέρα (The Day after tomorrow)

Ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν τον πλανήτη, η Νέα Υόρκη πλημμυρίζει, το Νέο Δελχί «βλέπει» χιόνι και η ταμπέλα του Hollywood γκρεμίζεται, σε μία ταινία καταστροφής με εντυπωσιακά εφέ και τον Jake Gyllenhaal στα πρώτα του mainstream βήματα.

2012

Ο τίτλος τα λέει όλα. Ήδη από το 2009, όπου η φρενίτιδα για το τέλος του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από ότι τώρα, η προφητεία των Μάγιας ενέπνευσε τους παραγωγούς του Hollywood. Η ταινία προσφέρει εφέ και την λύση στο πρόβλημα: μεγάλα υποβρύχια, όχι και ιδιαίτερα πρωτότυπη για όποιον γνωρίζει την ιστορία του Νώε.

Αρμαγεδδών

Ένας αστεροειδής απειλεί να καταστρέψει τη γη και η NASA στέλνει στο διάστημα τους καλύτερους για να σώσουν την ανθρωπότητα. Μεγάλα ονόματα, δυνατό τραγούδι από τους Aerosmith και φυσικά μία ερωτική ιστορία, γιατί βρισκόμαστε στα 90’s.

Ο δρόμος (The road)

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Κόρμακ ΜακΚάρθυ, η ταινία είναι ένα δράμα, χωρίς εφέ και τεχνολογικούς εντυπωσιασμούς. H καταστροφή έχει ήδη συμβεί, κάθε ίχνος πολιτισμού έχει εξαλειφθεί, και οι επιζήσαντες προσπαθούν να επιβιώσουν από την υλική και την ηθική κατάπτωση. Ο Viggo Mortensen κερδίζει τις εντυπώσεις.

Cloverfield

Κάτι άγνωστο αλλά άκρως επικίνδυνο επιτίθεται στη Νέα Υόρκη, κι εμείς γινόμαστε μάρτυρες, μέσω ενός βίντεο που τραβήχτηκε από μια παρέα που βίωσε την επίθεση. Η ταινία είναι παραγωγής J.J. Abrams, και ακολουθεί τη συνταγή του Blair Witch Project: κάμερα χειρός σκηνοθετημένη έτσι ώστε να φαίνεται σαν πραγματικό ερασιτεχνικό βίντεο.

Ζωντανός Θρύλος (I am legend)

Με, σχεδόν μοναδικό, πρωταγωνιστή τον Will Smith, η ταινία κέρδισε το κοινό, με πολύ καλές εισπράξεις. Ο Smith είναι ο τελευταίος επιζών, ενός ιού που έχει μετατρέψει τους πάντες σε ζόμπι, στη Νέα Υόρκη και προσπαθεί να βρει τη θεραπεία αλλά και να επικοινωνήσει με άλλους που ενδεχομένως δεν έχουν μολυνθεί ακόμα.

Μelancholia

Εμπνευσμένος από προσωπική εμπειρία κατάθλιψης, ο σκηνοθέτης Lars von Trier, καταπιάνεται με τη σχέση δύο αδερφών (Kirsten Dunst και Charlotte Gainsbourg) εκ των οποίων η μια είναι καταθλιπτική, ενόψει της σύγκρουσης της Γης με τον πλανήτη «Melancholia». Βραβείο ερμηνείας για την Dunst στις Κάννες.

Το μικρό σπίτι στο δάσος (The cabin in the woods)

Η ταινία ξεκινά σαν ταινία τρόμου, συνεχίζει καθ’αυτόν τον τρόπο, μπήκε όμως στη λίστα μας μιας και προς στο τέλος κάνει την ανατροπή... Aντίστοιχη πορεία ακολουθεί και η υπόθεση, ξεκινά ως συνηθισμένη αλλά στην πορεία κάνει τη έκπληξη. Μια παρέα κλείνεται σε ένα σπίτι όπου σταδιακά αποδεκατίζεται, με απώτερο σκοπό να αποφευχθεί η καταστροφή του κόσμου.

Σκοτεινός κώδικας (Knowing)

Ο Nicolas Cage αναλαμβάνει να σώσει τον κόσμο από τους εξωγήινους. Χαμένα σύμβολα, συνομωσίες και προφητείες αποκωδικοποιούνται από τον Cage σε μια προσπάθεια να μας γλιτώσει από τον αφανισμό.

Ο πόλεμος των Κόσμων (War of the Worlds)

Εξωγήινους είχε κληθεί να αντιμετωπίσει και ο Tom Cruise, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 2005, σε αυτήν την ταινία του Steven Spielberg. Ο Spielberg εδώ ξεφεύγει από την παραδοσιακή του συνταγή, αφού πρόκειται για τη μοναδική ταινία του τέτοιας θεματολογίας, όπου δεν υπάρχει καμία απόπειρα για επικοινωνία. Οι εξωγήινοι έρχονται για να μας αφανίσουν κι όχι για να μας γνωρίσουν, όπως θα περίμενε κανείς από το σκηνοθέτη του E.T.

Χάρηκα που σε γνώρισα (Seeking a Friend for the End of the World)

Η πιο πρόσφατη ταινία για το τέλος του κόσμου, είναι φετινή και έχει πρωταγωνιστές τους Steve Carell και Keira Knightley. Πρόκειται για μια περίεργη ιστορία αγάπης, υπό την απειλή της καταστροφής της ανθρωπότητας. Ο χρόνος είναι περιορισμένος για τους δύο πρωταγωνιστές, καθώς ένας αστεροειδής είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τη Γη, σε μια ταινία-ορισμό του κακού timing!

NANTIA KAΚΛΗ