Πέντε από τις καλύτερες περιπέτειες επιβίωσης που είδαμε τα τελευταία χρόνια

meta-tin-kataigida
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Από τον «Δρόμο» του John Hillcoat και την «Επιστροφή» του Alejandro G. Iñárritu, μέχρι το «Έβερεστ» του Baltasar Kormákur.

Οι ταινίες επιβίωσης αποτελούν ένα ιδιαίτερο είδος που καταφέρνει να ευχαριστήσει ένα ευρύ φάσμα θεατών. Από τη μια, οι ταινίες αυτές προσφέρουν εντυπωσιακά πλάνα και σκηνές δράσεις γεμάτες σασπένς, από την άλλη η απομόνωση των χαρακτήρων αποτελεί αφορμή για να εξεταστούν πιο φιλοσοφικά και συμβολικά ερωτήματα. Με αφορμή τη νέα περιπέτεια «Μετά την Καταιγίδα» του Baltasar Kormákur, σας παρουσιάζουμε πέντε από τις καλύτερες σύγχρονες περιπέτειες επιβίωσης που είδαμε στη μεγάλη οθόνη.

«Έβερεστ» του Baltasar Kormákur
Ο Ισλανδός σκηνοθέτης Baltasar Kormákur είναι γνώριμος στο είδος των ταινιών επιβίωσης και πριν το «Μετά την καταιγίδα» είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις με το «Έβερεστ» το 2015. Η ταινία είναι βασισμένη στα πραγματικά γεγονότα της τραγωδίας που σημειώθηκε στο όρος Έβερεστ το 1996. Τον Μάιο εκείνης της χρονιάς οχτώ ορειβάτες πέθαναν στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την κορυφή του βουνού και η ταινία επικεντρώνεται στον αγώνα επιβίωσης δυο ομάδων που μάχονται κόντρα στις δυσμενείς συνθήκες. Οι δύο ομάδες στις οποίες επικεντρώνεται η ταινία του Kormákur αντιμετωπίζουν υπεράνθρωπες δυσκολίες, τραγωδίες και διλήμματα στην προσπάθειά τους να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Εκτός από τα εντυπωσιακά πλάνα, το «Έβερεστ» ξεχωρίζει για ο πολύ ποιοτικό και ταλαντούχο καστ, στο οποίο περιλαμβάνονται ο Jason Clarke, ο Josh Brolin, η Robin Wright, η Keira Knightley και ο Jake Gyllenhaal, μεταξύ άλλων.

«Η επιστροφή» του Alejandro G. Iñárritu
Μετά από πολλές συγκλονιστικές ερμηνείες και την αίσθηση της αδικίας, ο Leonardo DiCaprio κατάφερε να ξεπεράσει τον «Τιτανικό» και να αποσπάσει ένα Όσκαρ για την «Επιστροφή» του Μεξικανού σκηνοθέτη Alejandro G. Iñárritu. Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα (με τις απαραίτητες «προσθήκες») και λαμβάνει χώρα στην Άγρια Δύση της Αμερικής. Ο χαρακτήρας του DiCaprio, προδομένος και ένα βήμα πριν από τον θάνατο, αποφασίζει να ξεκινήσει ένα μακρύ ταξίδι εκδίκησης, όπου εκτός από την αμείλικτη φύση, πρέπει να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει την ίδια την ανθρωπότητα. Με τρία Όσκαρ, τρεις Χρυσές Σφαίρες και πέντε βραβεία BAFTA, η «Επιστροφή» αποτελεί μια από τις πιο ποιοτικές ταινίες του είδους των τελευταίων ετών, τόσο για τη μαεστρική ερμηνεία και τη γεμάτη ανατροπές ιστορία, όσο και για την επιβλητική ερμηνεία του DiCaprio και τη χημεία του με τον Tom Hardy.

«Η ζωή του Πι» του Ang Lee
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα φαντασίας του Yann Martel, η «Ζωή του Πι» αφηγείται την φανταστική ιστορία ενός Ινδού, ο οποίος εξιστορεί σε έναν συγγραφέα πώς στα 16 του κατάφερε να επιβιώσει ενός ναυαγίου σε μια σωστική λέμβο παρέα με μια τίγρη της Βεγγάλης. Οι μοναδικοί επιζώντες καταφέρνουν να επιβιώσουν κόντρα στους αμέτρητους κινδύνους που κρύβει η απέραντη θάλασσα. Καθώς λοιπόν μάχονται για τη ζωή τους, οι δύο φαινομενικά αταίριαστοι επιζώντες καταφέρνουν όχι μόνο να συνυπάρξουν στην υδάτινη απομόνωση, αλλά και να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο και να γίνουν – έστω για λίγο – φίλοι. Η ταινία του Ang Lee αποτέλεσε μια από τις πιο ευχάριστες και εντυπωσιακές ταινίες του 2012, εντυπωσιάζοντας κριτικούς και κοινό (απέσπασε τέσσερα Όσκαρ), τόσο με τα εντυπωσιακά και ονειρικά visuals, όσο και για την συγκλονιστική ιστορία του νεαρού ήρωα και του τετράποδου φίλου του.

«The Way Back» του Peter Weir
Το ιστορικό δράμα του Peter Weir είναι βασισμένο στα απομνημονεύματα του Πολωνού αιχμαλώτου πολέμου, Sławomir Rawicz, ο οποίος ισχυρίζεται πως κατάφερε να δραπετεύσει από ένα σοβιετικό γκούλαγκ και να διασχίσει μια απόσταση σχεδόν 6,500 χιλιομέτρων αναζητώντας την ελευθερία του. Έχοντας φυλακιστεί στη Σιβηρία ως κατάσκοπος, ο ήρωας ετοιμάζει ένα σχέδιο απόδρασης με άλλους απελπισμένους συγκρατούμενους. Αφού φέρουν εις πέρας το σχέδιο τους και αφήσουν πίσω τους το κολαστήριο, οι δραπέτες αντιμετωπίζουν τη βαναυσότητα των στεπών της Σιβηρίας σε ένα αβέβαιο ταξίδι, όπου λίγοι θα επιβιώσουν. Στη διάρκεια της πορείας τους, η ομάδα συναντά μια μυστηριώδη γυναίκα και αποφασίζουν να οδεύσουν μαζί, τελικά, προς την Ινδία. Μετά από πολλές περιπέτειες και απώλειες, καταλήγουν σε έναν βουδιστικό ναό, έχοντας ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια τους και αντιλαμβανόμενοι ότι ο κόσμος δεν είναι όπως τον περίμεναν. Πενήντα χρόνια μετά τις περιπλανήσεις του, ο ήρωας επιστρέφει στο σπίτι του στην Πολωνία.

«Ο δρόμος» του John Hillcoat
To μετα-αποκαλυπτικό δράμα του John Hillcoat είναι βασισμένο στο ομώνυμο, βραβευμένο με Πούλιτσερ, μυθιστόρημα του Cormac McCarthy. Ένας πατέρας πρέπει να προστατέψει τον άρρωστο γιο του μέχρι να φτάσει στη θάλασσα. Καθώς αφήνει πίσω του τα ενοχικά συντρίμμια ενός παρηκμασμένου πολιτισμού, βλέπει από πρώτο χέρι την αποκτήνωση και βαναυσότητα του ανθρώπου. Το επικό ταξίδι του απεγνωσμένου και αποφασισμένου πατέρα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία και συμβολισμό καθώς ξεπερνά το ένα εμπόδιο μετά το άλλο. Παράλληλα όμως με τον αγώνα επιβίωσης κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, ο ήρωας προσπαθεί να προετοιμάσει τον αθώο και γεμάτο ανθρωπιά γιο του για αυτόν τον τόσο βίαιο και παράλογο κόσμο. Η ερμηνεία του Viggo Mortensen στον πρωταγωνιστικό ρόλο αποτελεί ένα από τα highlight της αλληγορικής δραματικής ταινίας του Hillcoat που θέτει βασανιστικά ερωτήματα σχετικά με την ανθρωπιά και τον πολιτισμό.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ / [email protected]