«V for Vendetta»: πέρασε από την κινεζική λογοκρισία!

v-for-vendetta-perase-apo-tin-kineziki-logokrisia

Φωτογραφία:ΙΜDb. Σκηνή από την ταινία «V for Vendetta»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας πρόβαλε την ταινία «V for Vendetta» ξαφνιάζοντας τους θεατές και δημιουργώντας προσδοκίες ότι το αυστηρό σύστημα λογοκρισίας, ίσως αρχίσει να γίνεται πιο ελαστικό.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV της Κίνας αιφνιδίασε το κοινό του προβάλλοντας το αντι-απολυταρχικό φιλμ «V for Vendetta», στο οποίο ο κεντρικός ήρωας, ένας αναρχικός επαναστάτης, μάχεται το ολοκληρωτικό καθεστώς της πατρίδας του προκειμένου να πυροδοτήσει μια λαϊκή εξέγερση.

Μετά την τηλεοπτική μετάδοση του έργου, το διαδίκτυο στην Κίνα γέμισε με αποσπάσματα από τη διάσημη πλέον φράση του ήρωα της ταινίας: «ο λαός δεν πρέπει να φοβάται τις κυβερνήσεις του. Οι κυβερνήσεις πρέπει να φοβούνται το λαό». Η συγκεκριμένη ταινία δεν είχε προβληθεί ποτέ στις κινεζικές αίθουσες, όμως δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν είχε απαγορευτεί στο παρελθόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Guardian, σε άρθρο της ιστοσελίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, «People’s Daily», αναφέρεται πως είχε κάποτε απαγορευτεί η μετάδοση της ταινίας. Ο εκπρόσωπος όμως του οργανισμού που εγκρίνει τις ταινίες δήλωσε πως δεν είχε ενημερωθεί για κάποια απαγόρευσή της.

Ορισμένοι σχολιαστές και blogger υποθέτουν ότι η προβολή της ταινίας μπορεί να σημαίνει είτε ότι οι παραγωγοί από το CCTV ήθελαν να ξεπεράσουν τα όρια της λογοκρισίας, είτε ότι ο νέος ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος, Xi Jinping, εννοούσε σοβαρά ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Η ταινία «V for Vendetta» (2005) είναι βασισμένη σε κόμικ και η πλοκή της τοποθετείται σε μια φανταστική, μελλοντική Βρετανία υπό την εξουσία ενός φασιστικού καθεστώτος. Ο πρωταγωνιστής φοράει τη μάσκα του Guy Fawkes, του άγγλου επαναστάτη του 17ου αιώνα που είχε προσπαθήσει να τινάξει στον αέρα το κοινοβούλιο. Αυτή η μάσκα έχει γίνει πλέον επαναστατικό σύμβολο για νεαρούς διαδηλωτές στις περισσότερες δυτικές χώρες, έχει συνδεθεί και με το κίνημα των χάκερ Anonymous, ενώ πολλοί την έχουν επιλέξει για το ηλεκτρονικό προφίλ τους σε διάφορα social media στην Κίνα.